kovall 22.02.2016 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Witam,poszukuję ekonomicznego pieca na pellet(6-8mm), najlepiej z pełną automatyką. Powierzchnia pomieszczęń ogrzewanych w moim domu to 150-170 m2( w tym garaż+kotłownia 26 m2), cwu docelowo dla 4 osób(ok200L). Powierzchnia po podłodze 200m2. Kubatura budynku 777m3.Parter plus łazienka na piętrze ogrzewanie podłogowe ok 100m2, reszta tj. ok 70 m2 ogrzewane grzejnikami stalowymi. Dysponuję niestety niewielką kotłownią. Maksymalne gabaryty kotła z zasobnikiem ,który zmieści mi się do kotłowni to: głębokość:max 1000mmszerokość: max 1500 mmwysokość: max 1650mm Czy ktoś byłby tak dobry i podpowiedział jaką moc kotła i jakiej marki wybrać? aktualnie biorę najmocniej od uwagę:1.Eg pellet greń 15 lub 25kw-podobno poważne problemy z dostepem do serwisu?2.Stalmark pellet vegas - 22kw-polecany przez fachowca wykonującego u mnie kotłownię3.Kostrzewa Compact Bio 16 lub 24kw-nieciekawe opinie o Kostrzewie, o tym konkretnym modelu opinii "0". był też temat SAS Bio solid 19kw,ale za "gruby" do mojej kotłowni,choć chyba najlepsze wykonanie kotła:/upadł także temat Lazara Smartfire po przeczytaniu perypetii Pana Mebsa opisywanych tu na muratorze(no właśnie czym Pan obecnie pali Panie Mebs?)Spory rozstrzał w mocy kotłów wynika z tego,że...raz dystrybutoryz proponują moc 15...a raz 25 przy tym samym kotle,skąd tak wielka rozbieżność?Czy ktoś użytkuje może obecnie,któryś z tych kotłów?Będę niezmiernie wdzięczny za szczere opinie i sugestie osób znających temat peletu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.02.2016 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 (edytowane) 2.Stalmark pellet vegas - 22kw-polecany przez fachowca wykonującego u mnie kotłownię Ten "fachowiec" na podstawie jakich danych dobrał ten piec? Na podstawie metrażu? Czy może jest światełko w tunelu i fachowiec poczynił jakieś obliczenia? Czy jako inwestor zdajesz sobie sprawę z tego, że obecnie budowane domy do 200m2 (czy tam po termomodernizacji) ze ścianami o grubości około 40-50cm mają zapotrzebowanie na moc w porywach 8kW przy -20sC na zewnątrz? Tymczasem ten piec ma "modulację" od 7 kW w górę? W praktyce w nasze zimy jest potrzeba 4-5kW, co oznacza że ten piec nigdy się nie zmieści w użytecznym zakresie mocy. Jakie to ciągnie ze sobą konsekwencje to niech Ci powie "fachowiec". Podaj chociaż więcej danych o domu, jaki projekt, jakie parametry ścian/podłogi/okien. Żeby policzyć OZC to już nie będę wspominać. Edytowane 22 Lutego 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kovall 22.02.2016 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 dziękuję za odpowiedź:podejrzewam,że fachowiec głównie kierował się metrażem. Podobno ma znaczenie też ilość "podłogówki" oraz fakt grzania kotłem cwu.co do samego domu to:projekt archonu "Dom w lobeliach 3" ściany z porothermu wienerberger 25 cm + styropian 20cm lambda 0,38+tynk gipsowy twardypodłoga - garaż +kotłownia styro 5cm, reszta parteru styro 12 cm,lambda 0,38strop monolit- grubość płyty 14cm + ocieplenie 4cm styrodach - ocieplenie wełna 20 cmokna - 11szt,pow 29,5 m2 - profil veka alpha współczynnik U= 0,5, 3 szybyokna dachowe 6 szt. K 7/11 PVC UW=1,0 NF 40 +kołnierze rotoocieplona ściana między garażem a resztą domu - styro 5cm. oszacowanie ozc próbowałem wykonać w programie Purmo ozc 4.0,ale... jak widać nie udało mi się tego ogarnąć mimo instrukcji:/dane dodatkowe to 3 tarasy pow ok. 7-8m2.orientacja domu wschód - zachód, okolica wietrzna i nieosłonięta. jeśli potrzeba jeszcze jakichś danych to pisz, postaram się poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.02.2016 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 okna - 11szt,pow 29,5 m2 - profil veka alpha współczynnik U= 0,5, 3 szyby okna dachowe 6 szt. K 7/11 PVC UW=1,0 NF 40 +kołnierze roto Nie przesadzaj z tym U okna 0,5 to wsp. dotyczący szyby, całego okna moze byc od 0,8-1,1, U okna połaciowego nie 1.0 bo te są nieproporcjonalnie drogie, najczesciej spotykane to 1,3 lub 1,4. Wracajac do meritum 12 kW to bedzie duzo za duzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.02.2016 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 podejrzewam,że fachowiec głównie kierował się metrażem. Podobno ma znaczenie też ilość "podłogówki" oraz fakt grzania kotłem cwu. W takim razie to nie fachowiec, tylko "fachowiec". Żeby to zobrazować, przy bardzo zbliżonych parametrach, jednak mniej styro w podłodze na gruncie miałem policzone straty na poziomie 9kW (przy -20sC na zewnątrz). Ergo, na oko potrzebujesz źródło z modulacją od 2 do 10kW maks. Jak chcesz wiedzieć dokładnie i nie przepłacać, zleć wykonanie OZC. Kosztuje to 150-300 zł a już na samym kotle dobrze dobranym do zapotrzebowania możesz zaoszczędzić 1-2 tys. zł. Szkoda, że masz kalafiory... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kovall 22.02.2016 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 asolt co do okien masz rację, współczynnik dla całego okna veka alpahline to 0,9 . Co do okien połaciowych zaś to wg producenta Roto R69G ma współczynnik U=0,8 w wersji z termoblokiem WD. Takie właśnie okna posiadam. 12kw wystarczy na ogrzanie całego domu plus cwu dla 4 osób? Jeśli tak to jaki piec o zbliżonej mocy polecacie ?Zalezy mi na dobrym serwisie...czy ktoś z Was miał do czynienia z serwisem Grenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 22.02.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Coś sporo ostatnio tematów dotyczących palenisk na pellet ..... Jakoś tak się dziwnie składa że tematy "zaczynają się w okolicach Łodzi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 22.02.2016 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 a dlaczego nie moze być np 3-18 czy 3 - 24 ? Przecież kocioł pracuje tylko z pełną mocą w chwili rozruchu później redukuje moc i pracuje w zależności od zapotrzebowania najczęściej z mocą minimalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.02.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 asolt co do okien masz rację, współczynnik dla całego okna veka alpahline to 0,9 . Co do okien połaciowych zaś to wg producenta Roto R69G ma współczynnik U=0,8 w wersji z termoblokiem WD. Takie właśnie okna posiadam. 12kw wystarczy na ogrzanie całego domu plus cwu dla 4 osób? Jeśli tak to jaki piec o zbliżonej mocy polecacie ? Zalezy mi na dobrym serwisie...czy ktoś z Was miał do czynienia z serwisem Grenia? Wystarczy 12 kW i tak bedzie za duzo, jedynie te 12 kW przydac sie moze do szybszego nagrzania cwu przy mniejszym zasobniku. Okna połaciowe bardzo dobre, namiast pozostałe okna to wsp. zalezny od iwelkosci i rodzaju okna. 0.9 to sredni wsp lub wsp dla okna referencyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.02.2016 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 12kw wystarczy na ogrzanie całego domu plus cwu dla 4 osób? Przeczytaj, 12kW to ZA DUŻO. Wracajac do meritum 12 kW to bedzie duzo za duzo. Pamiętaj, że w przeciętny dzień zimy potrzebujesz połowę albo i mniej mocy szczytowej. I piec razem całą z instalacją musi sobie w tych warunkach poradzić. Ja kotła na paliwo stałe nie polecam żadnego, bo mam o tym sposobie ogrzewania wyrobione zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzei 22.02.2016 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Mam ten sam problem,ściana przy której ma stanąć kocioł ma 160 cm.Ostatnio ćwiczyłam -Berig Plus 12 kW /EDILKAMIN/ i Sigma Eco -12 kW /DEFRO/ Pierwszy wymaga częstego zasypywania/poj.zasobnika-60 kg/,drugi jest gruby szer-130 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 22.02.2016 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 asolt co do okien masz rację, współczynnik dla całego okna veka alpahline to 0,9 . Co do okien połaciowych zaś to wg producenta Roto R69G ma współczynnik U=0,8 w wersji z termoblokiem WD. Takie właśnie okna posiadam. 12kw wystarczy na ogrzanie całego domu plus cwu dla 4 osób? Jeśli tak to jaki piec o zbliżonej mocy polecacie ? Zalezy mi na dobrym serwisie...czy ktoś z Was miał do czynienia z serwisem Grenia? Zapytaj ile kosztuje przegląd roczny grenia i ile z tym roboty. A i podobno greń ma problem z zapalarką coś tam teraz zmienili ale szczegółów nie znam bo się nie zagłębiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.02.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Zamontuj PC a do grzejników dodaj klimakonwektor jak zabraknie mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 26.02.2016 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 A może coś ze stajni Biawar ,modulacja 3-12kw http://www.biawar.com.pl/kotly-c-o/kotly-c-o-na-pelety/pellux-compact mechaniczne czyszczenie palnika i płomieniówek https://www.youtube.com/channel/UC8ittou-RevDrlldJgTo2hA cena też w miarę normalna na allegro 10900. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts