luk200p 22.02.2016 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Witam. Mam garaż, komórki i wiatę pokrytą blachą ocynkowaną. Jest to bardzo stara blacha która już pordzewiała i przepuszcza wodę. Szczególnie w okolicy komina kotłowni. Pewnie siarka z węgla lub inne chemikalia z niego się do tego przyczyniły. Czy mogę te przerdzewiałe miejsca posmarować czymś na zimno lub na gorąco? Na blasze nie ma dziur, a tylko "rdzawe placki" przez które przelatuje woda gdy pada deszcz. Nie zależy mi na wyglądzie tegoż dachu, a tylko na tym żeby był wodoszczelny. Oto specyfiki (po dziadku) do smarowania które mam w komórce: -abizol płynny w metalowej zardzewiałej beczce -abizol w stanie stałym, konsystencją przypomina smar towot (no, może lekko twardszy od towotu. -Lepik w bryłach (zapewne na gorąco) -Beczka z niewiadomą substancją, ale zapewne jest to coś na gorąco, ponieważ widać ze beczka jest okopcona. Raczej nie jest to lepik na gorąco, ponieważ jest to substancja dość miękka. Śrubokręt z łatwością wchodzi w tą masę (Smoła?) Chciałbym zrobić to jak najmniejszym kosztem i żeby dach wytrzymał około trzy lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 22.02.2016 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Czy moge?Twój dach . Twoje prawo.Na poważnie . Podczyść troche odpadające resztki rdzy szczotka drucianą , zagruntuj tym rzadkim czymś co nazywasz abizolem, na to za kilka godzin to cos co przypomina smołę. Oczywiście musi byc to robione na suchą powierzchnię. Najlepiej odczekac do cieplejszych dni. To " coś" co przypomina smołę podgrzej do temperatury jakies max 60 stopni ( nie w pomieszczeniu) i uważaj na możliwośc zapłonu bo nie wiadomo co to jest . Więc ostrożnie. Grożba pożaru.Powinno wytrzymac 3 lata. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk200p 22.02.2016 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Czy moge? Twój dach . Twoje prawo. Na poważnie . Podczyść troche odpadające resztki rdzy szczotka drucianą , zagruntuj tym rzadkim czymś co nazywasz abizolem, na to za kilka godzin to cos co przypomina smołę. Oczywiście musi byc to robione na suchą powierzchnię. Najlepiej odczekac do cieplejszych dni. To " coś" co przypomina smołę podgrzej do temperatury jakies max 60 stopni ( nie w pomieszczeniu) i uważaj na możliwośc zapłonu bo nie wiadomo co to jest . Więc ostrożnie. Grożba pożaru. Powinno wytrzymac 3 lata. Pozdrawiam Ok, dziękuje za odpowiedź. Pewnie że poczekam aż blacha przeschnie, bo u nas od paru dni siąpi prawie non stop. Napisz mi jeszcze taką rzecz, czy ten rzadki abizol też podgrzać czy smarować na zimno? w sumie to nie wiem, czy tak to się nazywa, ale na dwóch beczkach jest zżółkła kartka z takim właśnie napisem, tyle że jedno to coś jest płynne, a drugie nie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 23.02.2016 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 jak rzadki to na zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk200p 26.02.2016 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 (edytowane) Witam. Jak odróżnić smołę od SUBITU? Po rozgrzaniu na ognisku tej beczki z nieznaną substancją chciałem zrobić próbę na blasze i od dwóch dni ta substancja na blasze nie wyschła, jest nadal klejąca i ma dziwny zapach. Jedno mogę pochwalić, że idealnie przykleiła się do blachy. Przywarła tak, że ciężko ją oderwać, a przy próbie bardzo się ciągnie. Jestem pewny że byłaby to idealna substancja żeby pomalować tym na gorąco cały dach i byłby spokój przed przeciekaniem na kilkanaście lat, bez potrzeby wymiany blachy. W sumie nie byłoby tragedii z tym, że nie chce wyschnąć. Mam parę wiaderek takich kamiuszczyków identycznych jak na papie i mógłbym posypać nimi cały dach. Boje się tylko jesdnego, czy to aby nie jest ten wycofany RAKOTWÓRCZY SUBIT który kładli kiedyś pod parkiet.. Jest jakiś sposób żeby go zidentyfikować domowym sposobem? Edytowane 26 Lutego 2016 przez luk200p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts