Lukasz11 21.02.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Może to bardzo głupie pytanie ale, czy ogrzewając dom grzałką elektryczną i buforem można dodać do kompletu regulator pogodowy? Niektórzy tu na forum polecają ten typ ogrzewania (bufor z grzałką) zamiast np kotła gazowego, elektrycznego lub pompy ciepła. I argumenty za zastosowaniem bufora i grzałki rozumiem. Tylko jak tym sterować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Jeżeli ogrzewanie podłogowe to tak naprawdę bufor jest niepotrzebny ... Ale jak ktoś się uprze to można i sterowanie pogodowe dokręcić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 21.02.2016 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 No właśnie pytanie jest o to sterowanie pogodowe. W internecie jakoś nie znalazłem sterownika pogodowego (albo chociaż pokojowego) do grzałki w buforze. Nie ma takich rozwiązań? Niepotrzebne są? Trzeba samemu kombinować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 No właśnie pytanie jest o to sterowanie pogodowe. W internecie jakoś nie znalazłem sterownika pogodowego (albo chociaż pokojowego) do grzałki w buforze. Nie ma takich rozwiązań? Niepotrzebne są? Trzeba samemu kombinować? Co innego sterowanie grzałką w buforze a co innego sterowanie temperaturą pomieszczeń ... Najprościej to grzałkę wysterować zwykłym sterownikiem pokojowym z czujnikiem temp w buforze a pompę od podłogówki drugim sterownikiem pokojowym zamontowanym gdzieś w domu ... Ewentualne rozbieżności temperatury pomiędzy pomieszczeniami regulujesz za pomocą rotametrów na rozdzielaczu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.02.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 do grzałki raczej nie ma. bufor montuje się po to, żeby go zagrzać do wyższych temperatur, potem przez zawór mieszający pobierać z niego wodę o odpowiedniej temperaturze. na podstawie pogodówki i zaworu mieszającego możesz ustawiać temperaturę wody na instalację (podłogówkę). w buforze grzejesz do stałej temperaury za pomocą termostatu. można by zapewne grzać bufor do zmiennych temperatur (np. wg pogodówki), ale nie ma takiej potrzeby i nie ma gotowych rozwiązań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 21.02.2016 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Jeżeli ogrzewanie podłogowe to tak naprawdę bufor jest niepotrzebny ... Ale jak ktoś się uprze to można i sterowanie pogodowe dokręcić ... A to dlaczego? Bufor ma za zadanie przesunąć zużycie na taryfę nocną. Sama podłoga mi tego nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.02.2016 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 A to dlaczego? Bufor ma za zadanie przesunąć zużycie na taryfę nocną. Sama podłoga mi tego nie da No to mnie oświeciłeś ... Mieszkam od dziesięciu lat w chałupie z ogrzewaniem podłogowym , zajmuję się takimi systemami grzewczymi i jakoś do tej pory nie było problemu grzać w tanich godzinach a mieć ciepło całą dobę ... Ba ... Nawet nie było potrzeby podpierać się sterowaniem pogodowym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.02.2016 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 No właśnie pytanie jest o to sterowanie pogodowe. W internecie jakoś nie znalazłem sterownika pogodowego (albo chociaż pokojowego) do grzałki w buforze. Nie ma takich rozwiązań? Niepotrzebne są? Trzeba samemu kombinować? Np firma COMPIT do wyboru do koloru regulatory i termostaty. A sterownie do bufora to się robi tak: Bufor grzeje się ile wlezie w taniej taryfie nawet do 90*C A rozładowuje przez mieszacz sterowany pogodowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.02.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 No to mnie oświeciłeś ... Mieszkam od dziesięciu lat w chałupie z ogrzewaniem podłogowym , zajmuję się takimi systemami grzewczymi i jakoś do tej pory nie było problemu grzać w tanich godzinach a mieć ciepło całą dobę ... Ba ... Nawet nie było potrzeby podpierać się sterowaniem pogodowym ... problemem nie jest temperatura. można utrzymywać niższą temperaturę w domu, jeśli utrzymuje się komfortową temperaturę przegród w czasie najbardziej odpowiednim, czyli wieczorem. to jest podstawowa zaleta bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 22.02.2016 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Dla mnie to bzdura bo dobowy rozkład temperatur mi się nie podoba a i łazenie po chłodnej podłodze wieczorem to nic fajnego ale co kto lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.02.2016 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Widzę że dla 0.5-1.0* różnicy temperatury w podłodze w skali doby to już ochoczo podwaja się cenę instalacji aby było " po mojemu" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 22.02.2016 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 A ty telepatycznie oceniłeś juz temperaturę mojej podlogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroFX 13.06.2018 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Chciałbym przerobić moja instalacje i mam taka zagwozdki: Grzeje bufor ciepła 2000L w drugiej taryfie za pomocą zewnetrznego kotła wodnego 24kW i dodatkowej pompy obiegowej(krótka pętla kocioł- bufor). W buforze są wężownice od wody bieżącej i wody na kaloryfery. Sterowanie mam zrealizowane na dodatkowym panelu z krzywymi pogodowymi i godzinami pracy. Bufor jest w przybudówce zaizolowane wełna. a kocioł w piwnicy i założenie projektanta(nie moje!) było takie ze im zimniej na dworzu tym mocniej trzeba ogrzać wodę w buforze. W duże mrozy grzeje nawet do do 70st gdyż pod koniec dnia mam poniżej 40, a musi być jeszcze ciepła woda w kranie . Teraz latem wystarczy 45st i wieczorem mam 42. Wszystko działa jednak wydaje mi się ze układ ma duże straty, mała sprawność, a rachunki mam kolosalne, ponad 3000zl za 2 miesiące zimowe. Sprawdziłem ile kWh potrzeba na podgrzanie bufora o 10st i wyszło ze 32kWh. W teorii wystarczyłoby 20kWh. Gdzie tracę 33% energii? Czy aż tyle ucieka w rurach obiegu, kotle i izolacji bufora? Zastanawiam się jaki jest sens tego grzania skoro zima mam nawet większe straty i muszę grzać bufor o 15 st. Łatwo policzyć ze to jest ponad 45kWh na noc. Przez dwa miesiące jest to olbrzymia ilość. A ciężko mi uwierzyć ze ludzie zamykają się w tyle na cały rok Wracając do rozważań: Chciałbym docelowo mieć podłogówkę i nie wiem czy potrzebuje grzać bufor na max skoro to może generować duże straty ciepła? Inna sprawa to chciałbym wyeliminować kocioł i przenieść jego grzałki do bufora razem z cała elektronika do ich załączania. Kocioł ma już układ regulacji temperatury, przekaźniki. Zniknie tez pętla z obiegiem i pompa co może dać kolejne oszczędności. Czy te grzałki się nadają czy lepiej poszukać / zamówić wykonanie indywidualnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts