Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wciąż mnie trapi w/w wątpliwość :-?.

Mamy z żoną połowę murowanego przedwojennego domu, składającą się z dużej kuchni. pokoju i łazienki; łącznie 34 m2. Prócz tego są 2 piwnice i strych. Parę lat temu zrobiłem remont (wymiana okien, CO gazowe, grzejniki, malowanie) ale do zrobienia przy okazji rozbudowy byłby: dach,strych, podłogi, ściany, drzwi, itd. Miejsce jest bardzo ładne,nowe ogrodzenie i brama wjazdowa, teren częściowo obsadzony i zagospodarowany. Chcemy rozbudować ten dom w bok o 50 m2 (obrys 8,6m x 7m)+ poddasze użytkowe co wymaga wykonania osobnego wejścia i nowej klatki schodowej, by dostać się na nowe poddasze i na strych. Stary dom jest wysoki (piwnica) więc mieszkanie byłoby 2-poziomowe. W budynku jest prąd, woda, gaz.

Inna możliwość to budowa nowego domu wg projektu indywidualnego ok. 105 m2 p.u. na naszej działce 11 ar. Uzbrojenie jest przy granicy, na działce jest studnia.

Na początek jednego lub drugiego coś trzeba sprzedać. Połowę domu będzie pewnie trudniej niż działkę a nowy budynek wyjdzie chyba znacznie drożej niż rozbudowa (np. koszt przyłączy, ogrodzenia)?

Dodam, że jak na razie własne fundusze to parę tysięcy a w ciągu roku może uda się odłożyć 10 tysięcy. Obawiamy sie dużego kredytu na budowę domu a rozbudowa jest chyba bezpieczniejsza finansowo.

Jeżeli chodzi o umiejętności, to lepiej znam wykończeniówkę niż murarkę.

Co o tym sądzicie? Co zrobilibyście na naszym miejscu?

Proszę doświadczonych budowniczych o odpowiedź, bo inaczej chyba oszalejemy od ciągłego rozważania tego dylematu :( .

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/20879-budowa%C4%87-czy-rozbudowa%C4%87-i-remontowa%C4%87/

Nie jestem specjalistą budowlanym i bardzo teraz tego żałuję. Jeżeli chodzi o rade dla Ciebie to nic mądrego nie wymyślę. Z własnego doswiadczenia mogę Ci jednak powiedzieć że gdybym mógł jescze raz stanąć przed wyborem rozbudowa starego, czy budowa nowego, jednogłośnie budowa nowego.

Oczywiście gdybyś posiadał "historyczny" dom lub kamienicę zapewne polecałbym remont.

https://forum.murator.pl/topic/20879-budowa%C4%87-czy-rozbudowa%C4%87-i-remontowa%C4%87/#findComment-364183