Dzior 23.02.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Drodzy forumowicze, Prośba o pomoc, bo od ilości tej wiedzy już nie mogę się połapać. Jestem na etapie kupna działki - chciałbym na niej postawić dom energooszczędny. Czy możecie poradzić, czy dla takiego domu najlepsza będzie działka z wjazdem od północy, czy może od wschodu? Z góry ogromnie dziękuję,Dzior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.02.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Ta która jest bardziej ustawna i bliżej z niej do pracy ...I jakich ma sąsiadów za płotem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 23.02.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 ta ładniejsza i z lepszym dojazdem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 23.02.2016 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 I mimo wszystko najlepiej z wjazdem nie od południa:). Puryści stwierdzą, że z wjazdem od północy, ale ja się z tym nie zgadzam. moim zdaniem zachód jest równie atrakcyjny na wjazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 24.02.2016 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Mam z wejściem i wjazdem od północy.Ale wjazd od wschodu czy zachodu nie zmieniłby u mnie i tak układu pomieszczeń w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 24.02.2016 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Drodzy forumowicze, Prośba o pomoc, bo od ilości tej wiedzy już nie mogę się połapać. Jestem na etapie kupna działki - chciałbym na niej postawić dom energooszczędny. Czy możecie poradzić, czy dla takiego domu najlepsza będzie działka z wjazdem od północy, czy może od wschodu? Z góry ogromnie dziękuję, Dzior Przy domu energooszczędnym nie ma dużego znaczenia położenie domu na działce. Bardziej rodzaj i kształt domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzior 24.02.2016 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Przy domu energooszczędnym nie ma dużego znaczenia położenie domu na działce. Bardziej rodzaj i kształt domu. Ok, kształt i rodzaj domu to jedno. Ale to ma swoje konsekwencje w położeniu na działce np. największe przeszklenia od strony południowej - czyli tam powinien zostać zlokalizowany salon. Przy działce z wjazdem od północy stawiamy dom na początku działki (przy ulicy) i mamy widok z salonu na ogród, czy las (o ile działka od strony południowej nie ma sąsiadów - a w taką celuję). A w przypadku działki połozonej inaczej względem stron świata według mnie tak łatwo już nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 24.02.2016 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Ok, kształt i rodzaj domu to jedno. Ale to ma swoje konsekwencje w położeniu na działce np. największe przeszklenia od strony południowej - czyli tam powinien zostać zlokalizowany salon. Przy działce z wjazdem od północy stawiamy dom na początku działki (przy ulicy) i mamy widok z salonu na ogród, czy las (o ile działka od strony południowej nie ma sąsiadów - a w taką celuję). A w przypadku działki połozonej inaczej względem stron świata według mnie tak łatwo już nie jest. Dobrze piszesz. Jeśli dom w kształcie prostokąta, to jak najbardziej największa część okien powinna być skierowana na południe (choć zależy kto co lubi). Nie dość, że to jedyne okna, które w skali roku dają Ci dodatni bilans energetyczny, to doświetlenie domu słońcem (którego tak dużo nie mamy w Polsce) jest bardzo przyjemne. Od północy masz mało światła, od południa wrażenie jest zdecydowanie lepsze. Są też projekty, gdzie masz wjazd do garażu z boku, a mimo to część mieszkalna domu jest skierowana na południe. Sam mam tylko jeden pokój od wschodu, od północy okno kuchenne, garaż i okno łazienkowe. Reszta, powiększona celowo, kieruje się na południe, tak samo jak taras. Uwielbiam ciepło słońca na tarasie i to dogrzewające dom gdy ściele się na całej podłodze w okolicach najkrótszych dni w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 24.02.2016 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 A w przypadku działki połozonej inaczej względem stron świata według mnie tak łatwo już nie jest. Gdybyś budował dom pasywny to by miało znaczenie. Oczywiście lepiej mieć mniej okien od strony północnej i tam tez nieogrzewany garaż. Wpierw zrób koncepcję jaki dom chciałbyś mieć i rozkład pomieszczeń. Potem zrób wstępne OZC i dopiero wtedy zastanawiaj się co by zmienic aby poprawić wynik. Możliwe, że połozenie na działce nie będzie mieć większego znaczenia. A lokalizację działki, tak jak napisano wcześniej, dokonaj na podstawie odległości od pracy, sklepów, czystości, dróg, mediów, szkół... jednym słowem tam gdzie chciałbyś zamieszkać a nie tam gdzie chciałbyś zaoszczędzic 500zł rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzior 24.02.2016 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Gdybyś budował dom pasywny to by miało znaczenie. Oczywiście lepiej mieć mniej okien od strony północnej i tam tez nieogrzewany garaż. Wpierw zrób koncepcję jaki dom chciałbyś mieć i rozkład pomieszczeń. Najblizszy moim oczekiwaniom jest projekt http://www.dobredomy.pl/projekt/oliwia/ i na jego podstawie - po modyfikacjach - chciałbym wzorować mój przyszły dom. Co do pozostałych kryteriów - oczywiście biorę je pod uwagę i są już uwzględnione - pozostaje wybór działki - miejscowość jest już dobrana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 24.02.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Przy działce z wjazdem od północy stawiamy dom na początku działki (przy ulicy) i mamy widok z salonu na ogród, czy las (o ile działka od strony południowej nie ma sąsiadów - a w taką celuję). A w przypadku działki połozonej inaczej względem stron świata według mnie tak łatwo już nie jest. A często jest też tak, że masz obowiązkową linię zabudowy. Czyli przy wjeździe od północy jesteś 'sprite', a od południa - niestety 'pragnienie'... Bo całość ogrodu masz wtedy w północnych ciemnościach. Ten projekt nie jest najlepszy do uzyskania domu energooszczędnego (sporo mostków narożnych na łączeniu ścian), ale może uda się taki z niego zrobić. OZC prawdę powie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzior 24.02.2016 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Ten projekt nie jest najlepszy do uzyskania domu energooszczędnego (sporo mostków narożnych na łączeniu ścian), ale może uda się taki z niego zrobić. OZC prawdę powie. Ok, może więc warto zastanowić się nad uproszczeniem bryły i z wyjść z założenia, zeby dom powstał na planie prostokąta? Z tego projektu i tak chciałbym usunąć garaż, wolałbym, żeby nie był on w bryle budynku. Dodatkowo usunięcie dużej części okien dachowych itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 24.02.2016 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Może uda Ci się znaleźć podobny projekt jak ten, tylko właśnie na planie prostokąta i jakby już wstępnie energooszczędny? Bo jak kupisz np. ten powyższy projekt i będziesz na własną rękę dokonywał (w porozumieniu z architektem adaptującym) zmian w bryle, to może wyjść kiszka wizualna. Później projekt do architekta adaptującego (najlepiej by robił też OZC) i będziecie celować w zużycie w kWh/m2*rok dobierając izolację itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzior 24.02.2016 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 A może nie szukać gotowego tylko zrobić indywidualny i wyjść od razu z założenia, że będzie na planie prostokąta? To wydaje mi się najbardziej rozsądne wyjście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.02.2016 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Są też projekty, gdzie masz wjazd do garażu z boku, a mimo to część mieszkalna domu jest skierowana na południe. Ja tak mam (projekt indywidualny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzior 24.02.2016 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Jeżeli miałbym taką działkę do kupienia - warto się zastanawiać, czy odpuścić temat? Działka 792/4 ok. 20 arów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 24.02.2016 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 A jaka jest szerokość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzior 24.02.2016 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Ok. 26 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 24.02.2016 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Dla mnie ta szerokość byłaby OK,ale ta linia 110kV już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzior 24.02.2016 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Pytam właśnie ze względu na 110kv, szerokość jest spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts