karotka 20.07.2004 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Proszę o poradę.Mam zaprojektowana wiate samochodową przy budynku. Otrzymałam juz pozwolenie na budowę, ale wpadłam na pomysł żeby wiatę zabudowac w mniej więcej 1/3 ściankami z bali drewnianych grubości 4-6 cm - powstanie wtedy składzik na drewno, rowery, narzędzia ogrodnicze itp.Wiata jest dość duża - ma 5 x 7,5 m i ma być posadowiona na słupach fundamentowych. Ja chciałabym aby zabudowana cześć miała bardziej solidne posadowienie, tzn chciałam zmienić rzut fundamentu (przedłużyć fundament spod budynku).Czy w takim celu musze zgłaszac komuś zamiar zmiany w układzie fundamentu i zabudowania wiaty? Projekt moge zmienic w każej chwili, ale co dalej z formalnościami? Znów czekac na jakieś pozwolenia, czy po prostu zgłosic zmiane w projekcie?Zabudowana część będzie miała "po podłodze" jakieś 12,5 m2 powierzchni, ale część będzie pod skosem dachu wiaty.Czy ktoś miał podobne doświadczenia ze zmianami w projekcie po uzyskaniu pozwolenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 20.07.2004 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 ja już zrobiłem parę zmian i pewnie na tym się nie skończy, ale nawet się nad tym nie zastanawiałem, będę musiał się spytać kierownika budowy co z tym fantem się robi. myślę jeszcze tak,że jak ktoś przyjdzie robić odbiór budynku w niedalekiej przyszłości da się grubszą kopertę, argument skuteczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBQ 20.07.2004 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 a dlaczego sidney mierzysz wszystkich swoja miara? moze urzednik bedzie nieczuly na Twoja koperte i wlepi ci niezly mandacik, a do tego jeszcze rozbiorka??? a moze bedziesz mial sympatycznego, skrupulatnego sasiada??? wtdy to juz nawet kopertka nie pomoze. Moim zdaniem to "istotna" zmiana wg Prawa Budowlanego to o czym piszesz Karotka. Ale abys byla przekonana na 100% wystarczy skierowac pismo z proponowana zmiana do PINB i masz gotowy werdykt, potem pozostaje zastosowac sie do niego (jesli zdecydyja ze jest to odstepstwo od zatwierdzonego projektu). Jesli w ciagu 14 dni nic nie odpowiedza znaczy ze nie wnosza sprzeciwu. I to tyle. Bez zadnych kopert. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts