girl 24.02.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Witam, mam na oku dzialke wyglądajacą mniej wiecej tak __/ Mogę postawić dom na równej częsci lub wykorzystac spad.Cos mnie jednak zastanowilo. Chcielismy zawsze wybudowac dom na rownej powierzchni bez piwnicy, jednak znajoma powiedziala takie o to zdanie, ktore chcielibysmy poddac weryfikacji: "jak pobudujecie dom na plaskim to musicie postawic np. szerszy, bo trzeba wziac pod uwage spizarnie, kotlownie wiec powierzchnia dachu tez sie zwiekszy, wiec koszty dachu idą w góre, jesli macie spad to lepiej go wykorzystac, zrobic piwnice chociazby pod polowa domu i tam np. garaz albo kotlownie. Dom zrobić węższy, dach bedzie mniejszy. W sumie w tym wypadku koszt domu z piwnica bylby pewnie podobny jak przy budowaniu domu szerszego z wiekszym dachem, tyle tylko ze w drugim przypadku zyska sie wieksza powierzchnie." Czy to prawda? Ze koszt pobudowania domu z piwnica wykorzystujac spad, bedzie podobny do domu na plaskiej powierzchni, gyle ze szerszy? Mamy zamiar pobudowac prosty dom, bez lukow, jaskolek itd do ok 120mkw. Planowalismy kiedys dostawic wolnostojacy garaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 24.02.2016 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Koszty piwnicy wychodzą tyle co budowa kolejnej kondygnacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.02.2016 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Porównanie kosztów budowy 10 czy 15m2 dachu do budowy piwnicy to nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 24.02.2016 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Witam, mam na oku dzialke wyglądajacą mniej wiecej tak __/ Mogę postawić dom na równej częsci lub wykorzystac spad.Cos mnie jednak zastanowilo. Chcielismy zawsze wybudowac dom na rownej powierzchni bez piwnicy, jednak znajoma powiedziala takie o to zdanie, ktore chcielibysmy poddac weryfikacji: "jak pobudujecie dom na plaskim to musicie postawic np. szerszy, bo trzeba wziac pod uwage spizarnie, kotlownie wiec powierzchnia dachu tez sie zwiekszy, wiec koszty dachu idą w góre, jesli macie spad to lepiej go wykorzystac, zrobic piwnice chociazby pod polowa domu i tam np. garaz albo kotlownie. Dom zrobić węższy, dach bedzie mniejszy. W sumie w tym wypadku koszt domu z piwnica bylby pewnie podobny jak przy budowaniu domu szerszego z wiekszym dachem, tyle tylko ze w drugim przypadku zyska sie wieksza powierzchnie." Czy to prawda? Ze koszt pobudowania domu z piwnica wykorzystujac spad, bedzie podobny do domu na plaskiej powierzchni, gyle ze szerszy? Mamy zamiar pobudowac prosty dom, bez lukow, jaskolek itd do ok 120mkw. Planowalismy kiedys dostawic wolnostojacy garaz. Piwnica bedzie drozdza niz "wiekszy" dach, sciany, fundamdenty, wykonczenie ale musisz sobie policzyc jaka to roznica bo pytanie jakas piwnice bys planowal - jak duza, jak zrobiona (z bloczkow czy lana), strop lany czy terriva albo plyty zeranskie.... Sam stoje przed podobnym wyborem - a dom 2 razy wiekszy. Piwnicy juz nie dolozysz a dom zawsze rozbudujesz czy to w bok czy w gore jesli masz miejsce... Podobno srednio liczy sie tak metr domu ok 2500zl z m2 a metr piwnicy 1500-2000 z m2 - choc nie wiem na ile to prawda sam mam zamiar zapytac znajomego kosztorysanta o wycene mojej piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 25.02.2016 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Ja u siebie zrobiłem piwnicę - i z tego co teraz widzę u różnych znajomych - koszt mojej piwnicy (45 m2 pow. "użytkowej") jest taki sam jak budowa garażu dwustanowiskowego "przystawionego" bokiem do domu. Do tego dochodzi fakt, że fundamenty i tak musisz w niepodpiwniczonym domu zrobić, no i fakt, że masz mniejszy dach - tego nie liczyłem. Moim zdaniem się opłaca, do tego cały "syf" - garaż, kotłownia, spiżarnia, pom. gosp., składowanie gratów - masz z dala od części mieszkalnej. No i masz gratis chłód w spiżarni cały rok Koszty u mnie: Piwnica 8mx8m, około 1,7 w grunice + 0,7 nad (wysokość pomieszczeń około 2,4) Koparka - wykop pod dom i obsypanie 100 pln/h + dojazd; ze 12 godzin pracy 1 300 Wywóz ziemi 220 Stal na zbrojenie ław 25 x fi12 + 20 x fi 6; 12 mb 1 180 Strzemiączka 225 szt. 22 x 25 cm 315 Beton do zalania ław beton 225 m3 netto + pompa 250 dojazd +250 za godzinę 3 370 Bloczki betonowe 54*(18+11) = 1566 szt 14x24x38 zostało 160 szt na budowie 4 598 Izolacje i drobne artykuły papa, dysperbit, druty, kołki itp. Drobne artykuły 1 230 Piasek 500 + 100 + 250 850 Cement do murowania 1 paleta - 1,4 tony + 30 worków 1 000 Deski i stęple pod strop 3 m3 desek 25mm, 60 stępli 2 900 Strop teriva z transportem 1 900 Stal na zbrojenie stropu i wieńca 300 kg 1 060 Beton do zalania stropu i wieńca 7 m3 + pompa 2 460 Izolacja pionowa piwnicy papa termozgrzewalna + 2 x dysperbit 400 Koparka - obsypywanie + wjazd 550 Robocizna Stan surowy 10 000 Okna 3 szt 2 500 Instalacja elektryczna (szcunkowo) 1 000 Schody lane piwnica-parter 1 500 Wyższe kominy o około 3 m 2 000 Tynkowanie 2 500 Wylewki + zbrojenie + izolacje 2 500 Ocieplenie styro 10 cm "na przemarzanie" 3 000 Drzwi 2 000 Suma około 50'000 PLN Ale w tym mam: Garaż 22 m2 Pom. gospodarcze 13 m2 - mój Gabinet Kotłownia 8 m2 Spiżarnia 2 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarW 25.02.2016 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Takie porównanie to wcale nie jest nieporozumienie.. Najpierw musisz sobie policzyć ile Cie ta piwnica będzie kosztować, następnie sobie policzy ile musiałbyś wydać na dom niepodpiwniczony, czyli koszt prac ziemnych materiału robocizny, zasypania fundamentów wraz z chudziakiem. Wtedy Ci wyjdzie różnica w kosztach i sie zastanów jeszcze ile w przyszłości będziesz wydać pieniędzy aby postawić garaż lub pomieszczenie gospodarcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
girl 26.02.2016 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts