przemty 27.02.2016 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Witam.Chciałbym się dowiedzieć coś o działkę.Jeżeli działka w MPZP lub w WZ przeznaczona jest pod budownictwo jednorodzinne to czy może ona być np rolną w III klasie gruntów?Czy takie działki z reguły mają słabszą klasę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kukuku2 27.02.2016 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Nie wiem jak jest z III klasą , u mnie mam klasa IV, V oraz łąka i jest to w MPZP przeznaczone pod budownictwo jednorodzinne i nieuciążliwą działalność gospodarczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 27.02.2016 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 (edytowane) Dla mnie biorąc to na logikę, klasa musi być niższa jak III bo wówczas co z tego, że działka będzie przeznaczona pod budownictwo jak i tak bez odrolnienia nic na niej nie postawimy (no chyba, że jesteśmy rolnikiem). No ale to jest mój tok myślenia i wolę się upewnić czy właściwy. I druga sprawa.Czy dla działki rolnej w IV klasie też trzeba być rolnikiem aby móc na niej postawić dom jednorodzinny i czy trzeba odralniać? Edytowane 27 Lutego 2016 przez przemty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.02.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Zapis w MPZP może "odrolnić" każda działkę.Zapis w decyzji WZiZP odralnia działki od IV klasy, a za zgoda ministra, także w klasie i - III. Na ziemi rolnej ("nieodrolnionej") budować może tylko rolnik na zasadzie zabudowy zagrodowej - bez względu na klasę ziemi (i bez "odralniania"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.02.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Zapis w MPZP może "odrolnić" każda działkę. (klasy I - III za zgoda ministra).Zapis w decyzji WZiZP odralnia działki od IV klasy, a za zgodą ministra, także w klasie i - III. Na ziemi rolnej ("nieodrolnionej") budować może tylko rolnik na zasadzie zabudowy zagrodowej - bez względu na klasę ziemi (i bez "odralniania"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiamirek1719513701 27.02.2016 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Kolego, jestem na etapie odrolniania - bo tylko to mi brakuje aby zakończyć papierologie i zlozyć w wniosek o PnB. Mam klase III a w warunkach zabudowy jest "wymagane odrolnienie działki" pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 28.02.2016 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Dużo kłopotu z takim odrolnieniem i jakie to są koszty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiamirek1719513701 28.02.2016 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Pani w starostwie powiedziała, że około 4 tygodnie od złożenia wniosku. Koszty są ale to jeszcze przede mna, nie wiem ile będę płacił. Być może jutro będę wiedział więcej to dam znac. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 28.02.2016 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Jak będziesz pamiętał to byłbym wdzięczny za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 28.02.2016 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Zapis w MPZP może "odrolnić" każda działkę. (klasy I - III za zgoda ministra). Zapis w decyzji WZiZP odralnia działki od IV klasy, a za zgodą ministra, także w klasie i - III. Na ziemi rolnej ("nieodrolnionej") budować może tylko rolnik na zasadzie zabudowy zagrodowej - bez względu na klasę ziemi (i bez "odralniania"). Jeżeli budowa na działce o III klasie (nie zagroda) gruntu jest taka prosta to dlaczego tak ostrzegają przed wysoką klasą gruntu? Gdzie jest haczyk, może w określeniu ? za zgodą ministra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.02.2016 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Jeżeli budowa na działce o III klasie (nie zagroda) gruntu jest taka prosta to dlaczego tak ostrzegają przed wysoką klasą gruntu? Gdzie jest haczyk, może w określeniu ? Zgoda ministra - czasochłonne i niepewne. Jest także druga strona medalu. WZiZT można uzyskać tylko dla działki (zgodnie z przepisami ustawa o planowaniu.... art.61.1.4) ) "teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne ......." - a grunty I - III (oraz niektóre z IV) takiej zgody wymagają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 28.02.2016 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 (edytowane) Czyli jeżeli działka posiada WZiZT to domniemać można, że jest w słabej klasie czyli co najmniej IV bo inaczej nie dostałaby warunków... A z ciekawości które grunty IV klasy wymagają zgody? Edytowane 28 Lutego 2016 przez przemty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.02.2016 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Wytworzonych z gleb pochodzenia organicznego (także klasy V i VI). "Wniosek o wyłączenie z produkcji użytków rolnych klas IV, IVa, IVb, V i VI wytworzonych z gleb pochodzenia organicznego jest wiążący, a decyzja ma charakter deklaratoryjny". Niby jest to formalność, ale w gminach mogą (były takie przypadki) to interpretować, że potrzebna decyzja o odrolnieniu, to nie można wydać WZiZT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 28.02.2016 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 OK, wiele spraw już mam wyjaśnionych.A co jeszcze warto sprawdzić przed kupnem działki aby później nie naciągać się z urzędem w sprawie budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 28.02.2016 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Jeszcze jedno chciałbym zapytać. Kupno działki rolnej w III klasie gruntu.Aby na tej działce móc coś postawić to lbo za zgodą ministra musze odrolnić - jak z tym jest to opisano powyżej.Druga opcja jako rolnik bez odralniania mogę postawić zabudowę zagrodową.I teraz pytanie czy rolnikiem mogę się stać mając w dzierżawie ponad 1 ha (przeliczeniowy) gruntów rolnych i mając wykształcenie wyższe, czy muszę mieć jakiś kurs rolniczy?I druga sprawa, jeżeli postawię zabudowę zagrodową i przestanę być rolnikiem to wówczas muszę odrolnić/ wyłączyć z działalności rolniczej całą działkę czy tylko część na której są budynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts