Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gładź wapienna jakiej firmy?

Recommended Posts

Witam jak w temacie mam tynki cementowo-wapiennie miały być pod malowanie ale niestety nie są.

Zastanawiałem się cały czas nad gładzią i chyba zrobię wapienna na mokro zacieraną.

W jaki produkt iść i czym zagruntować tynki przed gładzią?

Zwykłym gruntem wodnym? czy może flugger wall primerem lub Śnieżką gruntującą lateksową?

Jak gładź wapienna to jaką? Obok siebie mogę kupić ACRYL PUTZ RV13 śnieżki oraz KREISEL GŁADŹ WAPIENNA 660 DROBNOZIARNISTA

Co lepsze ? lub jakieś inne>?

Acryl Putz ma skład mniej więcej taki: cement do 5%, wapno do 15%, śladowe ilości popiołów (mikrokrzemionka?) i do tego mączka wapienna...Słabe toto jest ale żeby nazywać gładzią wapienną? Chyba raczej wapienno cementowa. Chemia na śladowym poziomie. Być może jest. Musiałbym zobaczyć zachowanie...

Kreisel: prawdopodobnie : 35-40% wapna, reszta piasek kwarcowy. Być może ze śladową ilością cementu (do 2%) jeśli nie to chemia mająca wpływ na wiązanie wapna (lub wykorzystanie dwóch różnych form wapna np palone i hydratyzowane)

Jeżeli ja miałbym wybierać po opisie to Kreisla. Na pewno mniej cementu, czyli powinna być sensowniejsza. A to jaka gładź ma iść zależy od tego jakie są parametry tynku c/w na który chcesz ją dać. To one wyznaczają co powinno iść na zewnątrz. Najprostszym parametrem jest klasa tego tynku (wytrzymałość) jest kilka innych (dyfuzyjność, tempo podciągania wilgoci na określoną wysokość etc)

Zrobiłem testy na małym odcinku Rigips Premium Light też źle nie wychodzi i ciągle myślę co zastosować poniżej fotka premium light delikatna warstwa wcześniej grudki usunięte i pomalowane raz śnieżką gruntującą i na to gładź. Z lewej mega cieniutko z gąbkowaniem z prawej grubiej i wychodzi równiusieńko kwestia co lepiej się będzie kładło na sucho i schlifowanie czy na mokro kreisela z gąbkowaniem?

Tynki jak widać raz lepiej raz gorzej jeżeli chodzi o jednolita strukturę oraz peknięcia

1.jpg

2.jpg

Drugie pytanie czym gruntować przed gładzią ? Snieżka lateksowa gruntująca się nadaje ? czy lepiej zwykła śnieżka akrylowa z gruntem ?

Lub Flügger Wall Primer White

Doradź czy lepiej gipsowa gotowa np ta moja czy wapienna może jakaś inna jest dostępna co warto ?

Ech... to czy dawać grunt zależy od tego co i jak było robione wcześniej. Poza tym jeśli wybierasz już produkt konkretnej firmy dowiedz się co zaleca producent. Teoria twierdzi, że z gruntem gryźć się nie powinno, praktyka udowadnia, że może być różnie.

Tynk, czy gładź wapienną zrobić sobie można samemu. Wystarczy drobniutki wypełniacz (do 0,5 mm) i ciasto wapienne. Objętościowo mniej więcej 2:1 (piasek / ciasto). I to będzie taka gładź jak się dawniej robiło. Poza tym gładź jest jednym z elementów systemu który służy temu by wilgoć nie wnikała z jednej strony w ściany (głębiej są warstwy mniej dyfuzyjne (mocniejsze) z drugiej by wilgoć łatwiej ze ścian wychodziła. Jeśli bierzesz Kreisla zadzwoń tam i niech ci powiedzą jaki grunt i czy w ogóle go zalecają.

Zadzowoniłem i mają w ofercie jeszcze taka gładź GŁADŹ WAPIENNO-CEMENTOWA 662 ponoć można bardziej gładką strukturę osiągnąć jak myślisz? co lepsze by było?

Co do gruntów to powiedzieli że zwykły uni grunt ich odpowiednik Kreisel 301 bez rozcienczania

Uni grunt plus to ich odpowiednik Kreisel 302 ale ponoć nie ma sensu za mocny .

Pytanie co dla Ciebie znaczy gładkie? Wszystko to jest gładź. Wszystko! Gladz wapienna najbardziej to ta z drugich co wrzuciłeś na początku. Grubość czy raczej głądkość daje wypełniacz mineralny. Tutaj jest tym piasek kwarcowy i kamień wapienny. Jeśli jest to mączka z okolic Kłodzka tzw. biała marianna to ma grubość do 1 mm, jeśli coś innego to inne. Taka mączka przypomina nieco konsystencją mąkę sklepową "600". Przy czym samo wapno także swoje robi. Pytanie kolejne: trzeba czy można gruntować i jeśli tak to w jakim wypadku jest to wymagane....