Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na aranżację 45m2 na salon, kuchnię, jadalnię, część barową...

Cristof_w

Recommended Posts

Witajcie,

mam w domu do dyspozycji niezagospodarowane pomieszczenie o wymiarach około 4 x 11 m (45m2) z zaznaczonym na rysunku wejściem około 1.2m, z zaznaczonymi oknami. Okna z 3 stron, z czego od najdłuższej strony niemalże po całej długości.

Chcielibyśmy mieć tutaj małą kuchnię (nie większa niż to konieczne), małą spiżarkę, pomieszczenie gosp. na drobne rzeczy, część jadalną w postaci stołu na 6 osób, część wypoczynkową z piecem kominkowym i namiastkę baru, taki mały barek i kawałek blatu z krzesełkami obrotowymi wzdłuż, dodatkowo mały gabinecik.

Od lewej strony patrząc jest wyjście tarasowe, okna po całej długości, od prawej wyjście tarasowe do malutkiego pokoiku, coś na styl gabineciku.

Zastanawiam się czy np. w miejscu obecnej kanapy wypoczynkowej nie zrobić strefy barowej a kanapę i stół po jednej stronie, po tej samej co kuchnia.

Zaznaczam, że umiejscowienie kuchni tak jak i całej reszty nie jest szczególnie niczym podyktowane i może być dowolne, choć brałem pod uwagę to iż ściana najdłuższa od dołu z oknami jest bardzo dobrze naświetlona.

Na rysunku przedstawiłem swój pomysł aranżacji. Może macie lepszy, ciekawszy?Rozklad_propozycja.jpg

Pozdrawiam

Cristof

Twoje rozmieszczenie nie ma najmniejszego sensu,siedzenie tyłem do kominka z widokiem na to coś "barek".Sprecyzuj dokładnie o co chodzi z tym barkiem bo zwykle jest on przedłużeniem blatu w kuchni.Co z mediami,gdzie jest woda,wentylacja o tego zależy usytuowanie kuchni.

Witaj, z mediami nie ma problemów, można doprowadzić na obecną chwilę wszędzie, luchty kominowe są newralgiczne.

Co do kanapy i siedzenia tyłem do kominka... piecyk kominkowy z szybką z 3 stron, z miejca siedziska będzie widać płomyczek, sprawdzałem.

Co do baru, chciałbym mieć taki mały bar pubowy, przedłużenie blatem wzdłuż okna z miejscm na da, trzy siedzenia, ot tyle.

Dzięki za opinie.

Pozdrawiam

Wszystko należy rozrysować w skali dopiero będzie widać że to co wyrysowałeś się nie mieści.

http://images78.fotosik.pl/356/5a0a313fba5bbfa6med.jpg

lub

http://images78.fotosik.pl/356/08a445cb8800554fmed.jpg

Kinko, dziękuję za Twoje propozycje.

Już się poprawiam, posiedziałem trochę w darmowym programie i udało mnie się to i owo stworzyć, mam nadzieję, że jest lepiej.

Rzut zwymiarowany i propozycja rozmieszczenia.

Co do Twojej propozycji Kinko to ja lubię i preferuje otwarte powierzchnie, zwiększają optycznie przestrzeń i są dla mnie osobiście wygodniejsze, dlatego wolę, żeby to wszystko było jedną wielką całością, w miarę możliwości oczywiście, jedyne wydzielenie to pomieszczenie gosp-spiżarniane i malutki, ale to naprawdę malutki gabinecik na biurko z krzesełkiem, więcej miejsca tam nie potrzeba.

Pozdrawiam

Cristof

Projekt_ogolny.jpgWnetrze_1.jpg

Plan.jpg

Wszystko należy rozrysować w skali dopiero będzie widać że to co wyrysowałeś się nie mieści.

http://images78.fotosik.pl/356/5a0a313fba5bbfa6med.jpg

lub

http://images78.fotosik.pl/356/08a445cb8800554fmed.jpg

Kinko, dziękuję za Twoje propozycje.

Już się poprawiam, posiedziałem trochę w darmowym programie i udało mnie się to i owo stworzyć, mam nadzieję, że jest lepiej.

Rzut zwymiarowany i propozycja rozmieszczenia.

Co do Twojej propozycji Kinko to ja lubię i preferuje otwarte powierzchnie, zwiększają optycznie przestrzeń i są dla mnie osobiście wygodniejsze, dlatego wolę, żeby to wszystko było jedną wielką całością, w miarę możliwości oczywiście, jedyne wydzielenie to pomieszczenie gosp-spiżarniane i malutki, ale to naprawdę malutki gabinecik na biurko z krzesełkiem, więcej miejsca tam nie potrzeba.

Pozdrawiam

Cristof

[ATTACH=CONFIG]347805[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]347807[/ATTACH]