Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STROP w domu parterowym ze STRYCHEM

Recommended Posts

Dopiero teraz popatrzyłem na link z pierwszego postu w tym projekcie masz dźwigar kratowy o jakim pisałem. Nazywanie tego stropem drewnianym jest trochę naciągane, stąd pewnie opinie o cenach stropu drewnianego że nie są takie małe. Strop drewniany to nie to samo co sufit podwieszany na dźwigarach drewnianych.

Dopiero teraz popatrzyłem na link z pierwszego postu w tym projekcie masz dźwigar kratowy o jakim pisałem. Nazywanie tego stropem drewnianym jest trochę naciągane, stąd pewnie opinie o cenach stropu drewnianego że nie są takie małe. Strop drewniany to nie to samo co sufit podwieszany na dźwigarach drewnianych.

jajmar projekt wkleiłam, żeby było widać co bym chciała w kwestii kształtu i rozkładu pomieszczeń. Projekt - jeśli będzie możliwość budować tego typu dom - będzie adaptowany do wersji murowanej, no i dlatego zastanawiam się, jaki strop byłby najtańszy i najlepszy przy założeniu, że miałby służyć za graciarnię :)

podpowiedzcie jaki strop będzie najlepszy w domu parterowym ze strychem (bez poddasza użytkowego) przewidzianym na graciarnię i zbiorowisko różnych przydatnych-kiedyś-rzeczy? Zależy nam by był jak najtańszy, a jednocześnie nie załamał się, jak się postawi na nim trochę szpargałów :) Myśleliśmy o drewnianym ale może ktoś coś zaproponuje lepszego / tańszego i wystarczającego? Dom chcielibyśmy taki http://z500.pl/projekt/1176/Z376_D,parterowy-dom-z-4-sypialniami-w-tech-drewnianej-z-dachem-dwu-spadowym.html tylko w wersji murowanej. Co polecacie?

Mam strop drewniany dom 100 m, koszt belek 1500 zł, płyty osb 2000 zł, wełna wg uznania, paroizolacja wkręty śruby z 500 zł kartongips ok 2 000 robocizna samemu. Syrop robiłem w 2. Osoby nie było ciężko. W przypadku domu ze strychem drewniany najtaniej, dom z poddaszem użytkowym tylko betonowy

Mam strop drewniany dom 100 m, koszt belek 1500 zł, płyty osb 2000 zł, wełna wg uznania, paroizolacja wkręty śruby z 500 zł kartongips ok 2 000 robocizna samemu. Syrop robiłem w 2. Osoby nie było ciężko. W przypadku domu ze strychem drewniany najtaniej, dom z poddaszem użytkowym tylko betonowy

czyli koszt wyszedł u ciebie ok 6tys? no to już pozytywny sygnał :) czy strop jest na tyle wytrzymały, żeby zrobić na nim strych? :) a i jeszcze jedno - musi być wełna? planowałam strop ocieplać styropianem np. 30cm

Nie wiem jakie masz paretry stropu ale za 1500 zł to można kupić nie całe 2 m3 drewna słabego a metr takiego na strop.

Jak masz budynek 10x10, powinno wyjść na taki strop z 5m3 drewna. Możesz opisać konstrukcje stropu?

czyli koszt wyszedł u ciebie ok 6tys? no to już pozytywny sygnał :) czy strop jest na tyle wytrzymały, żeby zrobić na nim strych? :) a i jeszcze jedno - musi być wełna? planowałam strop ocieplać styropianem np. 30cm

Rodzaj ocieplenia to Twoja indywidualna sprawa, może być styropian, chociaż wydaje mi się w przypadku stropu dużo roboty. Chyba, że beli tak poustawiasz, że będzie mało docinek np. co 50 cm. ale wtedy beli musiałby być bardzo równo poukładane.

Nie wiem jakie masz paretry stropu ale za 1500 zł to można kupić nie całe 2 m3 drewna słabego a metr takiego na strop.

Jak masz budynek 10x10, powinno wyjść na taki strop z 5m3 drewna. Możesz opisać konstrukcje stropu?

Belki 18 cm x 8 cm, rozstawione około co 80 cm, przez dom przechodzą dwie ściany nośne. Na strych to świat. Tym bardziej, że trzyma się tam same graty. ;)

Edytowane przez meczesiu

• 6 months później...
  • 5 months później...