ZbyszekT 27.02.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Witam,Szukam ogrodzenia.I niestety, 99% firm oferuje tylko słupki fi 42 do 50, ze ścianką 1,5 mm.Czasem mówią, że ścianka 2,0 - ale po rozmowie, okazuje się, że to grubość z lakierem albo ocynkiemCeny koło 20 PLN/szt.Ile to wytrzyma, tak się zastanawiam, 20 lat może....? U miejscowego metaloplastyka zapytałem o ofertę - słupek fi 42, ścianka 2,6 na to cynkowanie ogniowe i lakier - 62 PLN/sztuka... Cena kosmiczna, ale pewnie adekwatna do jakości. Ewentualnie rury na mb - goła rura np. fi 42, ścianka 2,6 mm - kosztuje koło 6 PLN/mb. Ale trzeba samemu przelotki robić, zabezpieczać, malować. Co wybrać? Jak zrobić ogrodzenie, takie żeby wytrzymało 50 lat w rozsądnych pieniądzach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 28.02.2016 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 U mojego sąsiada słupki mają 40 lat zrobione z pociętej rury , dospawane oczka z nakrętek . Maluje je co parę lat i nic się z nimi nie dzieje to , może i Twoje jak będziesz o nie dbał wytrzymają 50 lat ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbert27 28.02.2016 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Witaj. Może zastanów się nad kupnem profila fi 40mm ze ścianką 3mm, można poprosić na składzie, aby od razu pocięli na interesującą Cię długość. Z 6 metrowej sztangi, będziesz miał 3 słupki po 2 metry, lub 2 po 2,5 metra plus zostaje metrowy kawałek. Taki słupek będzie kosztował 25-35 zł z malowaniem. No i kolega by się przydał ze spawarką, co by te nakrętki przyspawał. Wystarczą dobre chęci, i można zaoszczędzić. A jak nie to PŁAĆ i płacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 28.02.2016 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Chcę zrobić podmurówkę betonową, laną - więc zależy mi na trwałości słupków. Wiadomo, beton wytrzyma 50 lat, a jak słupki padną po 20, to będzie problem z wymianą.... A co do malowania "gołej" rury stalowej - czym to malować? Jakiś "Hammerite na metal i już" - taka reklama kiedyś była... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts