ja_cek 27.02.2016 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 (edytowane) Witam, jestem w trakcie remontu sypialni i części nieużytkowej nad nią. Mam pytanie do forumowiczów, może podpowiedzą i uświadomią mnie po co w części nieużytkowej znajdują się wskazane na zdjęciu cztery pionowe paliki pomiędzy jętkami a szczytem krokwi? Część nieużytkowa strychyu ma dwie wysokości. Ta jest wyższa i tylko w niej wystepują te paliki. Nie sądzę aby były to elementy konstrukcyjne, bo są dość cienkie. Na wysokości miejsca z którego robiłem zdjęcie znajduje się jeden ze słupów podpierających płatew kalenicową. Płatew na zdjęciu jest niewidoczna, bo przykrywa ją czarną folią, ale przechodzi przez ścianę szytową widoczną na zdjęciu w tle. Te paliki są tam od początku istnienia budynku. Nie wiem czy to może ekipa budująca wstawiła je na chwilę aby mieć się czego złapać jak poruszali się po poddaszu i zapomniała zdemontować? Chciałem zlikwidować te paliki, ale nie jestem pewien czy powinienem je ruszać. Wolałbym aby dach mi na głowie w sypalni nie wylądował Z drugiej strony myślę, że kiedy dach pracuje, mogą one przenosić całą pracę bezpośrednio na jętki i sufit przyszłej sypialni.. Jeden palik usunąłem – nie ma go już na zdjęciu a był przy ścianie szczytowej. Po usunięciu jętka obniżyła się o jakiś centymetr Dobrze że nie montowałem jeszcze wieszaków do jętek w sypialni poniżej, bo po takiej operacji byłyby na nowo do ponownego poziomowania.... Co sądzicie? Ewentualnie gdzie szukać porady? http://images77.fotosik.pl/371/5bdb40ff7885e823med.jpg Edytowane 27 Lutego 2016 przez ja_cek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 28.02.2016 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Na drewno konstrukcyjne to one nie wyglądają - raczej jakieś elementy pomocnicze przy budowie więźby (podwieszenie jętek ?). Zrób fotkę widoku całego poddasza - nie widać elementów konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_cek 29.02.2016 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Dołączam zdjęcie z widocznym słupem:http://naforum.zapodaj.net/thumbs/f9614390b099.jpg oraz od strony ściany szczytowej:http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1b703b3edc25.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 05.03.2016 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Dziwne trochę - masz te wieszaki w projekcie? Może jętki "odchudzałeś" przy budowie więźby? Jeśli w projekcie ich nie ma i przekroje jętek są zgodne to możesz wyciąć, dla pewności dopytaj o ich rolę konstruktora lub cieślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_cek 05.03.2016 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 @przemo1, dzięki za odpowiedź i podpowiedź Ja nie budowałem tego domu, ale mam projekt i faktycznie jętki są odchudzone. Podejrzewam więc, że to było przyczyną podwieszeń.. Nie ruszam ich w takim razie. W końcu to cześć nieużytkowa więc aż tak nie przeszkadzają.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts