jacek.zoo 26.02.2016 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Witam, mam brame normstahl g60 o wym 5x2,25 z napedem magic 1000. Co jakis czas gubi punkty krancowe, po zamknieciu otwiera sie na wys ok metra i tak zostaje. W ciagu roku z 5 razy, na troche pomaga reset na automacie ale tak nie powinno byc. W tamtym tygodniu byl serwis, wymienili plytke z automatu, ale guzik dalo, wczoraj znowu zglupiala. Gdzies slyszalem ze to moze byc od obciazenia, ale wszystko w brakie dobrze nasmarowane, sprezyny dobrze naciagniete. Recznie to mozna ja malym palcem ohslugiwac. Mowilem serwisantowi ze moze jest krzywo zamontowana i cos blokuje, mowi ze przy tej wielkosci bramy nawet najmniejsza krzywizna prowadnic prowadzilaby do wypadania rolek. Dzisiaj znowu zglosze reklamacje. Jak myslicie, co moze byc powodem, strasznie to irytujace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 26.02.2016 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Jak myslicie, co moze byc powodem, strasznie to irytujace Zakładając, że brama jest zamontowana prawidłowo a sprężyny naciągnięte odpowiednio to przyczyna leży pewnie w ustawieniu parametrów automatu. Jeżeli brama "odbija" tylko przy zamykaniu to trzeba sprawdzić nastawę siły zamykania a przy założonej "przedłużce hokeja" (tak powinno być przy bramie z dodatkowym profilem wzmacniającym "omega") trzeba jeszcze skorygować długość pracy w "zwolnionym tempie". Skontaktuj się bezpośrednio z serwisem Normstahla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 26.02.2016 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Zakładając, że brama jest zamontowana prawidłowo a sprężyny naciągnięte odpowiednio to przyczyna leży pewnie w ustawieniu parametrów automatu. Jeżeli brama "odbija" tylko przy zamykaniu to trzeba sprawdzić nastawę siły zamykania a przy założonej "przedłużce hokeja" (tak powinno być przy bramie z dodatkowym profilem wzmacniającym "omega") trzeba jeszcze skorygować długość pracy w "zwolnionym tempie". Skontaktuj się bezpośrednio z serwisem Normstahla. Ale ponoc brama sama uczy sie punktow granicznych. Ponoc ten serwisant ma akredytacje z normsthala na ten teren i nawet jak zawolam serwis z normsthala to jego przysla. Dzisiaj wyslalem zgloszenie serwisowe, pewnie po niedzieli sie pojawia. Ale podpowiem mu to co napisales, zobacze co naczaruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 26.02.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 (edytowane) Ale ponoc brama sama uczy sie punktow granicznych. Ponoc ten serwisant ma akredytacje z normsthala na ten teren i nawet jak zawolam serwis z normsthala to jego przysla. Dzisiaj wyslalem zgloszenie serwisowe, pewnie po niedzieli sie pojawia. Ale podpowiem mu to co napisales, zobacze co naczaruje Poproś by ten "serwisant" skonsultował sprawę z Darkiem T. Musi wiedzieć o kogo chodzi. Sprawdź też co masz w parametrach A1 i A6 automatu. Edytowane 26 Lutego 2016 przez bwojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 26.02.2016 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Poproś by ten "serwisant" skonsultował sprawę z Darkiem T. Musi wiedzieć o kogo chodzi. Sprawdź też co masz w parametrach A1 i A6 automatu. Ten darek to z normstkala? Moze daj mi na priv namiar do niego, sam o pomecze a jak te parametry sprawdzic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 27.02.2016 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 jak te parametry sprawdzic? Masz instrukcję? Jak nie to pobierz z www normstahla. http://www.normstahl.pl/redx_tools/mb_download.php/mid.052049097071089102099074084109052061/Magic_1000_02-2011.pdf i czytaj na stronie 5 rozdział 18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 27.02.2016 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Masz instrukcję? Jak nie to pobierz z www normstahla. http://www.normstahl.pl/redx_tools/mb_download.php/mid.052049097071089102099074084109052061/Magic_1000_02-2011.pdf i czytaj na stronie 5 rozdział 18. Ok, sprawdze co mam i napisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 27.02.2016 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Poproś by ten "serwisant" skonsultował sprawę z Darkiem T. Musi wiedzieć o kogo chodzi. Sprawdź też co masz w parametrach A1 i A6 automatu. Pqrametry a1 i a6 sa ustawione tsk jak w instrukcji fabryczne, czyli chyba nie tu jest powod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 28.02.2016 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Pqrametry a1 i a6 sa ustawione tsk jak w instrukcji fabryczne, czyli chyba nie tu jest powod Przestaw A1 na 4 i A6 na 5 i zaprogramuj automat od nowa. Dodatkowo nasmaruj sprężyny bo być może są zaciśnięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 28.02.2016 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Przestaw A1 na 4 i A6 na 5 i zaprogramuj automat od nowa. Dodatkowo nasmaruj sprężyny bo być może są zaciśnięte. Poprzednio jak byl na serwisie z 2 miesiace temu to wszystko nasmarowal, i sprezyny, i wszystkie rolki, zrobic to jeszxze raz? To taki smar w sprayu? Teflonowy podajze. Teraz jak byl tydzien temu to troche podciagal sprezyny, bo jak brama byla wysprzeglona to troche leciala, ale minimalnie dociagnal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 28.02.2016 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Trudno się diagnozuje bramę na odległość bo to trzeba "poczuć"...Czy zamykając bramę ręcznie w ostatniej fazie nie ma większego oporu? Zacznij od zmiany ostawień w automacie tak jak napisałem. Fabryczne ustawienia nie są dopasowywane do konkretnej bramy bo przecież producent nie wie do jakiego rozmiaru bramy zostanie zamontowany automat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 28.02.2016 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Trudno się diagnozuje bramę na odległość bo to trzeba "poczuć"... Czy zamykając bramę ręcznie w ostatniej fazie nie ma większego oporu? Zacznij od zmiany ostawień w automacie tak jak napisałem. Fabryczne ustawienia nie są dopasowywane do konkretnej bramy bo przecież producent nie wie do jakiego rozmiaru bramy zostanie zamontowany automat. Tzn jak brame zamykam to jak jest z 15 cm nad ziemia to trzeba ja docisna, to jest taki rodzaj oporu jakbys chcial samochod na kamien wepchnac, poza tym jeszcze mi sie nie podoba ze jak automat otwiera brame to ja tsk jakby wyszarpuje. moj tato ma jakas no name, automat faac na lancuchu i od 10 lat jest ok, rusza plynnie i nie szarpie brama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 28.02.2016 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Być może górne kółka są źle ustawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 22.03.2016 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Poproś by ten "serwisant" skonsultował sprawę z Darkiem T. Musi wiedzieć o kogo chodzi. Sprawdź też co masz w parametrach A1 i A6 automatu. Troche nie pisalem w temacie ale byl rozwojowy, od ostatniego wpisu: - wymieniona plyta glowna glowicy bo lapala blad, po tygodniu znowu to samo - wymieniona cala glowica na fabrycznie nowa, po tygodniu to samo, sprawe skierowalem bezposrednio do wlasciela firmy ktora sprzedawala. Stanelo na tym ze wspomniany darek zostal poproszony bezposrednio do mnie do doku na ogledziny. Wg niego diagnoza jest nadtepujaca: Dlatego ze nie ma podjazdu na zewnatrz, brama przy roznicy temp wygina sie i opada nizej bo traci podparcie i traci punkty graniczne i lapie blad. A ze w tym tygodniu zaczynaja mi robic podjazd, sprawa odroczona, jak po kostce problem bedzie wracal darek do mnie znowu przyjedzie szukac powodu. Tylko dla mnie osobiscie to dziwne bo temp na zewnatrz ok 5-7 wewnatrz garazu tak samo. Brama fakt ze jest na krawedzi gresow ale cala szerokoscia gumy opiera sie na kafelkach, i zeby stracila podparcie musialoby ja wygiac o dobre 4cm. I dziwi mnie ze do tej pory (prawie 2 latA) ani w upaly ani w mrozy (garaz ogrzewany) nie bylo problemow. Ale dobra, zobaczymy jak bedzie jak zrobie kostke. A to ze brama ciezko startuje, to powodem jest ze wyleka byla tro he krzywo wylana , i na kafelkach tego nie wyprowadzilem i dolny koniec prowadnic ,,wisi,, nad kafelkami z jednej strony 0,5cm z drugiej 2 cm i brama za nisko opada. Mogli podciagnac na rolkach ale wtedy problem bylby doszczelnic na gorze, stanelo na tym ze kostka dojada do prawidlowego poziomu, a ja w garazu skuje plytki na 1m wglab zeby pod brama doprowadzic do ksiazkowego poziomu i zeby w miare zgubic, zeby progu nie bylo. I wtedy plaszcz bramy podejdze do gory, na gorze nie bedzie rozszczelnienia i nie bedzie wyszarpywalo bramy przy starcie podnoszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts