Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy te paliki na strychu są niezbędne ?

ja_cek

Recommended Posts

Witam,

jestem w trakcie remontu sypialni i części nieużytkowej nad nią.

Mam pytanie do forumowiczów, może podpowiedzą i uświadomią mnie po co w części nieużytkowej znajdują się wskazane na zdjęciu cztery pionowe paliki pomiędzy jętkami a szczytem krokwi? Część nieużytkowa strychyu ma dwie wysokości. Ta jest wyższa i tylko w niej wystepują te paliki. Nie sądzę aby były to elementy konstrukcyjne, bo są dość cienkie.

Na wysokości miejsca z którego robiłem zdjęcie znajduje się jeden ze słupów podpierających płatew kalenicową. Płatew na zdjęciu jest niewidoczna, bo przykrywa ją czarną folią, ale przechodzi przez ścianę szytową widoczną na zdjęciu w tle.

Te paliki są tam od początku istnienia budynku. Nie wiem czy to może ekipa budująca wstawiła je na chwilę aby mieć się czego złapać jak poruszali się po poddaszu i zapomniała zdemontować?

Chciałem zlikwidować te paliki, ale nie jestem pewien czy powinienem je ruszać. Wolałbym aby dach mi na głowie w sypalni nie wylądował ;) Z drugiej strony myślę, że kiedy dach pracuje, mogą one przenosić całą pracę bezpośrednio na jętki i sufit przyszłej sypialni..

Jeden palik usunąłem – nie ma go już na zdjęciu a był przy ścianie szczytowej. Po usunięciu jętka obniżyła się o jakiś centymetr :( Dobrze że nie montowałem jeszcze wieszaków do jętek w sypialni poniżej, bo po takiej operacji byłyby na nowo do ponownego poziomowania....

Co sądzicie? Ewentualnie gdzie szukać porady?

http://images77.fotosik.pl/371/5bdb40ff7885e823med.jpg

Edytowane przez ja_cek

@przemo1, dzięki za odpowiedź i podpowiedź :)

Ja nie budowałem tego domu, ale mam projekt i faktycznie jętki są odchudzone. Podejrzewam więc, że to było przyczyną podwieszeń..

Nie ruszam ich w takim razie. W końcu to cześć nieużytkowa więc aż tak nie przeszkadzają..

Pozdrawiam