Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabezpieczenie działki budowlanej przed nocnymi kradzieżami

Seweryn33

Recommended Posts

Pilnie potrzebny jakiś sprawdzony sposób na skuteczne monitorowanie budowy nocą. To już kolejny raz, jak jakiś gnojek ogołocił mi plac budowy ze sprzętu. Niby strat dużych na razie nie ma, ale nie zamierzam czekać, aż złodzieje pojawią się kolejny raz. Zastanawiam się nad monitoringiem, ale trochę zniechęcają mnie wysokie koszty instalacji CCTV. Może jest jakaś tańsza alternatywa, o której mi nie wiadomo? Dodam tylko, że mam wykupiony abonament w agencji ochrony, ale alarm jest tak ustawiony, że włącza się wyłącznie przy próbie włamania do budynku.

Psa mogą otruć, a kamery ukraść. Inne rozwiązanie, niekoniecznie moralnie czyste, ale sprawdzone przez znajomego: popytać miejscowych, kto w okolicy ma lepkie ręce, pójść do niego i zapłacić mu np. 50 zł/miesiąc za pilnowanie budowy przed złodziejami. Może być trochę taniej niż monitoring

Oczywiście alarm z powiadamianiem GSM na telefon. Ochrona to jedno, ale moduł SMS jest bardzo wygodny do zdalnego załączania / wyłączania alarmu i powiadamiania o tym, że coś się dzieje. Nawet po ewentualnym włamaniu chodzi o to, żeby nie dać złodziejom czasu na np. wyrywanie kabli ze ścian ...

Zastanawiam się nad monitoringiem, ale trochę zniechęcają mnie wysokie koszty instalacji CCTV. Może jest jakaś tańsza alternatywa, o której mi nie wiadomo?

Możesz też pomyśleć o tzw. foto pułapce. To taka tańsza alternatywa dla monitoringu CCTV. W praktyce bardzo dobrze się to sprawdza. Model przeznaczony do monitoringu posesji dostaniesz już za ok 600 netto. Jeśli jesteś zainteresowany to poszukaj sobie w sieci informacji chociażby na temat modelu Covert MP-E6.

Dzięki bardzo za wasze sugestie, kilka pomysłów wydaje się być naprawdę dobrych.

Myślałem o psie, ale na razie nie mam jeszcze ogrodzenia, a nie chcę robić nic "tymczasowo" bo często tak już później zostaje, więc taka opcja na razie odpada.

Jeśli chodzi o foto-pułapki, to takie rozwiązanie wydaje mi się w tym momencie najbardziej rozsądne. Rozeznałem się już trochę w temacie, znalazłem nawet model, który ktoś mi tu zasugerował, jednak mam wątpliwości czy aby na pewno taki model sprawdzi się moim przypadku, tj. czy takie zdjęcie może być podstawą do pociągnięcia sprawcy do odpowiedzialności karnej. Chodzi mi oczywiście o http://spy-optic.pl/fotopulapki-i-mikrokamery/150-fotopulapka-covert-mp-e6-do-monitorowania-posesji.html.

Tak jak pisałem, kompleksowy CCTV odpada ze względu na wysokie koszty inwestycji.

Dobrym pomysłem wydaje się też dogadanie się z lokalnymi mieszkańcami. Podejrzewam jednak, że to właśnie ktoś z lokalnych kradnie, więc wyszło by na to, że mogę opłacać złodzieja.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to proszę pisać.

Jeśli chodzi o foto-pułapki, to takie rozwiązanie wydaje mi się w tym momencie najbardziej rozsądne. Rozeznałem się już trochę w temacie, znalazłem nawet model, który ktoś mi tu zasugerował, jednak mam wątpliwości czy aby na pewno taki model sprawdzi się moim przypadku, tj. czy takie zdjęcie może być podstawą do pociągnięcia sprawcy do odpowiedzialności karnej. Chodzi mi oczywiście o http://spy-optic.pl/fotopulapki-i-mikrokamery/150-fotopulapka-covert-mp-e6-do-monitorowania-posesji.html.

To ja pisałem o tej fotopułapce. No więc na kwestiach prawnych się nie znam więc nie będę się wypowiadał, może ktoś z odpowiednią wiedzą coś ci w tym temacie napisze. A co do samej fotopułapki, to model wydaje się odpowiedni jak na twoje potrzeby, przynajmniej jeśli chodzi o parametry techniczne.