tkovacs 25.02.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 (edytowane) Witam, Chciałbym spytać o jakieś rady co do opcji naprawy starego poniemieckiego dachu (jak na zdjęciach), uszczelnionego zaprawą. Zaprawa jest w wielu miejscach wykruszona - pomijając już straty ciepła z powodu braku izolacji, w 3-4 miejscach trochę przecieka. Jedno z tych miejsc na drugim zdjęciu. (Dodatkowo, zaznaczony element okna "bawole oko" jest wilgotny.) Czy bez przekładania całego dachu dekarz byłby jeszcze w stanie coś z tym zrobić? Pytając lokalnie, dostaję troche sprzeczne odpowiedzi w stylu "tak, ale na 2-3 lata" albo "jak się coś uszkodzi, to nie bierzemy odpowiedzialności".(Dodam, że mam kilkadziesiąt zapasowych "porozbiórkowych" dachówek.) Edytowane 26 Lutego 2016 przez t'kovacs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 26.02.2016 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 też miałem tak samo jak ty i po kilku wizytach różnych fachamanów od dachów namówili mnie na wymianę dachówek na nowe (broniłem się przed tym ) ale w końcu z bólem wymieniliśmy to na dachówkę betonową oczywiście membrana , koszt dachówek komplet to 6 tys a robocizna 10 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 26.02.2016 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Jak nie masz zamiaru zagospodarować poddasza to możesz spróbować coś uratować , oczywiście jak więzba jest jeszcze w jakim takim stanie . Ale jak chcesz coś zrobić na poddaszu to szkoda kasy na jakiekolwiek ratowanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkovacs 26.02.2016 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 A natrysk PUR (odpowiednim typem pianki zamkniętokomórkowej) bezpośrednio na dachówki? Czy to jest wykonalne i mogłoby dać kilkanaście lat? Na tym forum znalazłem post dot. podobno 80-letniego dachu (a więc to chyba podobna sytuacja) i miało to się sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 27.02.2016 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Dało by kilkanaście lat grzyba i pleśni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 27.02.2016 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Dobrze mówi bracki88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.02.2016 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 (edytowane) Z tym pokryciem dachu już nić nie da się zrobić. Profesjonalna porada możliwa po oględzinach na miejscu chodzi tu o stan więźby. Zastosowanie pianki to totalne nieporozumienie to tak jakbyś pod podarte spodnie założył kalesony (nogi nie widać ale dziury pozostaną). Zagłada więźby w krótkim czasie. Pozdrawiam. Edytowane 28 Lutego 2016 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaska.k 02.03.2016 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Sądze że jak najszybciej powinieneś pozbyć sie tego dachu i zrobić nowy, w mojej rodzinie mieliśmy przypadek gdy taki dach sie zawalił i wtedy było juz za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 02.03.2016 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Od razu napisze że nic nie doradzę. Ale bardzo chciałbym abyś wrzucił kilka zdjęć rozwiązań konstrukcyjnych bądź takich aby ukazywały przekroje stosowanych krokwi, podciągów łat itp. Temat dla mnie bardzo interesujący, a niestety na terenie na którym działam nie ma takich budynków. Może kiedyś się odwdzięczę jakąś poradą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DannyK 05.03.2016 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Niestety wydaje mi się, że to się nadaje do generalnego remontu. Spróbuj się skontaktować w takiej sprawie z jakimś fachowcem a nie "lokalnymi" złotymi rączkami Polecam na przykład firmę http://www.bauen.pl - na prawdę znają się na tym jak nikt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkovacs 05.03.2016 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 @erthold61A koszt rozbiórki/wywozu starej i ew. wymiany (fragmentów niektórych) łat? Ostatnio po kilku spotkaniach zebrałem oferty o rozrzucie ok. 350% (przy ok. 160 m2). Ta dachówka wytrzymała 80 lat. Kilka wyleciało, 3-4 są peknięte. To chyba nie najgorzej. No i mam 200-300 sztuk zapasu. Czytając o tych nowych, które niektórzy muszą (nawet jeżeli incydentalnie) wymieniać po 10 latach aż bym sie bał, by nie wpaść z deszczu pod rynnę. @Andrzej WilhelmiPierwsze opinie są takie, że więźba jest w bardzo dobrym stanie (rozumiem, że "jak na ten wiek"). To przyciemnione zdjęcie może przestawia to gorzej niż w rzeczywistości i dotyczy poza tym tylko malego fragmentu pod "bawolim okiem". Wstępnie wygląda na to, że niewielkie naprawy powinny w miarę zabezpieczyć całość na jakiś czas. Rożnica kosztów jest kilkudziesięciokrotna, więc nie chciałbym się śpieszyć. Przy okazji, mogę spytać, czy jest jakaś "bezpieczniejsza" metoda wsunięcia od środka brakującej (starej, z zaprawą) dachówki? Czy zaprawę usuniętą z przestrzeni między dachówkami można miejscowo (przy pojedynczych dachówkach) czymś (skuteczniejszym) zastąpić? @photosPostaram się znaleźć chwilę i wysłać coś na "priv". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.03.2016 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Wsuwanie dachówki spowoduje uszkodzenie kolejnych połączeń. Doświadczony dekarz wykona to bez szkody dla dachu. Natomiast wsuwanie dachówki od wewnątrz jest praktycznie nie możliwe. Wsunięta dachówka nie musi być niczym uszczelniona a jeżeli już to specjalistycznym silikonem dekarskim (dotyczy naprawy tymczasowej 'na przetrwanie") zawsze od zewnątrz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts