Ifarrg 28.02.2016 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Pytanie odnośnie odpływu liniowego. Wszędzie w necie sa filmy, gdzie można zobaczyć, jak się montuje odpływ, ale nie spotkałem filmu, gdzie widać, jak się go montuje na styropianie... Dolna łazienka, na podłodze planowane 15 cm styropianu, ogrzewanie podłogowe oraz 7 cm wylewka. Na zdjęciu położona na razie jedna warstwa styropianu. Podane są też odległości do odpływu kanalizacji Jako ze to prysznic bez brodzika, chciałbym jak najdalej położyć pod nim ogrzewanie podłogowe. Pytanie są następujące: 1. Ile muszę zostawić miejsca od ściany na odpływ liniowy, żeby swobodnie można go było zamontować? 2. Ile cm styropianu mogę położyć pod odpływem, żebym nie miał problemu z wysokością ? Chodzi mi o jak najlepszą izolację pod nim. w całej łazience będzie 15 cm i 7 cm wylewka. 3. Czy mogę zamontować kolano 90 stopni, żeby wyjść wyżej z odpływem teraz , czy też dawać mniejsze zgięcie (teraz odpływ leży na 5 cm warstwie styropianu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.02.2016 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Styropian kładziesz normalnie. Odpływ 5cm od ściany. W momencie zalewania posadzki wstawiasz w miejsce planowanego odpływu odpowiednio docięty kawałek styropianu, jak posadzka zwiąże, wyciągasz i możesz montować odpływ. Rurki ogrzewania jakieś 10cm od tego otworu - bo zawsze może wystąpić konieczność podkucia. U mnie odpływ montowany był wzdłuż pionowej ściany: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 28.02.2016 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Styropian kładziesz normalnie. Odpływ 5cm od ściany. W momencie zalewania posadzki wstawiasz w miejsce planowanego odpływu odpowiednio docięty kawałek styropianu, jak posadzka zwiąże, wyciągasz i możesz montować odpływ. Rurki ogrzewania jakieś 10cm od tego otworu - bo zawsze może wystąpić konieczność podkucia. U mnie odpływ montowany był wzdłuż pionowej ściany: [ATTACH=CONFIG]348206[/ATTACH] Ale to co, znaczy, że 7 cm posadzki starczy na osadzenie odpływu? NIe potrzeba w tym miejscy mniej styropianu, czy coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clean fire 29.02.2016 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Ale to co, znaczy, że 7 cm posadzki starczy na osadzenie odpływu? NIe potrzeba w tym miejscy mniej styropianu, czy coś? Dla porównania, ja robię trochę inaczej. Styropian ( czy inne ocieplenie- u mnie płyta PIR )nie dochodzi do samej ściany. Zostawiłem miejsce na odpływ, który wstępnie zamontowałem na odpowiednim poziomie. Rura odpływowa jest schowana w ociepleniu. Po zdemontowaniu odpływu do ocieplenia dosunąłem deskę której górę wypoziomowałem na wysokość przyszłej wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.02.2016 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Ale to co, znaczy, że 7 cm posadzki starczy na osadzenie odpływu? NIe potrzeba w tym miejscy mniej styropianu, czy coś? A jaki odpływ wybrałeś ? A styropian, to nie stal, jak trzeba bedzie sobie wyciąć 2cm pod syfon, to sobie wytniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 29.02.2016 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 A jaki odpływ wybrałeś ? A styropian, to nie stal, jak trzeba bedzie sobie wyciąć 2cm pod syfon, to sobie wytniesz. NI wybierałem żadnego modelu jeszcze. Po prostu ma pasować. Będzie podłogowy i tyle. Chcę właśnie zostawić tyle miejsca, żeby nie było problemu z posadowieniem go. A najbardziej chodzi mi właśnie o ogrzewanie , żeby móc jak najdalej dociągnąć je pod podłogą prysznica... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.02.2016 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Ni to ustał rozmiar, wyrysuj na folii i połóż rurki te 5-10 cm od niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 01.03.2016 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 NI wybierałem żadnego modelu jeszcze. Po prostu ma pasować. Będzie podłogowy i tyle. Chcę właśnie zostawić tyle miejsca, żeby nie było problemu z posadowieniem go. A najbardziej chodzi mi właśnie o ogrzewanie , żeby móc jak najdalej dociągnąć je pod podłogą prysznica... Tylko wybierz model z odplywem fi 50, ja mam fi 32 i slabo odbiera wode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts