jedrek188 23.02.2016 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Montuj podłogówkę wszędzie na pewno nie będziesz żałował jak bardzo żałuje ze mam podłogówkę tylko na dole a na poddaszu mam grzejniki. Czeka mnie niebawem remont poddasza kucie wylewek i montaż podłogówki. Pamiętaj budujesz dom na lata ogrzewanie podłogowe daje większe możliwości zmiany ogrzewania w przyszłości, podłogówkę zasilasz niższa temp. a to jest najwyższa zaleta tego sytemu. Piece gazowe kondensacyjne maja przy takim ogrzewaniu większa sprawność, gdyby gaz znacznie podrozdział a prąd staniał możesz zamontować pompę ciepła która również najlepiej współpracuje z ogrzewaniem podłogowym. Moim zdaniem podłogówka ma same zalety, dodatkowo warto mieć grzejniki w łazienkach. Kolego,prawdopodobnie masz kiepsko ocieplone poddasze skoro po wyłączeniu grzejników robi się zimno,swoja droga niezły wariat żeby kuc wylewki bo zimno na poddaszu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 23.02.2016 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Zapewne masz racje, mam tylko 30 cm wełny, niestety montowałem ja sam bo nie było odpowiednich fachowców w moim mieście, zapewne pełniłem masę błędów, stąd jak grzejniki nie grzały miałem odczucie chłodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 23.02.2016 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Ale jakiej?,chodzi mi o lambde.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 23.02.2016 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 koziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 23.02.2016 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 He,bylo ocieplić nią caly dom ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 23.02.2016 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Heh niestety małe stadko miałem, tak naprawdę to dom mam docieplony dobrze wełna rocwool lambdy chyba 037 już nie pamiętam dokładnie bo ładnych perę lat już minęło. Jednak to nie ma żadnego znaczenia do tematu podłogówka to najlepsze rozwiązanie i nieograniczań nas w przyszłości do zastosowania innych niskotemperaturowych źródeł ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ksosik 24.02.2016 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Ok, dziękuję wszystkim za opinie i naprawdę ciekawą dyskusję, już wczoraj posadziłem żonę przed forum muratora i kazałem czytać na temat podłogówki, decyzja podjęta będzie w całej chałupie, tylko muszę znaleźć odpowiednich fachowców, żeby nie spartolili roboty, bo jak coś nie zagra, to będę słyszał "a nie mówiłam!"... Z tego co czytałem to cena 70 zł za m2 (materiał i robocizna) to taka przyzwoita, czy może się mylę? Odpowiadając jeszcze na jeden z postów wyżej, będzie podciągnięty do chałupy gaz, więc będzie kocioł dwufunkcyjny. Do tego będzie kominek z dgp, ale nie będę tego już rozprowadzał po całym domu. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 24.02.2016 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Nie ma czego się bać, jak by co to pytaj na FM, zawsze ktoś Ci pomoże.Jest odpowiedni wątek na temat podłogówki, zajżyj tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.02.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 ...więc będzie kocioł dwufunkcyjny. Z tego co piszą lepszy jest jednofunkcyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.02.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Ok, dziękuję wszystkim za opinie i naprawdę ciekawą dyskusję, już wczoraj posadziłem żonę przed forum muratora i kazałem czytać na temat podłogówki, decyzja podjęta będzie w całej chałupie, tylko muszę znaleźć odpowiednich fachowców, żeby nie spartolili roboty, bo jak coś nie zagra, to będę słyszał "a nie mówiłam!"... Z tego co czytałem to cena 70 zł za m2 (materiał i robocizna) to taka przyzwoita, czy może się mylę? Odpowiadając jeszcze na jeden z postów wyżej, będzie podciągnięty do chałupy gaz, więc będzie kocioł dwufunkcyjny. Do tego będzie kominek z dgp, ale nie będę tego już rozprowadzał po całym domu. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Cena za podłogówkę przyzwoita. Ale co Ci kocioł dwufunkcujny ? Powinien mieć zakres mocy 2-14kW, a tu tylko jednofunkcyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Ok, dziękuję wszystkim za opinie i naprawdę ciekawą dyskusję, już wczoraj posadziłem żonę przed forum muratora i kazałem czytać na temat podłogówki, decyzja podjęta będzie w całej chałupie, tylko muszę znaleźć odpowiednich fachowców, żeby nie spartolili roboty, bo jak coś nie zagra, to będę słyszał "a nie mówiłam!"... Z tego co czytałem to cena 70 zł za m2 (materiał i robocizna) to taka przyzwoita, czy może się mylę? Niech żona da na tacę za to,że nie upierała się przy bardzo dużym babolu do zrobienia czyli przy grzejnikach ściennych 70zł/m2 to dobra cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saturnv 25.02.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Odpisałem Tobie, ale przypadkowo wkleiłem do innego wątku.Przytaczam wię tu ponownieDo autora wątki. Zobacz jak maleje sprawność kotła kondensacyjnego wraz ze wzrostem temperatury zasilania.Krzywa A to jak masz podłogówkę, krzywa B jak masz grzejniki.[ATTACH=CONFIG]347794[/ATTACH] Polecam do lektury:http://www.zielonecieplo.eu/Kotly-COhttps://www.ogrzewnictwo.pl/artykuly/jak-uzyskac-najwyzsza-sprawnosc-kotla-kondensacyjnegohttp://www.budujemydom.pl/kotly-i-podgrzewacze/8780-kotly-kondensacyjne Jeszcze jedna rzecz odnośnie kotłów gazowych.Pamiętaj, aby Twój kocioł miał jak najniższą moc minimalną.Dla Twojego domu idealnym byłby kociołek Vitodens 300-W 1,9-11kW (tylko z regulacją pogodową Vitotronic 200)Ma on moc minimalną 1,9KW. Moc maksymalna ma znaczenie tylko dla CWU.Jeszcze inny przykład to np. Immergas Vitrix X 12KW., również ma minimalną 1,9KW a jest sporo tańszy.Jeśli nie chcesz immergasa i wydanie 11 tysi na 300-W jest zaporowe to polecam CIVitodensa 200-W 3,2 - 13 KW (również tylko w wersji z regulaorem pogodowym Vitotronic 200. Nie bierz czasem stałotemperaturowego Vitotronic 100!)Ma on moc minimalną 3.2 KW w tej wersji. Ostatecznie możesz się pokusić o wersję Vitodens 200-W 3,2 - 19 KW.Moc maksymalna, czy to 13 czy też 19 KW nie ma znaczenia kompletnie dla ogrzewania CO Twojego DOmu.Bo i tak instalator skręci CI moc pieca na CO do około 7-8 KW i to max. Wartość maksymalna ma tutaj tylko znaczenie dla przygotowania CWU. Bo to CWU zazwyczaj grzeje się z mocą maksymalną, aby to zrobić szybko bo tam są największe straty bo kondensacja jest, ale dużo mniejsza.Nie bierz Vitodensa 200-W w wersji 5,2-26KW bo ma on minimalną bardzo wysoką jak na Twój dom. Piszę to, abyś miał pogląd jakie moce Ci będą potrzeben do ogrzania domu, i abys nis słuchał swojego instalatora, jak będzie CI mówił, że do takeigo domu to minimum 24 KW, czy 30KW, albo co gorsza proponował ekosyfff. Podobne wrażenie odniosłem będąc w gazowni. Jak napisałem w oświadczeniu, że piec na mój 220m2 dom mam w wersji 1,9-19 kW to od razu usłyszałem, ze za mały i nie będę mógł dogrzać pomieszczeń - śmiech!!.Znajdz wątki na tym forum, jak ludzie dali się zrobić w konia instalatorowi i zamontowali kotły z wyższą minimalną i płaczą, że im taktuje. Albo jak ktoś proponuje kocioł Viessmana 100-W lub 111-W, który ma minimalną na poziomie 6,5 KW do takiego domu jak Twój, to jest to jakiś kompletny nonsens. Zatem jak najmniejsza moc minimalna kotła kondensacyjnego jak tylko się da! Możesz sprawdzić swój dom na stronie http://cieplowlasciwie.pl/start i podesłać link z wynikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 25.02.2016 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Saturnv a można mieć dwa zasobniki podpięte do kotła. Chodzi o dom jednorodzinny z dwoma osobnymi mieszkaniami. Piec będzie jeden, przyłącze wody też będzie jedno (jeden licznik ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saturnv 25.02.2016 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 (edytowane) Szczerze, to nie wiem jak kocioł miałby tym sterować. Bo czunik CWU jest jeden. W momencie podgrzewu CWU zawór w piecu przełącza się na CWU, ale ten obieg jest jeden. Pierwsza myśl:Może lepiej jakbyście kupili zbiornik np. Vitocell CVB 300litrów lub większy jeśli macie duże zapotrzebowanie na ciepłą wodę, (looknij opis http://www.viessmann.com/web/poland/PDF-90.nsf/9864EA48B15314F0C1257B480034619F/$FILE/DT%20Vitocell%20100-B%20CVB%20(2011,05).pdf?OpenElement)On ma dwie wężownice. Zazwyczaj góną grzeje kocioł np. gazowy, a dolną inne źródło. ALbo jeśli jest pompa ciepła to łączysz dwie wężownice szeregowo.Możnaby je połączyć szeregowo, ale w ten sposób, aby dolną wężownicę włączać na żadanie. Czyli raz miałbyś około 140litrów wody ciepłej, a raz cały zbiiornik. Tylko tym przełączaniem trzeba jakoś sterować, czy to w postaci zaworu przełącznego, czy inaczej. Drugie podejście to można zrealizować grzanie dwóch zbiorników równolegle.Górne wężownice podłączone pod kocioł.Jednak tu trzeba zastosować również zawory zwrotne no i tak wysterować instalację, aby przepływy w wężownicach obu zbiorników były identyczne, co może być kłopotliwe. Wiadomo chodzi o to by woda z jednej wężownicy wracała do kotła a nie pchała się do drugiego zbiornika. Jeszcze jedna myśl, która mi przychodzi do głowy to zastosowanie zaworu przełącznego, termostatu i wejścia cyfrowego w module EA1.Zawór przełączny określa, który z zasobników ma być łądowany. Termostat ze stycznikiem odpowiadałby za aktywowanie z zewnątrz wejścia w EA1.Pozostaje jeszcze podanie napięcia 0-10V, które określałoby wymaganą temperaturę wody na zasilaniu, albo jest taki paramatr: wartość wymagana temperatury wody na zasilaniu przy zapotrzebowaniu z zewnątrz, który można na sztywno ustawić. Jednak chyba tego nie da się ustawić dla obiegu CWU. Tutaj musisz zasięgnąć opinii serwisantów Viessmanna, czy to Buderusa, czy jeszcze innego producenta, którego chcesz zakupić kocioł. Edytowane 25 Lutego 2016 przez saturnv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 26.02.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 (edytowane) Dzięki. Chyba skończy się jednak na jednym zasobniku, chociaż nie wiem czemu ale moja architekt powiedziała mi, że jest możliwość z dwoma zasobnikami.Ale to było jeszcze przed tym jak planowałem osobne liczniki na wodę. Niestety u mnie do tego potrzeba nowego przyłącza albo rozgałęzienia obecnego jeszcze za ogrodzeniem. Edytowane 26 Lutego 2016 przez Darkat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.02.2016 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Dzięki. Chyba skończy się jednak na jednym zasobniku, chociaż nie wiem czemu ale moja architekt powiedziała mi, że jest możliwość z dwoma zasobnikami. Ale to było jeszcze przed tym jak planowałem osobne liczniki na wodę. Niestety u mnie do tego potrzeba nowego przyłącza albo rozgałęzienia obecnego jeszcze za ogrodzeniem. Architekt niech sie zajmie archtekturą a nie instalacjami grzewczymi, ale skoro wie ze sie da trzeba ją spytac jak, po co wywazac otwarte drzwi. A tak na poważnie to z dodatkowa automatyką da podłaczyć dwa zasobniki do jednego kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts