Verso79 27.02.2016 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Witam Zamierzam zainteresować w dom firmy M3 system. Zapotrzebowanie na ciepło kształtuje się na poziomie 30kwh m2 na rok.Producent proponuję pompę ciepła. Ja się zastanawiam nad ogrzewaniem elektrycznym z rekuperacja powietrza plus taryfa nocna, dodatkowo panele fotowoltaiczne wspomagające ogrzewanie w ciągu dnia. No chyba że magazynowany prąd byłby wykorzystywany także w nocy. Tylko ile takich paneli bym potrzebował? Teraz pytanie czy przy elektrycznym ogrzewaniu z rekuperatorem plus taryfa nocna polaty mnie nie dobiją? Czy jest sens montowania droźszej pompy ciepła? Czy przy zapotrzebowaniu na ciepło 30kwh m2 rok grzejniki elektryczne z rekuperacją to wystarczające rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Verso79 27.02.2016 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Zainwestować w dom( przepraszam za błąd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 27.02.2016 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Jeżeli dom ma 300-400m2 bezapelacyjnie kupuj pompę ciepła. Jeżeli 100-140m2 daj kable grzewcze.Pomiędzy 140-300m2 na co masz ochotę.Panele fotowoltaiczne są obecnie dla pasjonatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Verso79 27.02.2016 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Dom będzie mały, około 90 m2 powieszchni użytkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 27.02.2016 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 no to 2700kWh w tańszej taryfie wychodzi ok.1100zł rocznie. Chyba jednak 100zł na miesiąc za ogrzewanie nie zabije cię. A pompa ciepła, w takim przypadku powinna zwrócić się po 30 latach bezawaryjnej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Verso79 27.02.2016 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Nie bylem pewien zużycia pradu przez grzejniki elektryczne. Gdzieś dopadłem jakiś kalkulator i wyszło 47000 kWh hihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 27.02.2016 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 kable i klima jako PC p-p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 27.02.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Dom będzie mały, około 90 m2 powieszchni użytkowej w normalnej taryfie zapłacisz za grzanie 1700zl/rok Proponuje zwykłe grzejniczki elektryczne - ja mam takie http://allegro.pl/grzejnik-konwektor-atlantic-f117-1000w-elektryczny-i5923666262.html U mnie na domek 126m2 całkowity koszt takiej instalacji (materiał+robocizna) wyszedl około 3500zł, u ciebie pewnie wyjdzie coś koło 3000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Verso79 27.02.2016 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Dziękuję za odpowiedź. Czli mogę podejrzewać ze z rekuperacją będzie jeszcze taniej. Jeszcze jedno pytanie, czy grzejniki podłączone do drugiej taryfy można załączyć też w ciągu dnia , w razie większych mrozów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.02.2016 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Dziękuję za odpowiedź. Czli mogę podejrzewać ze z rekuperacją będzie jeszcze taniej. Jeszcze jedno pytanie, czy grzejniki podłączone do drugiej taryfy można załączyć też w ciągu dnia , w razie większych mrozów? Przecież masz cały czas prąd w kablu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 27.02.2016 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Dziękuję za odpowiedź. Czli mogę podejrzewać ze z rekuperacją będzie jeszcze taniej. Jeszcze jedno pytanie, czy grzejniki podłączone do drugiej taryfy można załączyć też w ciągu dnia , w razie większych mrozów? a po co ci grzać w drugiej taryfie?? przecież twój dom na ogrzewanie zużyje 2700kwh i licząc to w "drogiej" taryfie wychodzi 1700zł, czy to za dużo dla ciebie??- u mnie grzejniki pracują kiedy chcą, tzn włączają się dopiero wtedy kiedy na termostat wyczuwa że temperatura otoczenia jest niższa niż ta którą ustawiłem, w praktyce wygląda to tak, że w każdym pokoju mogę ustawić inną temperaturę bo każdy grzejnik posiada swój termostat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Verso79 27.02.2016 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Nie chodzi o to czy dużo czy mało ale skoro może być jeszcze taniej to dlaczego nie tym bardziej że w domu gazu nie będzie więc wszystko na prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 27.02.2016 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 U mnie na domek 126m2 całkowity koszt takiej instalacji (materiał+robocizna) wyszedl około 3500zł, u ciebie pewnie wyjdzie coś koło 3000zł ile masz pomieszczeń? To do zawieszenia grzejniczków o długości maks. 75 cm ludzi musiałeś najmować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 27.02.2016 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Nie chodzi o to czy dużo czy mało ale skoro może być jeszcze taniej to dlaczego nie tym bardziej że w domu gazu nie będzie więc wszystko na prąd. dlatego lepsze są kable grzewcze w wylewce, bo grzejesz tylko w II tatyfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 27.02.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 ile masz pomieszczeń? To do zawieszenia grzejniczków o długości maks. 75 cm ludzi musiałeś najmować? mam 11 sztuk grzejników - wszyskim zajęli się elektrycy, kabel w ścianie, dodatkowe bezpieczniki, podlączenie grzejników . - calkowity koszt to w przybliżeniu 3500zł 2200zł - 11 grzejników, 800zl - elektrycy (robocizna) elektryków było dwóch pracowali dwa dni po około 8godzin, trzeci raz przyjechali po wykończeniówce podłączyć i powiesić grzejniki co zajęło im 3 godziny...... oprócz tej instalacji robili mi całą elektrykę w domu ale w kosztorysie mam że za samą instalację grzewczą doliczyli 800zł.... myślę że uczciwie bo wyszło im po 400zł na głowę za 19godzin pracy. 450zł - przewód (około 200metrów) 100zl - bezpieczniki 11sztuk c16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 27.02.2016 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Nie chodzi o to czy dużo czy mało ale skoro może być jeszcze taniej to dlaczego nie tym bardziej że w domu gazu nie będzie więc wszystko na prąd. w taniej taryfie to tylko akumulacyjnie - a to już inna bajka cenowa - na pewno nie 3000zł jak w przypadku grzejników takich jak ja mam... przy twoim metrażu i twoim zapotrzebowaniu na ciepło wyjdzie ci że zaoszczędzisz na taniej taryfie około 500zł - więc musisz się zastanowić czy warto dokładać grube tysiące do instalacji grzewczej żeby płacić o 500zł mniej - no i pamiętaj że tania taryfa nie trwa non stop tylko w wybranych godzinach (głównie noc), poza nią prąd będzie dużo droższy niż w zwykłej taryfie całodobowej - w ciągu dnia telewizor, pralka, zmywarka, komputer - mogą sporo cię kosztować..... Zrobisz jak uważasz ale według mnie to przy twoim zapotrzebowaniu 2700kwh brałbym najtańszy system i miał reszte w du... , a zaoszczędzone pieniądze wydał na dobrą klimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Verso79 27.02.2016 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Dziękuję bardzo za odpowiedź, o taką mi chodziło. Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 12.04.2016 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Ja mam fajny artykuł na temat pomp ciepła i w ogóle systemów grzewczych http://www.budownictwo.org/index.php?id=artykuly&id_a=66672&page=1 bierzemy pod uwagę te wskazówki podczas budowy, czas pokaże czy dobrze zrobiliśmy Wskazówki z tego artykułu bierzecie pod uwagę przy budowie? Rzekłbym, szał! Przecież ten artykuł to jakiś żart. Tam nie ma nic pożytecznego napisanego poza jałowym bełkotem dla totalnego laika. No ale, napisanie artykułu 1 kwietnia widać zobowiązuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts