Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzejniki na ściance g-k

Recommended Posts

Witam

Postanowiłem trochę "zmniejszyć" skosy na poddaszu i zbuduję ściankę g-k odcinającą naniższą część poddasza. Pojawił się jednak problem zamontowania grzejników, które powinny wisieć na tych ściankach. Czy są jakieś sposoby na zawieszenie grzejnika na takiej ściance ? Majster poradził mi wybudowanie kawałka muru w miejscu, gdzie będzie wisiał kaloryfer i przymocowanie go przez g-k do tej scianki, ale może ktoś wymyślił coś innego ???

Pozdrawiam

Paweł

Dziękuję za odzew. Można wiedzieć, ile kosztowała Cię ta impreza ? Nie wiem, czy w zależności od wielkości grzejnika cena takiego stelaża się zmienia, więc dla porównania podam, że muszę powiesić Purmo 90x60 (szer x wys).

Paweł

P.S. A tak w ogóle to buduję Sarę z Archipelagu i po niedzieli wchodzą tynkarze :D

Czy mówisz o "zwyczajnych" profilach do płyt g-k ? Obawiam się jednak, że grzejnik V22 1200 x 600 (mam taki jeden) może okazać się za ciężki dla tych profili. Sam go ledwo podnoszę :lol:

A wiesz jakie zawieszone obciążenie (wektor siły prawie pod kątem prostym, tak jak w tym przypadku) wytrzymuje punktowo, bez odkształcenia płyta? Około 70kg. Szczegóły na stronach producentów.

Co prawda nie jest to grzejnik stalowy płytowy zawieszony na scinace g-k lecz również trzeba było coś wykombinować aby zawiesić grzejnik łazienkowy na sciance g-k której jeszcze nie było.

Pomyślało się i wyszło całkiem nieźle tak sądzę i na dodatek jest regulacja głębokości.

http://foto.onet.pl/upload/15/46/_300687_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/27/95/_300691_n.jpg