myszowatta 25.02.2016 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Witam, Mam ogromny problem 'wodny': Mieszkam w segmencie i sama mam umowę z MPWiKOd kilku miesięcy wodomierz pokazuje zużycie wody bez jej faktycznego pobierania(odczyty gdy nikogo nie ma w domu i nie ma poboru wody):INNE w ciągu dnia (30 litrów)INNE w nocy 10 lirów. Ukrytego wycieku (nie ma nic widocznego) poszukuję już do końca listopada, różnymi metodami (z doświadczonym hydraulikiem): spuszczanie wody z instalcji, wtłaczanie powietrza + stetoskop, kamera termowizyjna, rozkucie podłogi w łazience (po nieco wyższym wskazaniu kamery termowizyjnej), rozkucie ścianki w kotłowni (odsłonięcie instalacji) a ostatnio założenie pośrednich zaworów, strefowo odcinających ciepłą i zimną wodę w miejscach gdzie jest ona dostępna w segmencie (kuchnia, łazienka etc.) Teraz sytuacja jest taka, że po zamknięciu wszystkich założonych zaworów odcinających strefowo wodę wodomierz dalej wskazuje pobieranie wody (inne w dzień inne w nocy)Jestem w stanie rozpaczy. Nie mam już pomysłu co może być przyczyną, hydraulik powoli rezygnuje Nikt nie wie jak wytłumaczyć różne wskazania 'wycieku' dzień/noc? Wdzięczna będę za pomysły co robić bo jestem już u kresu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.02.2016 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Witam, Mam ogromny problem 'wodny': Mieszkam w segmencie i sama mam umowę z MPWiK Od kilku miesięcy wodomierz pokazuje zużycie wody bez jej faktycznego pobierania (odczyty gdy nikogo nie ma w domu i nie ma poboru wody): INNE w ciągu dnia (30 litrów) INNE w nocy 10 lirów. Ukrytego wycieku (nie ma nic widocznego) poszukuję już do końca listopada, różnymi metodami (z doświadczonym hydraulikiem): spuszczanie wody z instalcji, wtłaczanie powietrza + stetoskop, kamera termowizyjna, rozkucie podłogi w łazience (po nieco wyższym wskazaniu kamery termowizyjnej), rozkucie ścianki w kotłowni (odsłonięcie instalacji) a ostatnio założenie pośrednich zaworów, strefowo odcinających ciepłą i zimną wodę w miejscach gdzie jest ona dostępna w segmencie (kuchnia, łazienka etc.) Teraz sytuacja jest taka, że po zamknięciu wszystkich założonych zaworów odcinających strefowo wodę wodomierz dalej wskazuje pobieranie wody (inne w dzień inne w nocy) Jestem w stanie rozpaczy. Nie mam już pomysłu co może być przyczyną, hydraulik powoli rezygnuje Nikt nie wie jak wytłumaczyć różne wskazania 'wycieku' dzień/noc? Wdzięczna będę za pomysły co robić bo jestem już u kresu A wodomierz probowałas wymieniac? Załóz zawor za wodomierzem jak najdalej sie da, ale przed rozdzieleniem na kuchnie/lazienki. Zakrec i zobacz co sie stanie w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszowatta 25.02.2016 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 MPWiK życzy sobie za ekspertyzę 500 zł, które płacę gdy wodomierz jest ok Mój hydraulik uważa, że to nie może być wodomierz, gdyż po zakręceniu zaworu głównego odprowadzającego wode do segmentu zużycie jest 0,0000 m3 dzięki za podpowiedź hm, tylko te zawory są właśnie tak założone w kotłowni tak, że widzę rury między wodomierzem i zaworami i nic tam nie kapie/leje się A wodomierz probowałas wymieniac? Załóz zawor za wodomierzem jak najdalej sie da, ale przed rozdzieleniem na kuchnie/lazienki. Zakrec i zobacz co sie stanie w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.02.2016 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 MPWiK życzy sobie za ekspertyzę 500 zł, które płacę gdy wodomierz jest ok Mój hydraulik uważa, że to nie może być wodomierz, gdyż po zakręceniu zaworu głównego odprowadzającego wode do segmentu zużycie jest 0,0000 m3 dzięki za podpowiedź hm, tylko te zawory są właśnie tak założone w kotłowni tak, że widzę rury między wodomierzem i zaworami i nic tam nie kapie/leje się Przepraszam ile? To nie bierz zadnej ekspertyzy tylko wymien wodomierz na nowy. Taki wodomierz kosztuje ze 100PLN pewnie Kupujesz