sledzislaw 26.02.2016 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Witam,jeśli było - przepraszam... nie znalazłem...jeśli banał i zawracanie głowy - przepraszam... wolę zapytać zanim zapłacę hydraulikowi 100PLN za godzinę pracy... Otóż przyszło mi przejąć dom po zmarłym ojcu i po przeprowadzce będę musiał się zająć dość spiesznie kilkoma naprawami... Głównie chodzi o wodę, przynajmniej w tym temacie. W samej instalacji w domu istnieje kilka nieszczelności, tudzież awarii (pęknięta rura, urwany zawór itd). W piwnicy, za licznikiem jest trójnik. Jedno ramię zasila budynek, drugie jest wyprowadzone na zewnątrz - ujęcie na podwórku + domek letniskowy. Niestety nie ma mnie na miejscu i nie mogę sobie popołudniami podjeżdżać i gmerać aż wszystko się załata... pomijając już fakt konieczności wymiany pieca CO - durszlak... ;/ Więęęęc... moje pytanie jest następujące - czy, chcąc wstawić za trójnikiem (po stronie domu) zawór kulowy napotkam jakieś trudności? Rzecz w tym, że zawór ma 2 prawe gwinty i dokręcając go z jednej - wykręcam z drugiej. Czy dobrze myślę? Czy może są w sprzedaży zawory z "lewymi gwintami"... bo mi w głowie nie pasuje jak wciąć się w taką instalację - co innego robić ją "metr po metrze"... (rura bodaj 1") Jeśli plotę przepraszam... oświećcie proszę... pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.02.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Witam, jeśli było - przepraszam... nie znalazłem... jeśli banał i zawracanie głowy - przepraszam... wolę zapytać zanim zapłacę hydraulikowi 100PLN za godzinę pracy... Otóż przyszło mi przejąć dom po zmarłym ojcu i po przeprowadzce będę musiał się zająć dość spiesznie kilkoma naprawami... Głównie chodzi o wodę, przynajmniej w tym temacie. W samej instalacji w domu istnieje kilka nieszczelności, tudzież awarii (pęknięta rura, urwany zawór itd). W piwnicy, za licznikiem jest trójnik. Jedno ramię zasila budynek, drugie jest wyprowadzone na zewnątrz - ujęcie na podwórku + domek letniskowy. Niestety nie ma mnie na miejscu i nie mogę sobie popołudniami podjeżdżać i gmerać aż wszystko się załata... pomijając już fakt konieczności wymiany pieca CO - durszlak... ;/ Więęęęc... moje pytanie jest następujące - czy, chcąc wstawić za trójnikiem (po stronie domu) zawór kulowy napotkam jakieś trudności? Rzecz w tym, że zawór ma 2 prawe gwinty i dokręcając go z jednej - wykręcam z drugiej. Czy dobrze myślę? Czy może są w sprzedaży zawory z "lewymi gwintami"... bo mi w głowie nie pasuje jak wciąć się w taką instalację - co innego robić ją "metr po metrze"... (rura bodaj 1") Jeśli plotę przepraszam... oświećcie proszę... pozdrawiam Adam Kup zawór z półśrubunkiem i po problemie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledzislaw 26.02.2016 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 (edytowane) Amen! Dzięki - myślałem o czymś takim, ale fachowej nomenklatury nie znam i nie wiedziałbym jak szukać... bomba... Jakieś wskazówki dot. wykonania samej "wstawki?Bo rozumiem, że:- zmierzyć sobie "długość" całego zaworu i tyleż wyciąć z instalacji szlifierką kontową- nagwintować - nakręcić zawór tą nieruchomą stroną- wepchnąć (rura powinna się nieco poddać? - nie biegnie instalacja w ścianie) rurę na półśrubnik i dokręcić... czy jakieś kwiatki zamierzają mi po drodze wyskoczyć? co, jeśli jednak rura się nie podda i nie będzie luzu na wepchnięcie zaworu?czy zawór z półśrubnikiem nie jest awaryjny? Edytowane 26 Lutego 2016 przez sledzislaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.02.2016 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Dasz radę ... Jak nie chce ci się gwintować i celować co do milimetra to są takie złącza Gebo specjal ... Ucinasz rurę i zakładasz tylko takie złącze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledzislaw 27.02.2016 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Dasz radę ... Jak nie chce ci się gwintować i celować co do milimetra to są takie złącza Gebo specjal ... Ucinasz rurę i zakładasz tylko takie złącze ... Za te pieniądze spróbuję najpierw samemu się pobawić... jako, że w całym domu mogę mieć więcej roboty z naprawami rur, to warto będzie nabrać trochę praktyki... Gwintownicę da się tanio nawet kupić - taką do użytku domowego, powinna wystarczyć. Jakkolwiek radę zapamiętuję i na wypadki ewentualnych awarii chyba mimo wszystko zaopatrzę się w kilka takich zacisków do łatania rur... W starej instalacji nigdy nie wiadomo kiedy i gdzie coś rypnie jak się zmierzę z problemem to dam znać, ale to dopiero pod koniec kwietnia lub w maju.... dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 27.02.2016 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Kup lepiej sobie zgrzewarkę do rur ( ok 120 zł) rury i kształtki zgrzewki i powoli spokojnie z wielką przyjemnością wymienisz całą instalację w domu bez wielkich wysiłków i z przyjemnością. Nie zapomnij o koszulkach do tych rur. Gwintowanie rury ocynkowanej przy samej ścianie nie będzie takie proste o czym się wnet przekonasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.02.2016 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Kup lepiej sobie zgrzewarkę do rur ( ok 120 zł) rury i kształtki zgrzewki i powoli spokojnie z wielką przyjemnością wymienisz całą instalację w domu bez wielkich wysiłków i z przyjemnością. Nie zapomnij o koszulkach do tych rur. Gwintowanie rury ocynkowanej przy samej ścianie nie będzie takie proste o czym się wnet przekonasz. Popieram ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 27.02.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Popieram ... To może być lepsze/prostsze dla Ciebie rozwiązanie. Gwintowanie ocynku zamontowanego w instalacji to inna zabawa niż luzem w uchwycie - możesz sobie porozkręcać i rozszczelnić instalację. Jeśli się za to zabierzesz, pamiętaj o solidnej "żabce" do przytrzymywania rury + solidnym "operatorze" do niej. Na proponowanych wcześniej złączkach gumowo-metalowych z pewnością będzie Ci łatwiej. Docelowo z pewnością zgrzewarka i wymiana instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledzislaw 28.02.2016 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Docelowo - jak najbardziej... rzecz w tym, że to jest 300m2 domu i muszę dosyć sporo mankamentów wyeliminować zanim da się będzie tam funkcjonować... A chciałbym mieć bieżącą wodę w czasie tych modernizacji Sprawdzę jeszcze w na wizji lokalnej czy nie da się gdzieś "podpiąć" z tym zaworem... Chyba w jednym miejscu, gdzie jest zawór spustowy służący do odprowadzenia wody z instalacji powinno się dać spróbować... Niestety nie ma mnie tam... Jakkolwiek - za wszystkie sugestie i uwagi jestem wdzięczny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 29.02.2016 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 To możesz tymczasowo przeciąć tą rurę, zamiast gwintować - wykręcić oba końce, następnie zastąpić ją odpowiednim odcinkiem zgrzewanej, ewentualnie, jeśli to naprawdę tymczasowo, klejonej. Z założonym stosownym zaworem. W każdym razie gwintowanie na fragmencie zmontowanej instalacji, nie zazdroszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledzislaw 29.02.2016 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Hmmm... a gdyby tak: 1. przeciąć2. wymontować3. skrócić o długość zaworu4. nagwintować5. wmontować?Chyba, najrozsądniej będzie w tym układzie. Czy też spore ryzyko wpakowania się w kłopoty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 05.03.2016 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 No tak - tylko co byś nie wymyślił, jakieś połączenie z rurą zamontowaną w instalacji musisz wykonać (punkt 5 w Twoim poście). Chyba, że masz blisko jakieś śrubunki po obu stronach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledzislaw 06.04.2016 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Powinien być odcinek zaraz za głównym zaworem. Jak wspominałem główny zawór wchodzi od razu do trójnika z którego jedną gałąź chcę mieć zamykalną - druga już jest. I właśnie między trójnikeim a kolankiem na ścianie jest jakoś nie więcej niż 2m. Plan na dziś dzień taki: - przy zamkniętym głównym zaworze rozcinam ten odcinek i wykręcam obie połówki ; - wstawiam zawór prosto na wyjściu z trójnika i go zamykam. - otwieram zawór główny i mogę się wykąpać a kobieta może zacząć myć okna - jednocześnie mam już gdzie wyrzeźbić domknięcie brakującej instalacji na odcinku nowy zawór => kolanko; Tym sposobem nie muszę nic gwintować na istniejącej instalacji a w razie niepowodzeń, braku jakiejś kształtki, czegokolwiek -> mam wodę na drugim odgałęzieniu trójnika... Będzie grało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 06.04.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Na szybko i bez zbędnych kosztów możesz sobie kupić kawałek rury pe + dwie złączki z odpowiednimi gwintami + zawór. Skręcenie tego zajmie Ci pięć minut a znając życie i tak to będziesz jeszcze kilka razy przerabiał więc będzie łatwiej demontować w razie czego. A nawet jakbyś nie przerabiał to rura pe będzie na wieki wieków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledzislaw 07.04.2016 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 maxb - masz moją uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts