matik370 21.02.2016 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Witam ... czytałem trochę informacji na forum i w internecie , ale nigdzie nie natknąłem się na fachową informację tzn jak ocieplić stary dach. Mój dach wygląda następująco: na krokwiach jest pełne deskowanie,na deskowaniu płyta OSB dalej papa "podkładowa" i ostatecznie gont bitumiczny. Mam zamiar część poddasza zaadoptować na pomieszczenia użytkowe i tu moje pytanie : jak to ocieplić żeby było Ok, żeby nie narazić sie na jakieś problemy z wilgocią ? Proszę więc o pomoc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 21.02.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Gont powinien miec zamontowane elementy wentylujące warstwy dachu.I tutaj będzie kłopot. Oprócz tego przerwa (pustka) pod deskowaniem , nad ociepleniem w celu odprowadzenia pary wodnej.Solidne zabezpieczenie izolacji termicznej przed wnikaniem pary wodnej z pomieszczeni poddasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matik370 21.02.2016 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Dzięki za zainteresowanie ... Dach jest w stylu kopertowym i sam szczyt nie byłby zabudowany (ocieplony) ... strop chciałbym zrobić ok 1,5 m pod szczytem. Tuż przy szczycie jest zamontowany wywietrznik. W części , która ma być ocieplona myślę o metodzie natrysku pianki lub (bardziej) ułożenie wełny mineralnej ... tylko proszę o porade jak to zrobić. Czy między deskowaniem, a watą wykonać szczelinę, czy należy zastosować jakąś membranę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.02.2016 00:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Sama szczelina wentylacyjna nie wystarczy. Muszą być wloty przy okapie i wylot w kalenicy oraz dodatkowo wyloty w narożach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts