Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej,

Jakie mam możliwości kupna drzwi antywłamaniowych, które da się przycinać - dopasować do wysokości otworu.

Mieszkam w bloku wiec powiększenie otworu nie wchodzi w grę, jest to spowodowane belką wzmacniającą.

Dlatego też nie mogę kupić pierwszych lepszych drzwi - a chce typowo antywłamaniowe.

Może ktoś z was zna modele które w takiej sytuacji mógłbym kupić. Pytam na forum ponieważ bardziej ufam wam niż sprzedawcom w salonie.

Już raz się naciąłem na sprzedawczynie która nie była świadoma sytuacji i wciskała kit.

Pozdrawiam

Palikot

https://forum.murator.pl/topic/208679-drzwi-antyw%C5%82amaniowe-do-przyci%C4%99cia-monta%C5%BC-w-bloku/

No wypowiedziałeś zaklęcie: "przyciąć" więc i pojawiają się czary. To jaką wysokość otworu namierzyłeś? Bo to jest klucz do konkretów.
205 cm

To raczej nie będziesz miał problemu. "Brakuje" Ci ok 3cm, a to na ogół można zawsze przyciąć. Na razie się nie ograniczaj - szukaj drzwi które Ci sie podobają i odpowiadają poziomowi antywłamaniowości i ceny.

Wiem, że Boryszew sprzedawał drzwi Berno, które miały regulację wysokości poprzez dokręcanie śrubunku od spodu skrzydła. Nie trzeba było ciąć, bo to była klasa C4 o wadze blisko 80-90kg samego skrzydła.

Wymiarów nie pamiętam - musisz spojrzeć w katalog lub zadzwonić do tych przeuroczych pań z Boryszewa.

• 3 weeks później...

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.

Jeżeli chodzi o montaż - jak myślicie czy warto skorzystać z montaż przez montażystów salonowych np. VOX, Fachowiec, czy Bel-Pol ?

Czy może zakupić drzwi indywidualnie i znaleźć majstra samemu.

Nie wypowiem się o fachowości w/w firm.

Jeśli kupujesz drzwi to masz stawkę 23% VAT, a jak dobierasz montaż to masz 8% VAT + koszty montażu (mowa o zakupie drzwi od razu z usługą montażową).