Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie, mam okazję kupić ceglany dom do generalnego remontu z 1928 roku.

Wiadomo na początek trzeba założyć centralne ogrzewanie, wymienić (ewentualnie podnieść) dach, okna i o wiele wiele więcej...

Dom kosztuje 130 tys wraz z 500 metrowa działką, chcielibyśmy remontować go własnymi siłami i tylko do poważnych przedsięwzięć zatrudniać fachowców.

Nie myślę juz trzeźwo, marzę o własnych czterech kątach, dlatego prosze o opinie.

Dom ma 115 mk,rozkład pomieszczeń:korytarz,kuchnia z łazienką,wc,3 przechodnie pokoje,wejscie na poddasze ,które moze byz uzytkowe.

Media prąd,siła,kanalizacja.wodociag miejski,siła,gaz przed działką.

2044867_1_655x491_rev024.jpg

2896807_2_655x491_kupujacy-nie-placi-prowizji-dodaj-zdjecia.jpg

2044867_7_655x491_rev024.jpg

2896807_5_655x491_kupujacy-nie-placi-prowizji-slaskie.jpg

2044867_6_655x491_rev024.jpg

100 tysięcy ?! Za wykończenie byle mieszkania od stanu deweloperskiego płaci się 100 tysięcy... Jaki jest stan więźby ? Murłata leży na ściance, czy ona jest kotwiona? Jak atrakcyjna działka to warto rozważyć wyburzenie domu i budowę od podstaw, niewiele drożej a z zastosowaniem najnowszych rozwiązań. Fundament jest w ogóle ocieplony? Poza murami i fundamentami i tak trzeba robić wszystko od nowa... strop pewno też drewniany ?

Przypomina mi się moja chałupa i dylematy kilka lat temu. U mnie pozostały ściany zewnętrzne i więźba. Reszta do roboty, łącznie z podbiciem fundamentów (stare kamienne i płytkie na 50 cm)

Na dzisiaj? Troche samozaparcia, dobry plan, dobra ekipa, skoro własnej roboty i chyba bym to powtórzył.