Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

materiały - ich wymiary i producenci-pomysły i lepsze rozwiązania

Recommended Posts

witam,

niedługo będę na etapie budowy fundamentów(w tym roku tylko to) i chciałbym się doradzić bardziej doświadczonych forumowiczów.

1.

ściany fundamentowe mam wyciągnąć z pełnych bloczków betonowych grubości 30 cm ale są też miejsca na rzucie fundamentów gdzie bloczki są grubości 25cm. Jakiego rodzaju/wymiarów bloczki najlepiej kupić żeby (30x25x???) :

-dobrze się układały

-m2 wychodził tanio tzn. zakup jak i ilość wchodzących sztuk na m2 była stosunkowo mała

2.

W projekcie mam,do pionowego ocieplenia fundamentów styrodur 14cm.

Jakiej firmy polecacie produkt o dobrym stosunku ceny do jakości i wymiarach?

3.

Hydroizolacja pionowa typu lekkiego(powłokowa)- co tu Waszym zdaniem najlepiej wykorzystać?

4.

poziomy-jakiej średnicy najlepiej:100-150mm?inne?podejścia kanalizacyjne do urządzeń-jakie fi?

5.

ławy będą lane bezpośrednio w gruncie- bez szalowania. Lać w ziemię bezpośrednio czy wyłożyć folią/jaką?i ewentualnie ile musiałaby ona wystawać z każdej strony.ławy o wymiarach 40x50 40x60 40x70

Czy możecie podsunąć na co jeszcze mam zwrócić uwagę na tym poziomie budowy?jakieś uwagi,zagrożenia,sprawdzone sposoby na coś, lepsze rozwiązania/dodatkowe, poprawiające stan budowy?

pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

z góry dzięki.