Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z czujnikiem temperatury

marcin360

Recommended Posts

Witam

Mam problem solar w nocy wypompowuje mi wodę z bojlera na polu jest 2 stopnie a na kolektorach 30 stopni, było wyłączone w ustawieniach chłodzenie czy to jest wina czujnika. Kupiłem nowy czujnik do solara a jak go założyłem pokazywał mi 86 stopni a na polu była temperatura 2 stopnie. Czy to znaczy że jest czujnik zepsuty czu co.

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
Witam

Mam problem solar w nocy wypompowuje mi wodę z bojlera na polu jest 2 stopnie a na kolektorach 30 stopni, było wyłączone w ustawieniach chłodzenie czy to jest wina czujnika. Kupiłem nowy czujnik do solara a jak go założyłem pokazywał mi 86 stopni a na polu była temperatura 2 stopnie. Czy to znaczy że jest czujnik zepsuty czu co.

Może coś nie tak z klapą zwrotną?

Dobrze masz zamontowany czujnik?

• 2 months później...

Witam,

W 2012 zostały u mnie założone kolektory słoneczne, po 3 latach zaczęły się problemy. W słoneczne dni temp. na kolektorze wynosiła 45 st.C a temp. wody w zbiorniku 22 st.C. Po przeglądzie, serwisant stwierdził, że wszystko jest OK. Po mojej prośbie o naprawę, przyjechał serwis i odpowietrzył,przelał glikol, wymienił anode w zbiorniku oraz czujnik T-1. Po czym uznał, że zrobił wszystko co mógł, lecz problem nadal pozostał.Teraz na kolektorze temp wynosi 60 st.C a temp. wody w zbiorniku 45 st.C. Czy to jest prawidłowa temperatura? Mogę też powiedzieć, że u sąsiada (z tymi samymi kolektorami) w te same dni temp. kolektorów wynosiła 75st.C a woda 73st.C. Jaka może być przyczyna tego problemu? Proszę o pomoc bo serwis nie chce już przyjechać w tej sprawie.

Chłopie weź no się ogarnij bo porównujesz jabłka z gruszkami (Sąsiad i Ty )

T1 musi być wyższe o przynajmniej 8oC aby pompa zaczęła chodzić. Ale jeśli po całym słonecznym dniu masz temperaturę 45oC znaczy że kupiłeś gówno a nie kolektory. U mnie w słoneczny dzień muszę włączać ogrzewanie w budynku gospodarczym aby nie przekroczyć 85oC bo wtedy włączy się ogrzewanie podłogowe... a w środku lata nie jest to dobra opcja.

Dokładnie, instalacja sąsiada a twoja to dwie różne historie.

Może po prostu masz coś ustawione źle na regulatorze? To tam ustawiasz zadaną różnicę temperatur, przy której pracuje pompa i podgrzewa wodę schładzając kolektory. Temperatura w zasobniku 45 - a jaką chcesz mieć i jaką masz ustawioną na regulatorze? jak chciałeś taką, to po co pompa ma działać, by podgrzewać bardziej?

Pozostaje kwestia temperatury na kolektorze - jakie masz kolektory? Płaskie, czy próżniowe?

Sprawdzałeś, czy może nie masz zapowietrzonego układu?

Posiadam kolektory próżniowe. Temperatura na regulatorze wynosi 90C a chciałbym mieć temp. wody co najmniej 65C, układ był odpowietrzany przez serwisanta. Nie wiem czy słusznie porównuje z sąsiadem, ale zakładaliśmy kolektory w tym samym czasie, z tą samą firmą i wszystkie urządzenia mamy takie same, są one też ustawione w tym samym kierunku, czy mimo to nie powinniśmy mieć podobnych temperatur?

Posiadam kolektory próżniowe. Temperatura na regulatorze wynosi 90C a chciałbym mieć temp. wody co najmniej 65C, układ był odpowietrzany przez serwisanta. Nie wiem czy słusznie porównuje z sąsiadem, ale zakładaliśmy kolektory w tym samym czasie, z tą samą firmą i wszystkie urządzenia mamy takie same, są one też ustawione w tym samym kierunku, czy mimo to nie powinniśmy mieć podobnych temperatur?

Porównaj jeszcze zużycie wody twoje i sąsiada ...

Straty na przesyle w obydwu instalacjach też takie same ...?