Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pękająca gładź.

Recommended Posts

Witajcie, dziś byłem na budowie i wyszedł problem:

Otóż tynkowanie wewnętrzne (cement-wapienne) odbyło się we wrześniu ubiegłego roku. W grudniu położyliśmy gładź, ale podczas tego temperatura spadła z 8-9 stopni na -15 w nocy. Grzane niestety nie było. Gdy zaczęliśmy grzać, gładź zaczęła pękać, szczególnie dziwne, że na parterze, w wielu miejscach (nie są to może pęknięcia, ale rysy).

Macie może przypuszczenia dlaczego tak się stało i jak temu zaradzić? Dodam, że specjalista już się ze mną umówił, by to oglądnąć i całą winę bierze na siebie, zrobi poprawki, aczkolwiek nie wie, dlaczego tak się dzieje. Macie jakieś przypuszczenia?

• 2 weeks później...

Szanowny Panie,

opisany przez Pana problem został najpewniej spowodowany przez zbyt niską temperaturę panującą w budynku. Gdy ściany całkowicie wyschną polecam oczyszczenie pęknięć, odpylenie i zagruntowanie całej ściany preparatem ACRYL-PUTZ® GU 40 Grunt polimerowy uniwersalny: http://www.acrylputz.pl/produkty/grunty/opis/acrylputz-gu40-grunt-uniwersalny Na tak przygotowane podłoże proponuję zastosować masę naprawczą ACRYL-PUTZ® LT 22 LIGHT: http://www.acrylputz.pl/produkty/gladzie-i-gotowe-masy-szpachlowe/opis/acryl-putz-lt22-light którą należy wyszpachlować całą ścianę.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

no, przykre zjawisko. niestety następnym razem trzeba by zadbać o zachowanie odpowiednich warunków otoczenia dla tego typu prac jak kładzenie gładzi. najzwyczajniej czas reakcji chemicznej w położonej na ścianę masie został zatrzymany przez mróz, wilgoć nie oddana swobodnie w podłoże zamarzając skrystalizowała się, po przywróceniu wyższej temperatury masa odtajała ale proces wiązania już nie istniał i gładź najzwyczajniej wysuszyła się nie osiągając nominalnych parametrów. ja bym tego nie banalizował a opinia że położona farba zamaskuje spękania jest błędna. uważam że jest ryzyko że położona farba (tym bardziej z tych lepszych i mocniejszych) może najzwyczajniej "pozwijać się" ze ściany dość szybko po pomalowaniu. Ja bym proponował zrobić przecierkę całości powierzchni nieszczęsnych gładzi w formie mocnego zmatowania, następnie położenie gruntu - najlepiej głęboko penetrującego i niestety jeszcze raz położenie gładzi. wiem że to trochę kosztowne i pracochłonne ale dające gwarancję uzyskania mocnej powłoki.