Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć :-)

Chciałbym postawić na działce budowlanej niezabudowanej typowego blaszaka 3m x 5m który będzie służył jako składzik materiałów budowlanych. Posadowiony zapewne na kilku betonowych podkładach.

W najbliższym czasie będę starał się o skompletowanie dokumentów do zgłoszenia budowy domku jednorodzinnego, jednak samego zgłoszenia nie złożyłem, a blaszaka chciałbym postawić już teraz (zachowując odstęp 4 metrów od granicy działki).

I tutaj pojawia się pytanie: zgłaszać zamiar postawienia blaszaka w starostwie czy nie?

Wiem że na czas budowy mogę posiadać takowy blaszak bez zgłoszenia, ale prace budowlane domu jeszcze nie wystartowały.

Mogę zgłosić w starostwie zamiar postawienia blaszka, ale załatwianie formalności i potem czekanie 30 dni na decyzję nie do końca mi odpowiada.

A może można traktować go to jako "tymczasowy obiekt budowlany" do czasu rozpoczęcia budowy, który już wtedy będzie miał formalną rację bytu?

Kolejna opcja: postawić blaszak i starać się o legalizację? Jak wygląda taki proces i jakie są tego koszty?

Ostatnie co mi przychodzi na myśl to postawienie blaszaka przed upływem tych 30 dni od momentu zgłoszenia. Jakiś urzędnik się zorientuje/lub wpadnie na moją działkę w ramach oględzin? Jakieś reperkusje za to grożą?

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi i porady :-)