Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piwnica vs dach - koszty.

Recommended Posts

Witam, mam na oku dzialke wyglądajacą mniej wiecej tak __/ Mogę postawić dom na równej częsci lub wykorzystac spad.Cos mnie jednak zastanowilo. Chcielismy zawsze wybudowac dom na rownej powierzchni bez piwnicy, jednak znajoma powiedziala takie o to zdanie, ktore chcielibysmy poddac weryfikacji: "jak pobudujecie dom na plaskim to musicie postawic np. szerszy, bo trzeba wziac pod uwage spizarnie, kotlownie wiec powierzchnia dachu tez sie zwiekszy, wiec koszty dachu idą w góre, jesli macie spad to lepiej go wykorzystac, zrobic piwnice chociazby pod polowa domu i tam np. garaz albo kotlownie. Dom zrobić węższy, dach bedzie mniejszy. W sumie w tym wypadku koszt domu z piwnica bylby pewnie podobny jak przy budowaniu domu szerszego z wiekszym dachem, tyle tylko ze w drugim przypadku zyska sie wieksza powierzchnie."

Czy to prawda? Ze koszt pobudowania domu z piwnica wykorzystujac spad, bedzie podobny do domu na plaskiej powierzchni, gyle ze szerszy? Mamy zamiar pobudowac prosty dom, bez lukow, jaskolek itd do ok 120mkw. Planowalismy kiedys dostawic wolnostojacy garaz.

Witam, mam na oku dzialke wyglądajacą mniej wiecej tak __/ Mogę postawić dom na równej częsci lub wykorzystac spad.Cos mnie jednak zastanowilo. Chcielismy zawsze wybudowac dom na rownej powierzchni bez piwnicy, jednak znajoma powiedziala takie o to zdanie, ktore chcielibysmy poddac weryfikacji: "jak pobudujecie dom na plaskim to musicie postawic np. szerszy, bo trzeba wziac pod uwage spizarnie, kotlownie wiec powierzchnia dachu tez sie zwiekszy, wiec koszty dachu idą w góre, jesli macie spad to lepiej go wykorzystac, zrobic piwnice chociazby pod polowa domu i tam np. garaz albo kotlownie. Dom zrobić węższy, dach bedzie mniejszy. W sumie w tym wypadku koszt domu z piwnica bylby pewnie podobny jak przy budowaniu domu szerszego z wiekszym dachem, tyle tylko ze w drugim przypadku zyska sie wieksza powierzchnie."

Czy to prawda? Ze koszt pobudowania domu z piwnica wykorzystujac spad, bedzie podobny do domu na plaskiej powierzchni, gyle ze szerszy? Mamy zamiar pobudowac prosty dom, bez lukow, jaskolek itd do ok 120mkw. Planowalismy kiedys dostawic wolnostojacy garaz.

Piwnica bedzie drozdza niz "wiekszy" dach, sciany, fundamdenty, wykonczenie ale musisz sobie policzyc jaka to roznica bo pytanie jakas piwnice bys planowal - jak duza, jak zrobiona (z bloczkow czy lana), strop lany czy terriva albo plyty zeranskie....

Sam stoje przed podobnym wyborem - a dom 2 razy wiekszy. Piwnicy juz nie dolozysz a dom zawsze rozbudujesz czy to w bok czy w gore jesli masz miejsce...

Podobno srednio liczy sie tak metr domu ok 2500zl z m2 a metr piwnicy 1500-2000 z m2 - choc nie wiem na ile to prawda sam mam zamiar zapytac znajomego kosztorysanta o wycene mojej piwnicy.

Ja u siebie zrobiłem piwnicę - i z tego co teraz widzę u różnych znajomych - koszt mojej piwnicy (45 m2 pow. "użytkowej") jest taki sam jak budowa garażu dwustanowiskowego "przystawionego" bokiem do domu.

Do tego dochodzi fakt, że fundamenty i tak musisz w niepodpiwniczonym domu zrobić, no i fakt, że masz mniejszy dach - tego nie liczyłem.

Moim zdaniem się opłaca, do tego cały "syf" - garaż, kotłownia, spiżarnia, pom. gosp., składowanie gratów - masz z dala od części mieszkalnej. No i masz gratis chłód w spiżarni cały rok :-)

Koszty u mnie:

Piwnica 8mx8m, około 1,7 w grunice + 0,7 nad (wysokość pomieszczeń około 2,4)

Koparka - wykop pod dom i obsypanie 100 pln/h + dojazd; ze 12 godzin pracy 1 300

Wywóz ziemi 220

Stal na zbrojenie ław 25 x fi12 + 20 x fi 6; 12 mb 1 180

Strzemiączka 225 szt. 22 x 25 cm 315

Beton do zalania ław beton 225 m3 netto + pompa 250 dojazd +250 za godzinę 3 370

Bloczki betonowe 54*(18+11) = 1566 szt 14x24x38 zostało 160 szt na budowie 4 598

Izolacje i drobne artykuły papa, dysperbit, druty, kołki itp. Drobne artykuły 1 230

Piasek 500 + 100 + 250 850

Cement do murowania 1 paleta - 1,4 tony + 30 worków 1 000

Deski i stęple pod strop 3 m3 desek 25mm, 60 stępli 2 900

Strop teriva z transportem 1 900

Stal na zbrojenie stropu i wieńca 300 kg 1 060

Beton do zalania stropu i wieńca 7 m3 + pompa 2 460

Izolacja pionowa piwnicy papa termozgrzewalna + 2 x dysperbit 400

Koparka - obsypywanie + wjazd 550

Robocizna Stan surowy 10 000

Okna 3 szt 2 500

Instalacja elektryczna (szcunkowo) 1 000

Schody lane piwnica-parter 1 500

Wyższe kominy o około 3 m 2 000

Tynkowanie 2 500

Wylewki + zbrojenie + izolacje 2 500

Ocieplenie styro 10 cm "na przemarzanie" 3 000

Drzwi 2 000

Suma około 50'000 PLN

Ale w tym mam:

Garaż 22 m2

Pom. gospodarcze 13 m2 - mój Gabinet

Kotłownia 8 m2

Spiżarnia 2 m2

Takie porównanie to wcale nie jest nieporozumienie.. Najpierw musisz sobie policzyć ile Cie ta piwnica będzie kosztować, następnie sobie policzy ile musiałbyś wydać na dom niepodpiwniczony, czyli koszt prac ziemnych materiału robocizny, zasypania fundamentów wraz z chudziakiem. Wtedy Ci wyjdzie różnica w kosztach i sie zastanów jeszcze ile w przyszłości będziesz wydać pieniędzy aby postawić garaż lub pomieszczenie gospodarcze