Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nagrzewanie sie pomieszczeń na poddaszu w upały.....

Recommended Posts

witam,

czu to prawda ze jak pomieszczenia na poddaszu w upał sie nagrzewaja to źle jest wykonane ocieplenie poddasz ????? WUjek mi powiedział że to dziwne że u mnie sie grzeje - bo warstwa ocieplenia powinna odizolować promienie i nie powinno sie tak nagrzewac..... A u nas w upał jest gorąco...

Mam boazerie - folia-wełna 20 cm-szczelinka-deskowanie-papa (docelowo ma być blachodachówka)

I teraz nie wiem - źle ocieplili ??? za mało wełny ??? czy to jednak normalne (jest pięc okien dachowych) dach dwuspadowy....

jak jest u Was na poddaszach ??

pozdrawiam

kasia

Kasia a czy przez okna operuje słońce do środka? bo jesli tak to nagrzewa i wentylacja tego nie wyciagnie raczej. z tego co opisałas to masz standardowa izolacje i powinna być wystarczajaca. Jak dojdzie jeszcze blachodachówka to pomiedzy papa a blacha ( przy prawidłowo ułozonych łatach i kontrałatach) powstanie dodatkowa szczelina powietrzna która poprawi wentylacje dachu . Oczywiscie jesli przy ukladaniu balchy zostana otwory wentylacyjne.

Izolacji jest wystarczająca ilosc.

Pytanie wlasnie czy izolacja cieplna zostala wykonana wlasciwie (bez mostkow termiznych)? Krokwie mimo wszystko powinny byc przykryte choc 5 cm warstwa welny.

Poza tym czy masz wentylacje? Cieple powietrze unosi sie do gory czyli w kierunku poddasza, jesli nie ma wiec wentylacji to cieple powietrze "stoi" na poddaszu.

Będzie lepiej jak już położą Ci tą blachę, bo na razie grzeje się papa i deski.

Tylko musi być przestrzeń między blachą i papą! Będzie wtedy trochę cugu który wychłodzi całość.

Ocieplenia jest wystarczająco. Ja mam 14-16 cm i jest b.dobrze (ale mam dachówkę cementową) - nawet w upał między dachówką i folią wstępnego krycia wieje chłodnawe powietrze (znaczy się nie chłodniejsze niż na dworzu, ale dachówka ma wtedy ze 70 stopni).

Jeśli się coś nagrzewa to przez okna połaciowe - warto mieć żaluzje.

Poddasze zawsze będzie się mocniej nagrzewało, niezaleznie od rodzaju pokrycia i choćby metrowej grubości ocieplenia. Spowodowane jest to nagrzewaniem przez promieniowanie (przez okna) i brakiem akumulacji przez przegrody. Dach ocieplony wełną ma bardzo małą bezwładność cieplną. Na podgrzewanie najbardziej wpływają okna dachowe, bo przepuszczają najwięcej... W domach gdzie na poddaszu ściany są murowane tak jak na parterze, strop (skosy) betonowe lub z płyt (tak, tak też można), nie ma problemu nagrzewania poddasza.