tomaczek4 25.02.2016 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 (edytowane) Witam , zamierzam ocieplić mój dom styropianem 12 cm, dom z roku 1968 , fundamenty 60cm z betonu i sciany z zuzlu zalewnego (nie pustaki) grubosci 35 cm , ale mam pytanie czy piwnice tez ocieplic styropianem 12 cm?dołączam zdjęcie dla jasności sytuacji Edytowane 25 Lutego 2016 przez tomaczek4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 25.02.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Piwnicę trzeba też ocieplić - to co wystaje z ziemi + najlepiej odkopać na głębokość przemarzania np. 60-80 cm i też ocieplić w ziemi. Co do grubości może być nieco mniej, np. 10 cm, chociaż w cenie to będzie żadna różnica, albo i drożej, ba na każdym asortymencie musisz wziąć zapas na docinki itp, więc lepiej wziąć jeden rozmiar styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaczek4 26.02.2016 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 myslalem dac 5cm na podpiwniczenie czy to nie za malo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 26.02.2016 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 ..........najlepiej odkopać na głębokość przemarzania np. 60-80 cm i też ocieplić w ziemi. Gdzie jest taka mała głębokość przemarzania ? U nas zawsze było to 100 cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.02.2016 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Do samego poziomu ławy - a nie przymarzania tylko oddawania ciepła... cały czas pokutuje radziecki kierunek przepływu ciepła. Do poziomu ławy proszę ładnie bodaj 10cm sobie dać izolacji. a górę 20grafitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 27.02.2016 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Gdzie jest taka mała głębokość przemarzania ? U nas zawsze było to 100 cm... U mnie też ok. 100-120 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaczek4 27.02.2016 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 na podpiwniczenie dam 10cm bialego styropianu eps<40 , a na sciany 15 cm bialego eps38 , czy to dobry wybor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barakuda 01.03.2016 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Hej , tomeczek4 , masz dobrych doradców w postaci "chłopaczków " ( przez grzeczność nie użyje słów nieparlamentarnych ), którzy się mienią "elitą ". Tacy to tylko skrytykować umieją , a nic ci nie powiedzą konkretnie . Oni tylko są od krytyki .Powiedział by Ci jeden z drugim , że aby powiedzieć jak docieplić ścianę budynku , to trzeba wiedzieć z czego ona się składa , czyli znać jakie są poszczególne warstwy i jakie są ich grubości , a następnie wykonać obliczenia . Niestety obowiązujący system obliczeń w Polsce nie ma nic wspólnego z obliczeniami dokonywanymi na całym świecie , bo jakiś cwaniak wpadł na pomysł , by audyty energetyczne w Polsce były oparte wyłącznie o współczynnik U i nie uwzględniają przepływu pary wodnej . Dlaczego tak jest nie będę opisywał bo i tak wiadomo , że jak nie wiadomo o co chodzi , to chodzi właśnie o wielką kasę i jeszcze większy przekręt . Ważnym dla Ciebie jest fakt , że żaden z elity forum Ci nie pomoże , bo albo nie umie , albo po prostu nie chce ,ale ja tak sobie myślę , że jeśli zgłosisz się na prive i podasz te wspomniane wartości , to wykonam Ci takie obliczonko gratis i nie wg polskiego prawa budowlanego , tylko tak jak się to robi w krajach cywilizowanych tego świata . Szkoda , że "elita" umie w odpowiedzi używać tylko jednego , lub dwóch słów , by zaliczyć wyłącznie wpis . Nie rozmawiaj z takimi , bo i tak się niczego nie dowiesz , szkoda na nich czasu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sc84 25.04.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Witam , mam stary dom z cegły chcialabym go ocieplic i zastanawiam sie nad materiałem czy wybrac wełne minerlana 10 cm Fasrock czy styropian 15cm ten grafitowy. Słyszałam rozne opinie i niestety nie wiem co robic czy mozecie mi panstwo pomoc co wybrac?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.04.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Pierwsze trzeba poznać to →https://www.google.pl/search?q=mostki+termiczne&espv=2&biw=1364&bih=683&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiDr9DIsanMAhUkS5oKHbB3CEIQ_AUIBigB tak zwane mostki termiczne, później zadbać o ciągłość izolacji, zobaczyć gdzie ta izolacja nie "może" być ciągła.Celowo "może' jest tak zapisane, bo rzadko się zdarza, aby się nie dało zrobić kompletnej ciągłej izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.04.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Pierwsze trzeba poznać to →https://www.google.pl/search?q=mostki+termiczne&espv=2&biw=1364&bih=683&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiDr9DIsanMAhUkS5oKHbB3CEIQ_AUIBigB tak zwane mostki termiczne, później zadbać o ciągłość izolacji, zobaczyć gdzie ta izolacja nie "może" być ciągła. Celowo "może' jest tak zapisane, bo rzadko się zdarza, aby się nie dało zrobić kompletnej ciągłej izolacji. Tacy to tylko skrytykować umieją , a nic ci nie powiedzą konkretnie . Oni tylko są od krytyki . brawo miszczu .. dokładnie siebie opisałeś.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts