kl3 23.02.2016 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Witam za kilka dni muszę zamawiać materiały na strop. Kierownik budowy twierdzi że tańszym stropem jest strop Teriva od stopu monolitycznego. Moja ekipa budowlana twierdzi że na odwrót. Nie wiem co teraz o tym myśleć. Wymiar stropu jest 15,68 na 7,98 metra. Firma z której materiały biorę wyliczyła mi że Strop Teriva (belki, pustak i kształtki) wyniesie 8385zł wiem ze do tego jeszcze dojdą inne koszta. Jak uważacie jaki tańszy będzie strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 23.02.2016 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 zależy od tego ile weźmie ekipa. Do terrivy dochodzi jeszcze stal i beton.Do monolitu sporo desek i stempli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 23.02.2016 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Myślę ze teriva . Może twoja ekipa nie czuję się na siłach i dlatego tak twierdzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrekzzz 23.02.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 A co masz w projekcie ? Jeżeli za kilka dni musisz zamawiać materiały to czy nie za późno na wybór stropu ? Ja będę strop robił za ok . miesiąc, po rozpracowaniu tematu zdecydowałem się na monolityczny. Ze względu na większą wytrzymałość, niższe koszty - u mnie ok. 10x13 m, monolit ok 2 tyś mniej od terivy. Po obliczeniach okazało się że do terivy będzie potrzeba niewiele mniej betonu niż do monolitu. Grubość: Teriva 24 cm, monolit 14 cm - czyli 10 cm więcej na poddaszu. W projekcie miałem terivę ale im bardziej zagłębiałem się w temat tym bardziej mi to nie odpowiadało. Ale stropu nie zmieniłem "na oko majstra" tylko zamówiłem dodatkowy projekt stropu monolitycznego - koszt niewielki. Pamiętaj, że kwota którą Ci podano to jedynie koszt szkieletu teriva - do tego doliczyć trzeba stal i beton na: podciągi, wieńce, żebra rozdzielcze, fragmenty monolityczne (jeżeli są), nadbeton nad terivę etc.. Per saldo u mnie sam koszt belek pustaków i kształtek wyniósłby ok połowy kosztów materiałów na cały strop z wieńcami itd. W moim osobistym odczuciu jakość elementów do terivy - głównie pustaków - i co za tym idzie wytrzymałość gotowego stropu budzi spore wątpliwości. A czy czasem kierbud nie optuje za terivą bo sam musiałby projekt robić do monolitu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrekzzz 23.02.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Do monolitu sporo desek i stempli Owszem i to również należy wziąć pod uwagę. W moim przypadku deski wędrują potem na dach a stemple do sprzedania. Jeśli ktoś nie ma takiej możliwości "recyklingu" to koszt drewna zwiększa wartość tego etapu budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 23.02.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 No nie wiem czy deski po szalowaniu na dach się nadają. Cement wyżera drewno, drewno niszczeje. Chyba kiepski pomysł. Co do ceny - ja zamieniłem monolit na Terrive - wyszło taniej. Ale to trzeba przeliczyć:StępleDeski na szalunkiZbrojenie BetonRobocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kl3 23.02.2016 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Owszem i to również należy wziąć pod uwagę. W moim przypadku deski wędrują potem na dach a stemple do sprzedania. Jeśli ktoś nie ma takiej możliwości "recyklingu" to koszt drewna zwiększa wartość tego etapu budowy Właśnie u mnie ekipa budowlana też twierdzi że deski powędrują na dach. Ekipa sprawdzona robili takie i takie stropy. Jeżeli chodzi koszt robocizny to w tej samej kwocie zrobią stop bo umówieni jesteśmy do całej budowy. Sami tylko to zaproponowali decyzja do mnie należy. Pytanie czy na H+H PW 500 można dawać cięży monolityczny strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 24.02.2016 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Pewnie tak.Ale decyzja o zastosowaniu w/w stropu należy do konstruktora,a nie do użytkowników FM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 24.02.2016 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Na deski szalunkowe można położyć folię, wówczas część desek można wykorzystać na dach. Co do cen teriva/monolit to wychodzi porównywalnie. Teriva droższe materiały ale mniej pracy. Przy monolicie mniej zapłacisz za materiał natomiast za robociznę zapłacisz więcej bo i więcej roboty. Liczyłem koszty przed adaptacją mojego projektu i wyszło podobnie. Poza tym u mnie będzie żelbet - kwestia inwestora, nie mam zaufania do pustaków nad głową. Pewnie tak.Ale decyzja o zastosowaniu w/w stropu należy do konstruktora,a nie do użytkowników FM. Nie do konstruktora tylko do inwestora. Konstruktor zaprojektuje i przeliczy wszystko tak jak inwestor chce. Nikt nie zmusi inwestora do zastosowania takiego a nie innego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 24.02.2016 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Na deski szalunkowe można położyć folię, wówczas część desek można wykorzystać na dach.. Większej głupoty już nie da zrobić się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 24.02.2016 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 i pozniej otynkować plasteliną bo nic innego sie nie bedzie trzymać tego sufitu:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 25.02.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Większej głupoty już nie da zrobić się. Znajomi tak robili, mają tynki gipsowe i wszystko trzyma. Już 8 lat mieszkają i NIC nie odchodzi. W czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts