michal8700 27.02.2016 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Panowie i Panie mam duży problem choć na razie to dylemat, potem to może być problem. We wrześniu 2015 zacząłem budowę domu parterowego bez piwnicy i poddasza mieszkalnego.Na początek wylane ławy do poziomu terenu ale z racji że muszę podnieść poziom terenu postawiliśmy ściany fundamentowena wysokość około 1 metra. Do środka nasypałem około 90cm ziemi. Leżała tam w środku 5 miesięcy i opadła do 10cmTeraz w lutym z racji dobrej pogody dorzuciłem na wierzch trochę piachu i zagęściłem zagęszczarką waga 150kg i osiadło kolejne kilka centymetrów Obecnie nawiozłem jeszcze 10 -12 cm piachu tak żeby do poziomu ściany fundamentowej było około 10-15cmW planach było zrobienie zbrojenia i wylania betonu B20 zamiast chudziaka.Ale mam problem jak zagęszczałem tą zienie to w niektórych miejscach podłoże się ugina, fakt że dopiero przymrozki puściły i jest wilgoć ale mam wrażenie że to jeszcze będzie siadać. Teraz nie wiem co robić,wylewkę będę robił pewnie kolo kwietnia ale czy ten grunt siądzie tyle co trzeba?Czy ta wylewka ze zbrojenia i betonu zamiast chudziaka ma sens?Może jakieś wzmocnienia można zrobić przed wylanie betonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 27.02.2016 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Zebrałeś humus z powierzchni budowy?Ta ziemi co nasypałeś do środka, to co to było dokładnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal8700 27.02.2016 06:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Tak, zebrałemto była ziemia z działki. zebrana zaraz po żniwach bez śmieci i trawy. Tylko czysta ziemia 3 klasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 27.02.2016 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Czyli zasypałeś środek humusem?A humus jest złożony w dużej części z organicznych szczątków - korzenie, robactwo, kompost itp.resztki. I te szczątki się degradują, wysychają, gniją. Taka ziemia będzie opadała zawsze i to długo, pewnie z 5-10 lat, zanim to wszystko się zamieni "w proch"... Teraz, żeby to nie popękało, to trzeba by wylać chyba normalną zbrojoną płytę na gruncie, opartą na ścianach, z wieńcem wkoło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal8700 27.02.2016 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Dokładnie to ziemia była czysta. Ściągnięta została wierzchnia warstwa i woziłem ziemię z pod spodu.No betono ma być ze zbrojeniem. Dzięki za odpMa ktoś jeszcze jakieś pomysły:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 27.02.2016 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 tak, wybrać to co tam nasypałeś do gruntu bez organiki i zasypać piaskiem z zagęszczeniem co warstwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal8700 27.02.2016 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 No tego się najbardziej boje, nowe koszty i czas na którym najbardziej mi zależy.Ktoś mi doradził żebym zrobił dwie wylewki.Pierwsza np 7 cm i poczekać miesiąc, dwa. Drugą zrobić już z siatką zbrojeniową albo normalnym zbrojeniemMa to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 27.02.2016 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Totalny bezsens. Człowieku weź to zrób od nowa bo potem koszty będą 10 razy większe jak Ci podłoga opadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 27.02.2016 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Rozumiem, że oczekujesz takiej odpowiedzi: Tak ma to sens, tylko ta siatka nie potrzebna. Po co dodatkowe koszty generować. Żeby zredukować koszty wylej te dwie płyty za jednym razem,będzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal8700 27.02.2016 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Nie oczekuje takiej odp tylko szukam rozwiązania. Wiem że najlepiej to wywalić wszystko i nasypać piach ale mam ciężki teren, wczoraj samochód i koparka mi ugrzęzła w błocie przed domem więc z takimi działaniami musiałby poczekać ze dwa miesiące plus kilka tys wkładu. Liczę na pomoc i poradę jak sobie poradzić bez nowego nasypu. Podpytałem parę osób które robiły zasypy z ziemi i nic im się nie dzieje, oczywiście zagęszczarka cały czas u nich pracowała Liczyłem sobie teraz i moja ściana fund. ma 85cm a zasyp na max 75 cm ziemi, po zimie i ubijaniu zrobiło się 60 cm to nie tak dużo w porównaniu do innych z którymi rozmawiałem. Jestem też po rozmowie z moim murarzem. Wiadomo mówił że tylko piach ale jak już tak zrobiłem to trudno. Mój dom jest mały,parterowy bez poddasza mieszkalnego to też w projekcie nie miałem uwzględnionych ścian działowych nośnych, wszystko ma się opierać na ścianach zewnętrznych nośnych i stropie. przypominam tak jest w projekcie:) Majster wymyślił takie rozwiązanie porządnie wszystko zagęścić, dookoła ściany fundamentowej izolacja, do środka siatka zbrojeniowa (kupno gotowej) a w miejscu ścian działowych dołożyć pręty ze stali. Wszystko zalać B20 Izolacja ściany fund. od płyty ma za zadanie umożliwić ewentualny delikatny przechył ławy. Wszystko rozumiem choć co do tej izolacji nie jestem za bardzo przekonany, boje się że podłoga nie będzie pękać ale za to ściany działowe mogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal8700 27.02.2016 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 to jest rzut parteru jeśli ktoś miałby pytania dlaczego nie mam ścian działowych nośnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.02.2016 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Jak nie chcesz wybrac tego syfu co wrzuciłeś i zagęszczać warstwami to masz drugie wyjście wykonać strop na tym. Zbrojenie policzyć, jak wytrzyma fundament dodatkowe obciążenie wsadzić 20 tyś i wykonać płytę. Tanio nie będzie ale skoro nie chcesz zrobić jak należy to Twój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 27.02.2016 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Różność ludzi jest pięknem tego świata. Konkluzja (poparta 18 letnią praktyką i wyuczenim ) 100% pewności...post jajmara. Ziemua "polna" najbardziej osiada w pierwszym roku (10% całości) To co "oddtcga" przy zagęszczeniu to darnina lub glina lub piasek gliniastt.....osiada przez lata. Ziemia osiada ciągle przez milion lat. Stopień zagęszczenia ziemi "odkrywkowej" to id 45 około...po zagęszczarce masz 0.8- 0.95. O tym że isiada chudziak decyduje woda. W twoim przypadku....wylej chudziak i zapomnij o tym.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal8700 27.02.2016 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Dzięki Andrzej 733 właśnie chodzi mi o wypowiedź kogoś z wieloletnim stażem i doświadczeniem. Wiem że reszta dobrze podpowiada ale cały dzień jeżdżę i pytam się ludzi którzy postawili dom lub budują domy. Każdy mówi że nie ma tragedii tylko żeby teraz zagęszczać. U mnie w okolicy z tego co słyszę każdy miesza piasek i ziemię. Widocznie mieszkam w biednej okolicy:) Jak pogoda pozwoli to wjadę na budowę zagęszczarką 500kg więc coś jeszcze siądzie:) Dziś słyszałem różne historie o zapadającym się chudziaku itd ale to były przypadki typu Zrobiony zasyp na jesieni z ziemi, zagęszczony zagęszczarką do kostki (waga 30-40kg), od razu wylewka a na wiosnę jak stawiali materiał na chudziaka to pustaki wpadły do środka.... Siatkę i dodatkowe pręty i tak muszę dać bo ściany działowe muszą na czymś stać niestety buduje dom bez doświadczenia i pomocy rodziców więc błędy popełniam i będę popełniał. Człowiek uczy się całe życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 27.02.2016 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Jest "ziemia" i "ziemia" - to potoczne słowo.Patrząc od góry na warstwę "ziemi":Na górze jest około 10 cm darni, próchnicy - najbardziej żyzna warstwaPod spodem jest 30-50 cm humusu - taka strefa w części organiczna, nie nadaje się do celów budowanychPoniżej jest grunt rodzimy - glina, piaski, co tam może być - dla pewności, że jest stabilny, wierzchnią warstwę gruntu rodzimego trzeba zdjąć i dokopać sie do zbitej, stabilnej podstawy.Tak jest najczęściej, czasem bywa, że i na tej głębokości grunt jest niestabilny i się nie nadaje. Potwierdzają to odwierty geologa - robiłeś? Pytanie zasadnicze: Co wsypałeś pod ten chudziak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal8700 27.02.2016 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Chudziaka jeszcze nie ma. Do ław wrzuciłem czystą ziemię trzeciej kasy. Ziemia była wykopana z pod spodu. Humus został ściągnięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal8700 27.02.2016 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 27.02.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Jak tak, to powinno być OK. To że teraz podłoże jest miękkie, to pewnie kwestia mrozu, wody, pracy podłoża. Na Twoją korzyść działa właśnie to, że zasypałeś na jesień i sobie to poleżało. Natura robi swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 28.02.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 [ATTACH=CONFIG]348107[/ATTACH] Z daleka wygląda to na piasek gliniasty, także na zasypki nadaje się. Kwestia dobrego zagęszczania. Twoje uginanie się gruntu pod zagęszczarką może wynikać z tego ze grunt jest teraz nawodniony (tak zachowują się grunty z domieszką gliny). Musisz zaczekać aż to wszystko przeschnie i wtedy dogęścić. Kupno piasku na zasypkę, jak ma sie coś takiego na działce to nieporozumienie, przypuszczalnie i tak dostał byś coś niewiele lepszego. PS. Zdecyduj się teraz jaką grubość tego piasku wsypałeś. Jeżeli jest to max 60cm to zagęszczarka 500kg powinna dać radę dogęścić. Jeżeli więcej to niestety trzeba trochę gruntu ubrać, zagęścić i wtedy dosypać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 28.02.2016 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Ziemia osiada ciągle przez milion lat. Stopień zagęszczenia ziemi "odkrywkowej" to id 45 około...po zagęszczarce masz 0.8- 0.95. O tym że isiada chudziak decyduje woda. W twoim przypadku....wylej chudziak i zapomnij o tym.. Trochę zagalopowałeś się. Jak to nazywasz "ziemia odkrywkowa może mieć rzeczywiście stopień zagęszczenia Id około 0,45 (najczęściej od 0,3 do 0,6). Grunty po zagęszczarce (nasypy budowlane) to już podajesz wskaźnik zagęszczenia czyli Is (dobrze zagęszczone to co najmniej 0,9). Porównywanie przez Ciebie wartości Id do Is mają się nijak. Id to grunty rodzime, Is to grunty nasypowe, jedno i drugie ciężko porównać. PS. W grubym uproszczeniu to Id=0,6 to mniej więcej Is=0,95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts