fotohobby 12.09.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Ten luz ma być w boczkach właśnie. A boczki dostawione do styropianu.Gdzie zamawiasz parapety i jaki jest okres realizacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 12.09.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Ten luz ma być w boczkach właśnie. A boczki dostawione do styropianu. Gdzie zamawiasz parapety i jaki jest okres realizacji ? A w tych boczkach jest tak duża tolerancja żeby uzyskać ten centymetr luzu ? Fotohobby jeszcze nie mam pojęcia gdzie zamówię , mam jakiś typ ale się dowiem co i jak dopiero ( dam namiar jak się sprawdzi ) Termin wstępnie jakieś półtora tygodnia . Czyli lepiej wydłubać tę siatkę i klej i wymierzyć do gołego styropianu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.09.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 To, czy do kleju, czy do styropianu, to chyba bardziej estetyczna kwestia, jesli bedzie luz w boczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 12.09.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 ...W mojej okolicy nawet 'fachowe' firmy montują zakończenia całe pod klejem - przez co później tynk podciąga wodę.I dobrze robią. Woda wcale Ci nie spłynie jak TY chcesz tylko zrobi to po swojemu i zamiast spływać po końcówce na zewnątrz będzie starać się wniknąć w styropian. Pomijam już kwestię tego, że końcówka pracuje termicznie wraz z parapetem i po niedługim czasie pojawi się pęknięcie w które jeszcze łatwiej będzie wnikała. Wbrew to co zrobiłeś jest rozwiązaniem błędnym Końcówka całkowicie zagłębiona w styropianie, nawet lekko cofnięta o ile się uda, by woda po glifie mogła od razu spływać na parapet. Istotne jest dokładne uszczelnienie połączenia końcówka-ocieplenia i najlepiej to wykonać taśmą rozprężną. Może być także silikon (nie może być akryl) ale należy wtedy wykonać lekką bruzdę na styku końcówki z ocieplenie by dać tego silikonu więcej by mógł "pracować" Najczęstszy błąd przy silikonowaniu to nałożenie po wierzchu i rozmazaniu, tak położony silikon może już po jednym roku się odkleić i powstanie szczelina w którą jeszcze łatwiej wniknie woda Moi fachmani mówią że zamontują parapety po zaciągnięciu siatka+ klej ( w sumie już częściowo zaciągnięte ) , a ja nie wiem jak to powinno być fachowo zrobione . Oni też nie wiedzą ( masakra ) Chciałabym parapety aluminiowe i gdzieś czytałam że powinny mieć centymetr czy półtorej centymetra luzu ( rozszerzalność w wyniku temperatury) ... powodzenia z tym luzem. Parapet i końcówka stanowi jedną całość. Końcówka ma specjalne wypustki by objąć parapet i choćbyć nie wiem jak chciał to zamontowac to na 1000% końcówka Ci nie wyjdzie i będzie pracować tak jak parapet Przy montażu parapetu istotne jest by umożliwić pracę parapetu z końcówką czli - wnęka na końcówkę większa by był luz 1-2 cm od końca zamontowanego parapetu - tą lukę wypełnia się pianą a najlepiej przykleja się taśmę rozprężną która później zakrywa się siatką i klejem - po zrobieniu ocieplenia wykańcza się połączenie końcówki z ociepleniem jak wyżej opisałem Spotyka się różnej szerokości końcówki (15-20 mm) - zmierz ją, jaką ma szerokość i dopiero później dobierz szerokość parapetu równą szerokości wnęki okiennej i dodaj dwa razy szerokość końcówki - jeśli masz już zrobione ocieplenie Gdy nie masz ocieplenia najpierw musisz wiedzieć ile ocieplenie ma najść na okno i postępuj jak wyżej Głębokość parapetów powinna być taka by od miejsca zamocowania do okna parapet wystawał 3-4 cm poza płaszczyznę ocieplonej ściany, uwzględniają także strukturę (przeważnie coś około 5 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 12.09.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Nikt ważny , dziękuję . Czyli z opisu wnioskuję że lepiej byłoby wydłubać w tych miejscach siatkę i klej , boczki dołożyć do styropianu ( w styropianie wydłubać więcej żeby mieć luz ) a siatka +klej +tynk praktycznie na równo z brzegiem boczków ( tak żeby woda od razu spływała na parapet a nie lała się po boczkach ) Jak powinien być wygięty parapet .To znaczy ile parapet wchodzi w rowek w oknie ( profil Scuco SI 82 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 12.09.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 najlepiej mocować do listwy podparapetowej, będzie stabilniejsze i od razu narzuci ci spadek. MOżna też włożyć w pierwszy rowek jaki wyczujesz palcem ok. 5mm od lica ościeżnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 12.09.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 ....Czyli z opisu wnioskuję że lepiej byłoby wydłubać w tych miejscach siatkę i klej , boczki dołożyć do styropianu ( w styropianie wydłubać więcej żeby mieć luz ) a siatka +klej +tynk praktycznie na równo z brzegiem boczków ( tak żeby woda od razu spływała na parapet a nie lała się po boczkach )... nie lepiej, tylko tak właśnie powinno się parapety montować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 12.09.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 najlepiej mocować do listwy podparapetowej, będzie stabilniejsze i od razu narzuci ci spadek. MOżna też włożyć w pierwszy rowek jaki wyczujesz palcem ok. 5mm od lica ościeżnicy. Wygląda na to że muszę zamontować do tego pierwszego rowka .Nie widzę tam szans na zamontowanie do listwy podparapetowej ( choć mam tam takie listwy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 13.09.2014 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 ... Przy montażu parapetu istotne jest by umożliwić pracę parapetu z końcówką czli - wnęka na końcówkę większa by był luz 1-2 cm od końca zamontowanego parapetu - tą lukę wypełnia się pianą a najlepiej przykleja się taśmę rozprężną która później zakrywa się siatką i klejem - po zrobieniu ocieplenia wykańcza się połączenie końcówki z ociepleniem jak wyżej opisałem Artysta nie jestem, ale prosze zweryfikuj schemacik: szare to parapet z koncowkaimi, zielone i pomaranczowe to taśma rozpreżna/piana. I tu moja watpliwosc - jesli pomaranczowe zostanie zakryte klejem i siatka, docelowo tynkiem - to jak parapet ma pracowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 13.09.2014 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 Artystą także nie jestem Powyżej schemat jak powinno się wykończyć uszczelnienie końcówki w murze A teraz do Twojego pytania Takie sytuacje bardzo rzadko się zdarzają i nagminnie jest to wykonywane tak jak mówisz czego efektem jest pękanie tynku Zielone nie ma znaczenia, gdyż w tą stronę parapet nie pracuje ale spękanie lejjie pozostanie. Co zrobić? Np. w miejscu styku ocieplenia z parapetem dać kątownik, pozostawić szczelinę i założyć tam taśme rozprężną 10/2, lub wypełnić ją później silikonem bądź jeszcze lepiej uszczelniaczem budowlanym Podobnie uczynić z bokiem, ale tu, jak znam życie nikt nie będzie się bawił narożnikami więc wystarczy pozostawić szczelinę ok 5 mm a przy bardzo długich parapetach z 7-8 mm i wypełnić uszczelniaczem Jest to rzeźbienie ale przynajmniej tynk nie będzie Ci pękał Można też nic nie robić godząc się na spękanie które, jeśli całość obróbki końcówek będzie dokładnie wykonana, zgodnie z rysunkiem, spękania nie będą powodem wnikania wody w ocieplenie PS. Jeszcze nigdy nie widziałem prawidłowo zamontowanego parapetu. Podstawowy błąd to wystające końcówki ze ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 13.09.2014 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 [ATTACH=CONFIG]279592[/ATTACH] ... PS. Jeszcze nigdy nie widziałem prawidłowo zamontowanego parapetu. Podstawowy błąd to wystające końcówki ze ściany Chcesz powiedziec, ze sam nigdy nie montowales parapetu zew. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 13.09.2014 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 I dobrze robią. Woda wcale Ci nie spłynie jak TY chcesz tylko zrobi to po swojemu i zamiast spływać po końcówce na zewnątrz będzie starać się wniknąć w styropian. Pomijam już kwestię tego, że końcówka pracuje termicznie wraz z parapetem i po niedługim czasie pojawi się pęknięcie w które jeszcze łatwiej będzie wnikała. Wbrew to co zrobiłeś jest rozwiązaniem błędnym Końcówka całkowicie zagłębiona w styropianie, nawet lekko cofnięta o ile się uda, by woda po glifie mogła od razu spływać na parapet. Istotne jest dokładne uszczelnienie połączenia końcówka-ocieplenia i najlepiej to wykonać taśmą rozprężną. Może być także silikon (nie może być akryl) ale należy wtedy wykonać lekką bruzdę na styku końcówki z ocieplenie by dać tego silikonu więcej by mógł "pracować" pisząc, że całe zakończenia robią w kleju miałem na myśli taką sytuację: wtedy klej ciągnie wodę z parapetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 13.09.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 pisząc, że całe zakończenia robią w kleju miałem na myśli taką sytuację: [ATTACH=CONFIG]279624[/ATTACH] wtedy klej ciągnie wodę z parapetu Ale to szkodzi tylko temu klejowi, skoro nie laczy sie z tynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 13.09.2014 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 Chcesz powiedziec, ze sam nigdy nie montowales parapetu zew. ? Noooo Tylko dość często się zdarza, że po innych poprawiam a tego szczerze mówiąc nie lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 17.09.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Podstawowy błąd to wystające końcówki ze ściany Jeśli końcówki mają nie wystawać ze ściany to jak to ma wyglądać? Może jakieś foto albo szkic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts