Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Szukam ogrodzenia.

I niestety, 99% firm oferuje tylko słupki fi 42 do 50, ze ścianką 1,5 mm.

Czasem mówią, że ścianka 2,0 - ale po rozmowie, okazuje się, że to grubość z lakierem albo ocynkiem

Ceny koło 20 PLN/szt.

Ile to wytrzyma, tak się zastanawiam, 20 lat może....?

U miejscowego metaloplastyka zapytałem o ofertę - słupek fi 42, ścianka 2,6 na to cynkowanie ogniowe i lakier - 62 PLN/sztuka... Cena kosmiczna, ale pewnie adekwatna do jakości.

Ewentualnie rury na mb - goła rura np. fi 42, ścianka 2,6 mm - kosztuje koło 6 PLN/mb. Ale trzeba samemu przelotki robić, zabezpieczać, malować.

Co wybrać? Jak zrobić ogrodzenie, takie żeby wytrzymało 50 lat w rozsądnych pieniądzach?

https://forum.murator.pl/topic/208890-s%C5%82upki-grubo%C5%9B%C4%87-zabezpieczenia-antykorozyjne/

U mojego sąsiada słupki mają 40 lat zrobione z pociętej rury , dospawane oczka z nakrętek . Maluje je co parę lat i nic się z nimi nie dzieje to , może i Twoje jak będziesz o nie dbał wytrzymają 50 lat :yes: ...

Witaj. Może zastanów się nad kupnem profila fi 40mm ze ścianką 3mm, można poprosić na składzie, aby od razu pocięli na interesującą Cię długość.

Z 6 metrowej sztangi, będziesz miał 3 słupki po 2 metry, lub 2 po 2,5 metra plus zostaje metrowy kawałek. Taki słupek będzie kosztował 25-35 zł z malowaniem. No i kolega by się przydał ze spawarką, co by te nakrętki przyspawał. Wystarczą dobre chęci, i można zaoszczędzić. A jak nie to PŁAĆ i płacz.

Chcę zrobić podmurówkę betonową, laną - więc zależy mi na trwałości słupków. Wiadomo, beton wytrzyma 50 lat, a jak słupki padną po 20, to będzie problem z wymianą....

A co do malowania "gołej" rury stalowej - czym to malować? Jakiś "Hammerite na metal i już" - taka reklama kiedyś była...