feenix 25.02.2016 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 (edytowane) witam.zbudowalem w tamtym roku cieply kominek z plyt szamotowych ,z wkladem naroznym 12 kw .zalecana minimalna wielkosc kratki wlotu powietrza to 700cm2 a wylotu 900cm2.ja na wlocie zamontowalem kratke typu luft o pow.okolo 1000cm2 , na wylocie mniejsza kratke luft i 3 amenostaty o lacznej pow. kolo 1000cm2. mam zamiar dorobic jeszcze jedna kratke dolotowa z siatka (okolo 30cm na 15 cm )do pokoju za sciana zeby rowniez z niego zaciagalo do kominka chlodne powietrze.boje sie przesadzic z ta powierzchnia kratek na dole kominka ,ale z drugiej strony mysle ze to nie powinno zle wplynac na dzialanie kominka.chyba gorzej by bylo gdyby wylotu bylo za malo.kominek jest grawitacyjny ,dom parterowy,w lecie mysle wypuscic z niego jedna rure 150mm na ogrzanie poddasza.wiem ze sa jakies proporcje odnosnie kratek wlotu i wylotu powietrza konwekcyjnego ,ale nie wiem czy trzeba je zachowywac gdy minimalne wielkosci sa przekroczone? Edytowane 27 Lutego 2016 przez feenix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts