Seweryn33 25.02.2016 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Pilnie potrzebny jakiś sprawdzony sposób na skuteczne monitorowanie budowy nocą. To już kolejny raz, jak jakiś gnojek ogołocił mi plac budowy ze sprzętu. Niby strat dużych na razie nie ma, ale nie zamierzam czekać, aż złodzieje pojawią się kolejny raz. Zastanawiam się nad monitoringiem, ale trochę zniechęcają mnie wysokie koszty instalacji CCTV. Może jest jakaś tańsza alternatywa, o której mi nie wiadomo? Dodam tylko, że mam wykupiony abonament w agencji ochrony, ale alarm jest tak ustawiony, że włącza się wyłącznie przy próbie włamania do budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 25.02.2016 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Możesz zamontować atrapy kamer - może pomoże... Najlepiej kupić psa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 25.02.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Ogrodzenie tymczasowe + pies chyba najsensowniej będzie. Są jeszcze foto pułapki. Można jednak zainwestować w kamery, które później wykorzysta się do monitorowania budynku. Tylko, że dobra kamera to koszt ok 600 zł + rejestrator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyzu007 25.02.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Co ci z kamery gość przyjdzie w czapce z daszkiem lub w kapturze jak mieszkasz blisko budowy moze takie czujki Pir gsm http://allegro.pl/a9-alarm-podsluch-pluskwa-gsm-aktywacja-ruchem-pir-i4789694413.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 26.02.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Psa mogą otruć, a kamery ukraść. Inne rozwiązanie, niekoniecznie moralnie czyste, ale sprawdzone przez znajomego: popytać miejscowych, kto w okolicy ma lepkie ręce, pójść do niego i zapłacić mu np. 50 zł/miesiąc za pilnowanie budowy przed złodziejami. Może być trochę taniej niż monitoring Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 26.02.2016 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Oczywiście alarm z powiadamianiem GSM na telefon. Ochrona to jedno, ale moduł SMS jest bardzo wygodny do zdalnego załączania / wyłączania alarmu i powiadamiania o tym, że coś się dzieje. Nawet po ewentualnym włamaniu chodzi o to, żeby nie dać złodziejom czasu na np. wyrywanie kabli ze ścian ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bushido 26.02.2016 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Zastanawiam się nad monitoringiem, ale trochę zniechęcają mnie wysokie koszty instalacji CCTV. Może jest jakaś tańsza alternatywa, o której mi nie wiadomo? Możesz też pomyśleć o tzw. foto pułapce. To taka tańsza alternatywa dla monitoringu CCTV. W praktyce bardzo dobrze się to sprawdza. Model przeznaczony do monitoringu posesji dostaniesz już za ok 600 netto. Jeśli jesteś zainteresowany to poszukaj sobie w sieci informacji chociażby na temat modelu Covert MP-E6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seweryn33 29.02.2016 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Dzięki bardzo za wasze sugestie, kilka pomysłów wydaje się być naprawdę dobrych. Myślałem o psie, ale na razie nie mam jeszcze ogrodzenia, a nie chcę robić nic "tymczasowo" bo często tak już później zostaje, więc taka opcja na razie odpada. Jeśli chodzi o foto-pułapki, to takie rozwiązanie wydaje mi się w tym momencie najbardziej rozsądne. Rozeznałem się już trochę w temacie, znalazłem nawet model, który ktoś mi tu zasugerował, jednak mam wątpliwości czy aby na pewno taki model sprawdzi się moim przypadku, tj. czy takie zdjęcie może być podstawą do pociągnięcia sprawcy do odpowiedzialności karnej. Chodzi mi oczywiście o http://spy-optic.pl/fotopulapki-i-mikrokamery/150-fotopulapka-covert-mp-e6-do-monitorowania-posesji.html. Tak jak pisałem, kompleksowy CCTV odpada ze względu na wysokie koszty inwestycji. Dobrym pomysłem wydaje się też dogadanie się z lokalnymi mieszkańcami. Podejrzewam jednak, że to właśnie ktoś z lokalnych kradnie, więc wyszło by na to, że mogę opłacać złodzieja. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to proszę pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bushido 29.02.2016 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Jeśli chodzi o foto-pułapki, to takie rozwiązanie wydaje mi się w tym momencie najbardziej rozsądne. Rozeznałem się już trochę w temacie, znalazłem nawet model, który ktoś mi tu zasugerował, jednak mam wątpliwości czy aby na pewno taki model sprawdzi się moim przypadku, tj. czy takie zdjęcie może być podstawą do pociągnięcia sprawcy do odpowiedzialności karnej. Chodzi mi oczywiście o http://spy-optic.pl/fotopulapki-i-mikrokamery/150-fotopulapka-covert-mp-e6-do-monitorowania-posesji.html. To ja pisałem o tej fotopułapce. No więc na kwestiach prawnych się nie znam więc nie będę się wypowiadał, może ktoś z odpowiednią wiedzą coś ci w tym temacie napisze. A co do samej fotopułapki, to model wydaje się odpowiedni jak na twoje potrzeby, przynajmniej jeśli chodzi o parametry techniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kor45 03.03.2016 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 ogrodzenie + pies, wiem bo sam swego czasu tak korzystałem z takiego "zestawu", teraz mogę śmiało powiedzieć, że to strzał w dziesiątkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darcjusz 03.03.2016 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 deska z gwoździami , sidła , uważaj na zwierzęta bo szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts