Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana kierownika budowy - nietypowa sytuacja

Recommended Posts

Witam

Miałem być może mam kierownika budowy. Generalnie gość bezproblemowy ale rzadko się pojawiał na budowie, jedynie w najważniejszych jej momentach, a wpisy do dziennika robił z opóźnieniem. Sytuacja wygląda tak, obecnie dom jednorodzinny w stanie surowym zamkniętym, ze zrobioną elektryką i otynkowanymi ścianami. Ostatni wpis w dzienniku budowy to odebranie zbrojenia i zalanie stropu, było to 2 lata temu. O tego czasu kierownik się nie pojawił, ja sam też do niego nie dzwoniłem tylko budowałem dalej. W końcu postanowiłem zadzwonić, dzwonie i dzwonie i abonent nie dostępny :o . Kierownik to starszy schorowany człowiek, więc mogę podejrzewać najgorsze. Czy w wypadku jego śmierci, nadzór budowlany powinien mnie o tym poinformować, czy jest możliwość że sami o tym nie wiedzą. Co zrobić w takiej sytuacji? Czy po zmianie kierownika i zgłoszeniu go do nadzoru, może on podbić i podpisać roboty wykonane przed objęciem przez niego budowy?

Jest bardzo prawdopodobne, że PINB o niczym nie wie, a jeśli nawet wie, nie ma obowiązku Cię informować. Teoretycznie nowy kierownik nie powinien podpisywać się pod robotami wykonanymi zanim został formalnie ustanowiony (zgłoszony do PINB); praktyka bywa różna. Niech nowy kierownik (kandydat na kierownika) oceni, czy te wykonane roboty, na które nie masz wpisu w dzienniku wymagają takiego wpisu (możliwe, że nie) i coś zaproponuje.

Dzięki za info. Jak sprawa się rozwiąże dam znać, może się komuś moje doświadczenie przyda na przyszłość. Kolego sSiwy12, dobrze rozumiem, że sam mogę wpisać do dziennika np. "wymurowanie ścian szczytowych - data i mój podpis", "wykonanie więźby dachowej i pokrycia dachu - data i mój podpis", itd. ??? A co np. z odebraniem zbrojenia wieńca?

Witam

Do obowiązków inwestora należy powołanie Kierownika Budowy i ewentualne jego zmiany.

Jednak proponuję sprawdzić datę ostatniego wpisu, żeby budowa nie była przerwana na okres dłuższy niż 3 lata od ostatecznej decyzji o pozwoleniu na budowę.

Jak kolega wyżej pisał kandydat musi sprawdzić (powinien) jakość wykonanych robót.

PINB wie jeśli coś się stało bez obaw, ale można też sprawdzić na stronie https://www.piib.org.pl/lista-czsonkopmenu-45

pozdrawiam