rafał2011 23.02.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Pytanie do fachowców od dachów, co użyć do połączenia konstrukcji dachu, gwoździ czy może wkrętów ??? Robię poddasza od 2008roku przerobiłem kilkadziesiąt poddaszy i jeszcze nie spotkałem wkrętów zamiast gwoździ. Co myślicie o takim połączeniu? skręcają tak domy z bali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekpawelski 25.02.2016 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Pracowałem jakiś czas jako pomocnik dekarza, ale nigdy nie spotkałem się z wkrętami, zawsze używaliśmy gwoździ, ale pytanie ciekawe, sam jestem ciekaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.02.2016 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 wkręt jest droższy i dłużej go wkręca się niż gwoździa wbija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 25.02.2016 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Technologia wykonywania robót ciesielskich zmienia sie tak jak wszystko wokół nasDziś nie wyobrażam sobie montażu więźby bez wkrętów. Co nie znaczy że nie da się na gwoździe. Kiedys , dawno ,wykonałem więźbe dachową używając piły ręcznej i siekiery , potem był stihl. Dziś bym nie wrócił do ciesielki mając piłę ręczna i siekiere . ręczne strugi i ośniki. Ale można nawet na drewniane kołki łączyc elementy drewniane przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.02.2016 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Stosowanie gwoździ do łączenia elementów konstrukcyjnych więźby to już przeżytek. Mając profesjonalne wkrętarki wkręt wkręca się szybciej niż wbija gwóźdź. Podobnie rzecz się ma np. z mocowaniem poszycia czy łat albo montaż gontów bitumicznych to tylko gwoździarki a nie ręczne wbijanie młotkiem. Inna sprawa, że młotek na budowie to nieodzowne narzędzie podobnie jak dłuto. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 01.03.2016 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 A co myślicie o takiej konstrukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 09.01.2023 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2023 A czy nie jest prawdą że wkręty ciesielskie potrafią pękać chociaż na papierze mają większą wytrzymałość na zginanie? Spotkałem się z taką opinią oraz tym że w USA gdzie domy robi się głównie drewniane stosuja gwoździe. Można dla przykładu spróbować zgiąć o 90 st tej samej średnicy wkręt i gwoźdź i wkręt pęknie w miejscu swojego gwintu. Czy ma to jednak odniesienie do rzeczywistości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.01.2023 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2023 Gwoździe i wkręty pracują na ścinanie a nie na zginanie. Do tego specyfika montażu. Gwóźdź wbijamy a wkręt wkręcamy. W USA stosują gwoździe bo powszechnie pracują gwoździarkami. U nas już też. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 12.01.2023 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 A czy to nie jest tak ze wkrety są twardsze bo hartowane i przez to bardziej kruche? Więźba przeciez pracuje a wkręcona wkrętami na sztywno czy nie jest sztywniejsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.01.2023 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Odpowiednią sztywność więźby uzyskuje się przez montaż sztywnego poszycia lub stężeń. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 13.01.2023 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 A czy udar stosowany we wkrętarkach nie oslabia wkrętów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.01.2023 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 A jak miałby je osłabić? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts