Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż miski Roca na stelaz Grohe

fraksipon

Recommended Posts

Nie do końca rozumiem rysunki w jaki sposób miska powinna być zamocowania na stelażu marki Grohe rapid sl.

Z grohe wychodzą mi 2 śruby na których są dwie tuleje papierowe. Śruby w żaden inny sposób się nie mocuje do stelaża jak tyło wkręca na odpowiednia długość (ŻADNYCH NAKRĘTEK ZA STELAŻEM ANI PRZED).

Muszle mam Roca Gap rimless dokręcania od dołu. W zestawie juz nie pamiętam, ale chyba roca mam 2 podkładki, 2nakredki oraz plastikowe nakrętki maskujące. Wydaje mi się ze są one do muszli przykrecanych z boku.

Czy do muszli z mocowaniem od dołu wystarczy wkręcić śruby w stelaz rapid sl, potem dać papierowe tektury, potem tulei metalowe z nafrezowanym miejscem na dole i zamocować musze i prrzykrecic imbusem? Czy może pominąłem jakieś nakładki,śruby? Proszę o odpowiedź.

Nie wiem co to jest kibel podwieszany montowany od dołu i od góry.

Masz zamontowany stelaz, wystają z niego dwie śruby nagwintowane, najwyrazniej w tym Grohe od srodka nie ma nakretek tylko sie wkreca te sruby w stelaz i tyle (chyba ze zgubiles nakretki. Musisz je wkrecic na odpowiednia glebokosc zeby za duzo nie wystawaly, przymierzasz muszle i Ci wyjdzie ile je masz wkrecic (ja bym i tak tam od srodka zablokowal nakretkami chyba ze sie mega sztywno trzyma to nie ale w gebericie tak nie jest). Papierowe tuleje badz plastikowe to oslonka zeby podczas montazu plyt i klejenia plytek nie uwalic klejem gwintu na srubach. Wystaja Ci wiec te dwie sruby, odpowiednio je wkrecasz, zakladasz muszle, i teraz powinienes miec plastikowa podkladke taką jakby z kołnieżem cos jak tu:

http://www.lazienkiabc.pl/photo/productGallery/f600x600/Stelaz-podtynkowy-Grohe-RAPID-SL-5w1-z-przyciskiem-SKATE-COSMOPOLITAN-38827000-172834.jpg nad tymi metalowymi podkladkami

lub tu po srodku miedzy maskownicami a podkladkami:

http://www.lazienkiabc.pl/photo/product/f305x305/Zestaw-przylaczeniowy-do-muszli-wiszacych-d90-Geberit-152426461-24366.jpg

To jest taka najczęściej biała podkładka z kołnieżem, chodzi w niej o to, że ma spowodować żę GWINT nie będzie bezpośrednio dotykał muszli - ceramiki i ostro tarł, tylko ta podkladka to osłoni i Ona ma tez taki kształt ze potem lepiej to wszystko siądzie, czyli nakładasz kibiel, podkladka z kolniezem, duza podkladka metalowa i sruba ew. potem na to maskownice, tu masz w 2:56 pokazane:

Pamiętaj o tej dużej piodkładce za muszle, takiej gąbce, jak nie robiłes tego nigdy to lepiej TRZY razy domierzaj i tnij rurki PCV ktore masz dostarczone ze stelazem bo utniesz za szybko i za krotko i sobie zrobisz kuku.

o takie coś Ci chodzi ze jest z boku? Edytowane przez Krzysiek88

[ATTACH=CONFIG]348156[/ATTACH]

Z tego tej instrukcji wynika, że żadnych nakrętek podkładek nie potrzebuję. W muszli jest taki plastik zaciskowy na imbus. Zamontowany fabrycznie.

Wszystko masz w instrukcji na te pręty nakręcasz te tuleje z wyfrezowanymi wgłębieniami i wkręcasz na tyle ab y pomiędzy tą tuleją a płytką było 10mm i nic więcej nie trzeba nakładasz miske na tuleje dokręcasz imbusem i wszystko.

• 1 year później...