Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wstawienie zaworu kulowego w stalową rurę (ocynk)

sledzislaw

Recommended Posts

Witam,

jeśli było - przepraszam... nie znalazłem...

jeśli banał i zawracanie głowy - przepraszam... wolę zapytać zanim zapłacę hydraulikowi 100PLN za godzinę pracy...

Otóż przyszło mi przejąć dom po zmarłym ojcu i po przeprowadzce będę musiał się zająć dość spiesznie kilkoma naprawami... Głównie chodzi o wodę, przynajmniej w tym temacie.

W samej instalacji w domu istnieje kilka nieszczelności, tudzież awarii (pęknięta rura, urwany zawór itd). W piwnicy, za licznikiem jest trójnik. Jedno ramię zasila budynek, drugie jest wyprowadzone na zewnątrz - ujęcie na podwórku + domek letniskowy.

Niestety nie ma mnie na miejscu i nie mogę sobie popołudniami podjeżdżać i gmerać aż wszystko się załata... pomijając już fakt konieczności wymiany pieca CO - durszlak... ;/

Więęęęc... moje pytanie jest następujące - czy, chcąc wstawić za trójnikiem (po stronie domu) zawór kulowy napotkam jakieś trudności? Rzecz w tym, że zawór ma 2 prawe gwinty i dokręcając go z jednej - wykręcam z drugiej. Czy dobrze myślę? Czy może są w sprzedaży zawory z "lewymi gwintami"... bo mi w głowie nie pasuje jak wciąć się w taką instalację - co innego robić ją "metr po metrze"... (rura bodaj 1")

Jeśli plotę przepraszam... oświećcie proszę...

pozdrawiam

Adam

Witam,

jeśli było - przepraszam... nie znalazłem...

jeśli banał i zawracanie głowy - przepraszam... wolę zapytać zanim zapłacę hydraulikowi 100PLN za godzinę pracy...

Otóż przyszło mi przejąć dom po zmarłym ojcu i po przeprowadzce będę musiał się zająć dość spiesznie kilkoma naprawami... Głównie chodzi o wodę, przynajmniej w tym temacie.

W samej instalacji w domu istnieje kilka nieszczelności, tudzież awarii (pęknięta rura, urwany zawór itd). W piwnicy, za licznikiem jest trójnik. Jedno ramię zasila budynek, drugie jest wyprowadzone na zewnątrz - ujęcie na podwórku + domek letniskowy.

Niestety nie ma mnie na miejscu i nie mogę sobie popołudniami podjeżdżać i gmerać aż wszystko się załata... pomijając już fakt konieczności wymiany pieca CO - durszlak... ;/

Więęęęc... moje pytanie jest następujące - czy, chcąc wstawić za trójnikiem (po stronie domu) zawór kulowy napotkam jakieś trudności? Rzecz w tym, że zawór ma 2 prawe gwinty i dokręcając go z jednej - wykręcam z drugiej. Czy dobrze myślę? Czy może są w sprzedaży zawory z "lewymi gwintami"... bo mi w głowie nie pasuje jak wciąć się w taką instalację - co innego robić ją "metr po metrze"... (rura bodaj 1")

Jeśli plotę przepraszam... oświećcie proszę...

pozdrawiam

Adam

Kup zawór z półśrubunkiem i po problemie ...

Amen!

Dzięki - myślałem o czymś takim, ale fachowej nomenklatury nie znam i nie wiedziałbym jak szukać... bomba...

Jakieś wskazówki dot. wykonania samej "wstawki?

Bo rozumiem, że:

- zmierzyć sobie "długość" całego zaworu i tyleż wyciąć z instalacji szlifierką kontową

- nagwintować

- nakręcić zawór tą nieruchomą stroną

- wepchnąć (rura powinna się nieco poddać? - nie biegnie instalacja w ścianie) rurę na półśrubnik i dokręcić...

czy jakieś kwiatki zamierzają mi po drodze wyskoczyć?

co, jeśli jednak rura się nie podda i nie będzie luzu na wepchnięcie zaworu?

czy zawór z półśrubnikiem nie jest awaryjny?

Edytowane przez sledzislaw

Dasz radę ...

Jak nie chce ci się gwintować i celować co do milimetra to są takie złącza Gebo specjal ...

Ucinasz rurę i zakładasz tylko takie złącze ...:yes:

Za te pieniądze spróbuję najpierw samemu się pobawić... jako, że w całym domu mogę mieć więcej roboty z naprawami rur, to warto będzie nabrać trochę praktyki... Gwintownicę da się tanio nawet kupić - taką do użytku domowego, powinna wystarczyć.

Jakkolwiek radę zapamiętuję i na wypadki ewentualnych awarii chyba mimo wszystko zaopatrzę się w kilka takich zacisków do łatania rur... W starej instalacji nigdy nie wiadomo kiedy i gdzie coś rypnie :)

jak się zmierzę z problemem to dam znać, ale to dopiero pod koniec kwietnia lub w maju....

dzięki :)

Kup lepiej sobie zgrzewarkę do rur ( ok 120 zł) rury i kształtki zgrzewki i powoli spokojnie z wielką przyjemnością wymienisz całą instalację w domu bez wielkich wysiłków i z przyjemnością. Nie zapomnij o koszulkach do tych rur. Gwintowanie rury ocynkowanej przy samej ścianie nie będzie takie proste o czym się wnet przekonasz.

Kup lepiej sobie zgrzewarkę do rur ( ok 120 zł) rury i kształtki zgrzewki i powoli spokojnie z wielką przyjemnością wymienisz całą instalację w domu bez wielkich wysiłków i z przyjemnością. Nie zapomnij o koszulkach do tych rur. Gwintowanie rury ocynkowanej przy samej ścianie nie będzie takie proste o czym się wnet przekonasz.

Popieram ...:yes:

Popieram ...:yes:

To może być lepsze/prostsze dla Ciebie rozwiązanie. Gwintowanie ocynku zamontowanego w instalacji to inna zabawa niż luzem w uchwycie - możesz sobie porozkręcać i rozszczelnić instalację. Jeśli się za to zabierzesz, pamiętaj o solidnej "żabce" do przytrzymywania rury + solidnym "operatorze" do niej. Na proponowanych wcześniej złączkach gumowo-metalowych z pewnością będzie Ci łatwiej.

Docelowo z pewnością zgrzewarka i wymiana instalacji.

Docelowo - jak najbardziej... rzecz w tym, że to jest 300m2 domu i muszę dosyć sporo mankamentów wyeliminować zanim da się będzie tam funkcjonować... A chciałbym mieć bieżącą wodę w czasie tych modernizacji :)

Sprawdzę jeszcze w na wizji lokalnej czy nie da się gdzieś "podpiąć" z tym zaworem... Chyba w jednym miejscu, gdzie jest zawór spustowy służący do odprowadzenia wody z instalacji powinno się dać spróbować... Niestety nie ma mnie tam...

Jakkolwiek - za wszystkie sugestie i uwagi jestem wdzięczny!

To możesz tymczasowo przeciąć tą rurę, zamiast gwintować - wykręcić oba końce, następnie zastąpić ją odpowiednim odcinkiem zgrzewanej, ewentualnie, jeśli to naprawdę tymczasowo, klejonej. Z założonym stosownym zaworem.

W każdym razie gwintowanie na fragmencie zmontowanej instalacji, nie zazdroszczę.

• 1 month później...

Powinien być odcinek zaraz za głównym zaworem.

Jak wspominałem główny zawór wchodzi od razu do trójnika z którego jedną gałąź chcę mieć zamykalną - druga już jest.

I właśnie między trójnikeim a kolankiem na ścianie jest jakoś nie więcej niż 2m.

Plan na dziś dzień taki:

- przy zamkniętym głównym zaworze rozcinam ten odcinek i wykręcam obie połówki ;

- wstawiam zawór prosto na wyjściu z trójnika i go zamykam.

- otwieram zawór główny i mogę się wykąpać a kobieta może zacząć myć okna ;)

- jednocześnie mam już gdzie wyrzeźbić domknięcie brakującej instalacji na odcinku nowy zawór => kolanko;

Tym sposobem nie muszę nic gwintować na istniejącej instalacji a w razie niepowodzeń, braku jakiejś kształtki, czegokolwiek -> mam wodę na drugim odgałęzieniu trójnika...

Będzie grało? :)

Na szybko i bez zbędnych kosztów możesz sobie kupić kawałek rury pe + dwie złączki z odpowiednimi gwintami + zawór. Skręcenie tego zajmie Ci pięć minut a znając życie i tak to będziesz jeszcze kilka razy przerabiał więc będzie łatwiej demontować w razie czego. A nawet jakbyś nie przerabiał to rura pe będzie na wieki wieków :)