Jerzy Młodawski 23.02.2016 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Witam Jestem na etapie kończenia systemu c.o. i c.w.u.Planuję zainstalowanie pompy ciepła powietrze-woda do domu o pow. ok. 180m2.Nie chciałbym wydać więcej na instalację pompy ciepła niż ok. 20 tys. zł.Znajomy poleca inverterową pompę Rotaberg RDI-12S. Nie chciałbym kupić jakiegoś badziewia. Proszę o opinie na temat tej pompy od użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
varmepump 28.02.2016 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Witam Jestem na etapie kończenia systemu c.o. i c.w.u. Planuję zainstalowanie pompy ciepła powietrze-woda do domu o pow. ok. 180m2. Nie chciałbym wydać więcej na instalację pompy ciepła niż ok. 20 tys. zł. Znajomy poleca inverterową pompę Rotaberg RDI-12S. Nie chciałbym kupić jakiegoś badziewia. Proszę o opinie na temat tej pompy od użytkowników. Pompy ciepła Rotaberg sa produkowane przez firmę Abatronic. Chyba teraz to głównie w Polsce. Mamy stary drewniany dom o pow. 120m2 i bezpieczniki główne 16A. Dlatego potrzebowałem pompy ciepła o zasilaniu 3x400V. Na rynku nie znalazlem mniejszej trójfazowej pompy ciepła powietrze woda niż o wydajności 10KW. Dlatego wybrałem Rotaberg RHP-11S EVI z hydroboksem . Znam tą firmę jeszcze ze Szwecji i dlatego zdecydowałem się na ich pompę On/off EVI, która ma działać do –25C. Może lepszym wyborem byłaby pompa ciepła inverterowa np RDI-12S no bo u nas –25C nie było od dawna. Instalacje pc zrobilem sam tak, ze wszystko kosztowało mnie ponizej 18 000zł wraz ze zbiornikiem z plaszczem wodnym firmy Kospel. Eksploatuje od listopada i na razie wszystko działa poprawnie. Założyłem miernik ciepła, który kupiłem na Allegro i KWH. Wyglada na to, ze do –8-9C i temp wody na zasilaniu COP jest ponad 3. To chyba bardzo dobry wynik. Niestety u mnie sa grzejniki wiec taka temperatura (35C) nie wystarcza. Zarówno miernik ciepła jak i KWh pozwala mi na odczyt wartości w każdej chwili. Oczywiście taki pomiar nie uwzględnia odszraniania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapulawy 28.02.2016 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 (edytowane) O !! W końcu ktoś kto grzeje drewniany dom pompą ciepła i jeszcze grzejnikami i to ciałkiem nie daleko mnie możesz podac jaki ten miernik masz? może i ja bym opomiarował Edytowane 28 Lutego 2016 przez sebapulawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
varmepump 28.02.2016 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 O !! W końcu ktoś kto grzeje drewniany dom pompą ciepła i jeszcze grzejnikami i to ciałkiem nie daleko mnie możesz podac jaki ten miernik masz? może i ja bym opomiarował A to nie jest dobrze ogrzewac dom drewniany pompa ciepła? W Skandynawii jest takich domów setki tysięcy? Akurat nie mamy gazu ziemnego a kocioł na badziewie rozszczelnil się.. Uzywany licznik ciepla firmy Brunata Type 775. Ultrasonic. Licznik energii elektr. kupiłem w Szwecji na Blocket. Wszystko za niewielkie pieniądze. Mysle ze możesz kupic jakikolwiek który pokazuje oddawaną moc w danej chwili. Na Allegro sa takie które wyszly z uzycia i nie maja legalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy Młodawski 02.03.2016 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Pompy ciepła Rotaberg sa produkowane przez firmę Abatronic. Chyba teraz to głównie w Polsce. Mamy stary drewniany dom o pow. 120m2 i bezpieczniki główne 16A. Dlatego potrzebowałem pompy ciepła o zasilaniu 3x400V. Na rynku nie znalazlem mniejszej trójfazowej pompy ciepła powietrze woda niż o wydajności 10KW. Dlatego wybrałem Rotaberg RHP-11S EVI z hydroboksem . Znam tą firmę jeszcze ze Szwecji i dlatego zdecydowałem się na ich pompę On/off EVI, która ma działać do –25C. Może lepszym wyborem byłaby pompa ciepła inverterowa np RDI-12S no bo u nas –25C nie było od dawna. Instalacje pc zrobilem sam tak, ze wszystko kosztowało mnie ponizej 18 000zł wraz ze zbiornikiem z plaszczem wodnym firmy Kospel. Eksploatuje od listopada i na razie wszystko działa poprawnie. Założyłem miernik ciepła, który kupiłem na Allegro i KWH. Wyglada na to, ze do –8-9C i temp wody na zasilaniu COP jest ponad 3. To chyba bardzo dobry wynik. Niestety u mnie sa grzejniki wiec taka temperatura (35C) nie wystarcza. Zarówno miernik ciepła jak i KWh pozwala mi na odczyt wartości w każdej chwili. Oczywiście taki pomiar nie uwzględnia odszraniania. Co to jest pompa ciepla EVI? Czy Inverter działa tez do -25C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
varmepump 14.03.2016 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Co to jest pompa ciepla EVI? Czy Inverter działa tez do -25C? Można także z EVI. Odpowiem trochę szerzej aby inni pytający mieli z tego korzyść. Co to jest Economizer? O co tu chodzi? Na przykładzie sprężarki scroll Copeland. EVI czyli wtrysk zimnych par czynnika. Enhanced vapour injection W sprężarkach chłodniczych mamy górny limit temperatury sprężania ok 120C. Przy temp powyżej następuje uszkodzenie zaworów. Dlatego nie bardzo da się przy temp zewnętrznej -15C wyprodukować cieplej wody np. 50C. Po prostu konstrukcja sprężarek na to nie pozwala. Dlatego stosuje się wtrysk zimnych par w trakcie cyklu sprężania. Np. kiedy temp w połowie cyklu sprężania osiąga 80C dodaje się pary czynnika o temp 10C i w ten sposób zbijamy koncowa temp tak ze nie osiągamy 120C. Dzięki temu możemy nawet przy temp na zewnątrz -20C wyprodukować cwu 60C. -30C jest wyssane z palca. Odróżnijmy temperaturę parowania od temperatury zewnętrznej. Copeland podaje najniższa temp parowania -25C dla sprężarek dedykowanych do pomp ciepła ZH....Temperatura parowania to temperaturę czynnika w jednostce zewnętrznej na chłodnicy lamelowej. Często prze mniej doświadczonych chłodniarzy mylona z temp otoczenia. Aby czynnik chłodniczy np. 410A pobrał ciepło z powietrza musi mieć niższa temp niż powietrze. Tylko najlepsze parowniki pracują na delta T 5K. Czyli max temp powietrza może być -20C. -30C jest wyssane z palca i jest zdecydowanie poza zakresem pracy. Sprężarki EVI maja trochę gorszy COP niż bez EVI w temp otoczenia do O Cels. Wybór nie jest oczywisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy Młodawski 09.04.2016 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 A czy Rotaberg RDI-12S działa do -25C. Jaka maja sprezarke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts