ryniu 20.07.2004 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Chciałbym na elewacji (ściana 2w, ocieplenie styropianem) wykonać parę elementów udających sztukaterię, pokrytych z zewnątrz gipsem. Da się go bez problemu kłaść na siatkę z klejem? Jaki to ma być gips? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 20.07.2004 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 ryniu, a jak Tobie ten gips nasiąknie i pęcznieje. Może lepiej te styropianowe elementy klejem obrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 20.07.2004 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Chodzi o to, żeby "to" było białe i miało gładką fakturę. Sztukaterie gipsowe są powszechnie stosowane więc temat jest opanowany jeśli chodzi o nasiąkanie wodą. Problem tylko jak połączyć gips z klejem i jaki to ma być gips (albo coś innego, farba?, co da żądaną fakturę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 20.07.2004 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 poszukałbym gotowych elemntów do zastosowań zewnętrznych jęśli chcesz to robić wg własnych wzorów to proponuję żywicę albo b. twardy stropian pokryty później jakimś klejem albo gruntem i na to tynk gładki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 20.07.2004 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 są gładkie tynki akrylowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wert 20.07.2004 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 w zadnym wypadku nie mozna stosowac gipsu na zewnatrz, pije wode i wilgoc z powietrza, potem sie kruszy nawet gdy jest pokryty innym materialem. jak cos rzezbic to tylko klejem.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 20.07.2004 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 w zadnym wypadku nie mozna stosowac gipsu na zewnatrz, pije wode i wilgoc z powietrza, potem sie kruszy nawet gdy jest pokryty innym materialem. jak cos rzezbic to tylko klejem. pzdr. to jak robiono sztukaterie? każda czynszowa kamienica z XIX w. ma ich mnóstwo. z tego co mi wiadomo, chyba że się mylę, były one robione z gipsu właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 20.07.2004 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 ryniu a ty gdzie się budujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 20.07.2004 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 ryniu a ty gdzie się budujesz ? pod Wrocławiem, a czemu pytasz? ale chyba jestem źle rozumiany, ja nie chcę robić ozdóbek typu kwiaty czy anioły tylko trochę wymyślniejsze gzymsy i zwieńczenia. chodzi mi o zróżnicowanie kolorów (ciemniejszy tynk i białe elementy) i faktur ("chropowaty" i gładkie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 20.07.2004 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Ryniu! gdzie w Chrząstawie chyba się jesnak nie rozumiemy z tą sztukaterią jeżeli chodzi ci o gładkie rzeczy to polecam stropian są gładkie tynki zewnętrzen a w razie czego zwykła zaprawa tylko dobrze wygładzona i na to farba akrylowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 20.07.2004 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 woprz, dzięki za info. oba rozwiązania "w zasięgu" moich wykonawców a żeby jeszcze trochę pokombinować to zapytam: a jak to zrobić na podbitce, tzn. żeby było gładko, biało i nie było widać śladu desek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 20.07.2004 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 no to akurat nie wiem czy będzie ładnie i poprawnie podbitkę robi się z drewna po to żeby mimo wszytko był przepływ powietrza możesz spróbować jakiejś impregnowaenj płyty osb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 20.07.2004 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Jest biały klej do styropianu - nazywa się UZINFS1500 (chyba, FS 800 jest szary). Czy będzie gładki - nie wiem, ale może ci się nada. Gipsu bym jednak nie dawał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 20.07.2004 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Kreistel i Quick Mix też mają biały klej do styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts