Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena okien Vetrex

Recommended Posts

proszę o pomoc i ocenę osób współpracujących z firmą Vetrex. w grudniu otrzymałem wycenę na okna na kwotę 37 tyś. dziś chciałem zrobić zamówienie i powiedziano mi ze cena to już prawie 41 tys . czy tak zmieniły się ceny okien ? u przedstawiciela nadal wiszą wielkie reklamy -52 %. płatność 100 % gotówka przy zamówieniu.

mylse ze najprostszym rozwiazaniem jest zadaniem tego pytania temu komus kto przedstawił ci te wyceny

PS oczywiscie o powody różnicy tych cen także mozesz zapytać - NIE BÓJ SIĘ...

na moje oko - mozliwe ze w grudniu był po prostu wiekszy rabat ziimowy.. cena okien patrzac np na kurs EUR - a jak przypuszczam wlasnie za EUR Vetrex kupuje profile - także może miec wpływ.

:popcorn:

Teraz powinny być to tylko kwestie rabatów zimowych. W grudniu było o kilka % więcej (chyba 3, może diler dał jeszcze coś od siebie). Także to nie aż taka różnica.

Za to od marca idzie podwyżka i to już jest zależne od EURO

Witam

Nie współpracuję z Vetrexem ,ale wydaje mi się,że tak duża różnica w podanym przez ciebie okresie nie jest niczym uzasadniona(chyba ,że zmieniłeś coś w specyfikacji stolarki)

Żaden z moich dostawców stolarki na chwilę obecną nie korygował jeszcze rabatów Zimowych.Zapytaj o swoje okna w innym salonie Vetrexu.

z tego co wiem ceny na okna Vetrex zmienia sie od konca lutego.. a u niektorych sprzedawców innych marek od polowy marca.. pewnie beda tacy ktorzy marcowa promocje juz zakonczyli albo tacy ktorzy ja przedłużą.. np do konca marca..

to kwestia indywidualna dla kazdego sprzedawcy producenta, dystrybutora

Zacytuję siebie, bo być może nie znalazłeś tej odpowiedzi:

Teraz powinny być to tylko kwestie rabatów zimowych. W grudniu było o kilka % więcej (chyba 3, może diler dał jeszcze coś od siebie). Także to nie aż taka różnica.

Za to od marca idzie podwyżka i to już jest zależne od EURO

Okna nie zdrożały o parę tysięcy. Może w grudniu sprzedawca robił "wynik" i dawał od siebie rabaty których normalnie się nie daje. Tego nie wiemy.

A jeśli masz wątpliwości co do ceny to zrób kalkulację w innym punkcie. Forum nie czyta w myślach tamtego sprzedawcy.

dziękuje wszystkim za naświetlenie sprawy. Finlandia twoje wypowiedzi czytam od dawna tą również. gdyby ktoś miał ochotę wypowiedzieć się na temat okien vetrexa profil VR90 Synergy ( takie chce montować na parterze bo nie chce rolet) oraz VR90+ (piętro ) będę bardzo wdzięczny. jedno z okien to HST o wymiarach 4630*2330 podział na 3 części środkowa ruchoma tu proszę o opinie techniczną czy takie duże pzeszklenia nie wpłyną źle na okno

dziękuje wszystkim za naświetlenie sprawy. Finlandia twoje wypowiedzi czytam od dawna tą również. gdyby ktoś miał ochotę wypowiedzieć się na temat okien vetrexa profil VR90 Synergy ( takie chce montować na parterze bo nie chce rolet) oraz VR90+ (piętro ) będę bardzo wdzięczny. jedno z okien to HST o wymiarach 4630*2330 podział na 3 części środkowa ruchoma tu proszę o opinie techniczną czy takie duże pzeszklenia nie wpłyną źle na okno

Wkład szybowy trochę u ciebie będzie ważył ;), mam profile z firmy rechau geneo + szyby 8 / 16 / 4 / 16 / 4 okno wysokość 113 cm szerokość 177 cm

wkład szybowy waży 20 kg w małym skrzydle i 50 kg w dużym, samo okno waży około 100 kg.

dlaczego nie dziele tego okna na połowe. już naprawdę nie wiem czy z takim oknem nie będzie się nic dziać???

Po pierwsze nie ma okien, z którymi w trakcie użytkowania "nic się nie dzieje". Zużywają się tak samo, jak buty, opony, odzież, czy co tam jeszcze. Zatem prawidłowo postawione pytanie, powinno brzmieć: Czy i jak przebiega proces "starzenia się" konstrukcji okiennej i jak on wpływa na właściwości użytkowe i trwałość produktu. Jak to wygląda w odniesieniu do drzwi balkonowych HST Vetrex Slide 82 już za tydzień będzie można przeczytać na naszej stronie internetowej, bo właśnie zakończyliśmy test HS'a o wymiarach 4000 x 2400 w laboratorium ITB. Co do wymiarów 4630 x 2330 i podziału 1/2 na 1/2 bez obawy.

Pytasz o podział tego HS 4600 szer na trzy części? Podział powinien wynikać z wizualizacji domu i uwzględniać możliwości techniczne oraz praktyczne.

Jeśli ma być w nim szyba P4 to warto podzielić. Będzie lżej to ciągać. Taki Hs waży (na oko) ok 500kg (+/-100). Przy podziale na pół dołóż jeszcze dobre 100kg bo będzie konieczność szyb 6mm.

Nawet przy dobrym systemie jakim jest HS to wprawienie w ruch skrzydła ważącego blisko 300kg może wymagać siły.

Moje zdanie na temat Synergy? Jak ktoś się będzie czuł bezpieczniej to czemu nie. Ale ze względu nawagę unikałbym dużych skrzydeł otwieranych. No i nie chciałbym montować - kręgosłupy kiedyś nie wytrzymają..

Edit, nie widziałem wcześniej wpisu z oknotestu:

Ciekaw jestem czy mierzyliście siłę, jaką trzeba użyć by uruchomić skrzydło? Na pewno nie trzeba się zapierać, ale nie zgodzę się ze stwierdzeniami które czasem widuję że małe dziecko to obsłuży.

I co do "dziania się" - tak, będzie działać, ale ja bardziej miałem na myśli kwestie logistyczne (i kosztowe).

Edytowane przez finlandia

Ciekaw jestem czy mierzyliście siłę, jaką trzeba użyć by uruchomić skrzydło?

Fin, czy Ty chcesz mnie obrazić? Wartość sił operacyjnych była badana siedmiokrotnie!!! W oknie nowym siła niezbędna do zapoczątkowania ruchu skrzydła = 15,5 N po całym cyklu badań, w tym 5.000 cyklach otwarcia i zamknięcia 30,3 N. Pytasz? Wiesz! :-)

Jakby ktoś wolał w kilogramach siła (kgf), to proszę Niutony podzielić przez 9,81

Przy ostatnim Hsi jaki montowałem (ciut mniejszy) Klient podszedł, otworzył i powiedział "no, ale leciutko chodzi, nie tak jak u kolegi który kupował gdzieś tam", ale w mojej ocenie trzeba było użyć trochę więcej siły niż ma delikatna Inwestorka. Ale może ja źle oceniam "parę" którą każdy z nas ma w swoich rękach..

Musiałbym mieć jakiś punkt odniesienia. A może siłę jakiej potrzeba otworzyć zwykły balkon? Da się ją uchwycić? Znowu powiem na oko, że jej wartość powinna być piórkowa..

Musiałbym mieć jakiś punkt odniesienia. A może siłę jakiej potrzeba otworzyć zwykły balkon? Da się ją uchwycić? Znowu powiem na oko, że jej wartość powinna być piórkowa..

Te informacje już znajdują się naszej stronie, wystarczy zerknąć do wcześniejszych wyników badań Pro Quality.

Po 10.000 cykli otwarcia siła potrzebna do zapoczątkowania ruchu skrzydła w balkonie dwuskrzydłowym z ruchomym słupkiem o wymiarach 1780 x 2270 = 2,55 N

Po 2.000 cykli otwarcia siła potrzebna do zapoczątkowania ruchu skrzydła w oknie trójdzielnym ze stałymi słupkami o wymiarach 2595 x 1630 = 1,08 N

Porównując wychodzi, że aby uruchomić skrzydło HS potrzeba siły od 7 do 14 razy większej niż w balkonie z ruchomym słupkiem.

Edytowane przez T12345T

• 2 years później...

Nie wiem czy nadal rozwazasz wybor tej firmy. Niezaleznie od wyceny zdecydowanie nie polecam zarówno okien Vetrex, jak i firmy która nam je montowała - Bimm okna i drzwi z Grodziska Mazowieckiego (druga ich filia jest w Wesołej). Z problemami borykamy się samego początku natomiast po montażu wyszły następujące usterki:

1. duży slajd ( 2 x 2,40m) jest krzywo zamontowany,

2. okno balkonowe na parterze, mimo regulacji (o którą też nie mogliśmy się doprosić) ma ogromną szparę między skrzydłem a ościeżnicą, ktora pojawia sie przy niższych temperaturach,

3. uszczelka w dużym slajdzie była źle obsadzona i miała ogromną i pozostała ogromna szpara między szybą a ramą ( jedyna usterka, która do tej pory została usunięta),

4. iszczelka w oknie balkonowym jest w dwóch miejscach wklęśnięta i także mogę się doczekać na przyjazd ekipy do usunięcia tej usterki.

Zostaliśmy z problemem sami.

Mimo iż od prawie od samego początku wszelką korespondencję kierujemy do wiadomości Vetrex z ich strony również nie ma żadnej reakcji.