zalegalizowany wodomierz i zlecasz wymiane. Sama wymiana musi byc wykonana w obecnosci czy z powiadomieniem zakladu wodociagowe bo trzeba spisac stan i oni go musza zaplombowac. Przynajmniej u mnie to tak działa. Sam sobie kupilem wodomierz misu go spisał i zaplombował tylko. Nie wiem jak sie moga popusc wodomierze, ale potrafie sobie wyobrazic ze reaguja np na jakies zmiany cisnienia/ uderzenia hydrauliczne. Wtedy zamkniecie doplywu do calego budynku taka mozliwosc likwiduje. Stad pomysl o wymianie, zakladalem ze to majatku nie kosztuje. Postaw kamerke najtansza, nagraj z najnizsza jakoscia dlugi film przez cała noc. Sprawdz czy sie kreci cały czas baaaaardzo powoli, czy zmiany sa skokowe. Jesli jest wyciek powinien sie cały czas bardzo powoli krecic. Jesli jest uszkodzony to byc moze skokowo sie zmiani wskazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 25.02.2016 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Poświęć więcej czasu wodomierzowi i przyjrzyj się czy wodomierz nie ma ruchów tam i z powrotem. Podczas poborów wody w innych mieszkaniach wskazówka wodomierza może lekko się poruszać (zmiana ciśnienia w instalacji) do przodu i nabija a w tył już nie odejmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszowatta 25.02.2016 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Dzięki Jastrząb, rozważę Tylko mój tok rozumowania jest taki, że jeżeli to wodomierz szwankuje to niech MPWiK weżmie za niego odpowiedzialność i odda mi za: zawyżone rachunki za wodę, rozkute kawałki łazienki i kotłowni, założone zawory, pracę hydraulika, no i ewentualnie moje nieprzespane noce Przepraszam ile? To nie bierz zadnej ekspertyzy tylko wymien wodomierz na nowy. Taki wodomierz kosztuje ze 100PLN pewnie Kupujesz zalegalizowany wodomierz i zlecasz wymiane. Sama wymiana musi byc wykonana w obecnosci czy z powiadomieniem zakladu wodociagowe bo trzeba spisac stan i oni go musza zaplombowac. Przynajmniej u mnie to tak działa. Sam sobie kupilem wodomierz misu go spisał i zaplombował tylko. Nie wiem jak sie moga popusc wodomierze, ale potrafie sobie wyobrazic ze reaguja np na jakies zmiany cisnienia/ uderzenia hydrauliczne. Wtedy zamkniecie doplywu do calego budynku taka mozliwosc likwiduje. Stad pomysl o wymianie, zakladalem ze to majatku nie kosztuje. Postaw kamerke najtansza, nagraj z najnizsza jakoscia dlugi film przez cała noc. Sprawdz czy sie kreci cały czas baaaaardzo powoli, czy zmiany sa skokowe. Jesli jest wyciek powinien sie cały czas bardzo powoli krecic. Jesli jest uszkodzony to byc moze skokowo sie zmiani wskazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszowatta 25.02.2016 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Tak Gersik, tylko, że mam segment i to chyba nie ma wpływu, że ktoś w innym segmencie pobiera wodę W każdym razie, jak sugerujesz, skupię się na wodomierzu, gdyż inne ścieżki praktyczniej już wyczerpałam Poświęć więcej czasu wodomierzowi i przyjrzyj się czy wodomierz nie ma ruchów tam i z powrotem. Podczas poborów wody w innych mieszkaniach wskazówka wodomierza może lekko się poruszać (zmiana ciśnienia w instalacji) do przodu i nabija a w tył już nie odejmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.02.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Dzięki Jastrząb, rozważę Tylko mój tok rozumowania jest taki, że jeżeli to wodomierz szwankuje to niech MPWiK weżmie za niego odpowiedzialność i odda mi za: zawyżone rachunki za wodę, rozkute kawałki łazienki i kotłowni, założone zawory, pracę hydraulika, no i ewentualnie moje nieprzespane noce Czyj jest licznik? Twoj czy ich. Kto odpowiada za jego stan? Jesli jest ich, a im udowodnisz ze jest uszkodzony, to zwroca Ci pewnie za zawyzone zuzycie, ot pokazesz srednie zuzycie i cos tam pewnie wynegocjujesz. Ale za rozkuta łazienke to już pewnie powodztwo cywilne. Twoja podloga rozwalaj sobie ile chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts