Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odpływ liniowy - pytanie o wysokość i odległości od ściany

Ifarrg

Recommended Posts

Pytanie odnośnie odpływu liniowego. Wszędzie w necie sa filmy, gdzie można zobaczyć, jak się montuje odpływ, ale nie spotkałem filmu, gdzie widać, jak się go montuje na styropianie...

Dolna łazienka, na podłodze planowane 15 cm styropianu, ogrzewanie podłogowe oraz 7 cm wylewka. Na zdjęciu położona na razie jedna warstwa styropianu. Podane są też odległości do odpływu kanalizacji

Ly27eD2dlY-FbjcZwbo0UTdZ0L0wUQu4puvHtUJE-INQHXBZKLvEaWWMeY33bi-ID-DtXbek0Z-QahRlBcUtVOViZreAo7FZ4oEpGcoY2eW8I0K2BTIG42wiCYkH07agX9z8EROvqJ4WWcCngBVoU0S0YaigSug3dEy0ADpSDcmGXlyFXs-Hwl2EYQvn2wxL78bidCJ-VccKsu5_zmnvzA4j8LL2FzJ2YIUx-FGl_1BafNnIZU2l7oWsmJpSNM4JGhS0P4DSuzuJ4EM4oJDJdEnLu4HMukl_DeF77wWL6FhDllJUbxTYzYVQqXsL-dTLQUBqdect5efY3-axs0_itiToFPQemn3fmG2Hnql7G4OVVmK9JWY5zVvKWWxH8DVMVfJ8mX3iQxXx2YvvFXXbO7HTr1xiPRyiBLKrugGOlpWizMbp0z1uNoWZ7wHbZ9lq6bHGX-WkHWgm5XRYHApTyHJTj57rfmZI29JAyMuPYKflAyUKGAxJHmRvLFg-pP3LQnd91lC91Jt3lwhyd3804gN3-XaYfmKugSFcYhsJDvxF2alXzhw6hyWe7FhUS4uq4oNB=w1000-h750-no

Jako ze to prysznic bez brodzika, chciałbym jak najdalej położyć pod nim ogrzewanie podłogowe.

Pytanie są następujące:

1. Ile muszę zostawić miejsca od ściany na odpływ liniowy, żeby swobodnie można go było zamontować?

2. Ile cm styropianu mogę położyć pod odpływem, żebym nie miał problemu z wysokością ? Chodzi mi o jak najlepszą izolację pod nim. w całej łazience będzie 15 cm i 7 cm wylewka.

3. Czy mogę zamontować kolano 90 stopni, żeby wyjść wyżej z odpływem teraz , czy też dawać mniejsze zgięcie (teraz odpływ leży na 5 cm warstwie styropianu...

Styropian kładziesz normalnie.

Odpływ 5cm od ściany.

W momencie zalewania posadzki wstawiasz w miejsce planowanego odpływu odpowiednio docięty kawałek styropianu, jak posadzka zwiąże, wyciągasz i możesz montować odpływ. Rurki ogrzewania jakieś 10cm od tego otworu - bo zawsze może wystąpić konieczność podkucia.

U mnie odpływ montowany był wzdłuż pionowej ściany:

IMG_1099.jpg

Styropian kładziesz normalnie.

Odpływ 5cm od ściany.

W momencie zalewania posadzki wstawiasz w miejsce planowanego odpływu odpowiednio docięty kawałek styropianu, jak posadzka zwiąże, wyciągasz i możesz montować odpływ. Rurki ogrzewania jakieś 10cm od tego otworu - bo zawsze może wystąpić konieczność podkucia.

U mnie odpływ montowany był wzdłuż pionowej ściany:

[ATTACH=CONFIG]348206[/ATTACH]

Ale to co, znaczy, że 7 cm posadzki starczy na osadzenie odpływu? NIe potrzeba w tym miejscy mniej styropianu, czy coś?

Ale to co, znaczy, że 7 cm posadzki starczy na osadzenie odpływu? NIe potrzeba w tym miejscy mniej styropianu, czy coś?

Dla porównania, ja robię trochę inaczej. Styropian ( czy inne ocieplenie- u mnie płyta PIR )nie dochodzi do samej ściany.

Zostawiłem miejsce na odpływ, który wstępnie zamontowałem na odpowiednim poziomie. Rura odpływowa jest schowana w ociepleniu.

Po zdemontowaniu odpływu do ocieplenia dosunąłem deskę której górę wypoziomowałem na wysokość przyszłej wylewki.

odpływ liniowy.jpg

A jaki odpływ wybrałeś ?

A styropian, to nie stal, jak trzeba bedzie sobie wyciąć 2cm pod syfon, to sobie wytniesz.

NI wybierałem żadnego modelu jeszcze. Po prostu ma pasować. Będzie podłogowy i tyle. Chcę właśnie zostawić tyle miejsca, żeby nie było problemu z posadowieniem go. A najbardziej chodzi mi właśnie o ogrzewanie , żeby móc jak najdalej dociągnąć je pod podłogą prysznica...

NI wybierałem żadnego modelu jeszcze. Po prostu ma pasować. Będzie podłogowy i tyle. Chcę właśnie zostawić tyle miejsca, żeby nie było problemu z posadowieniem go. A najbardziej chodzi mi właśnie o ogrzewanie , żeby móc jak najdalej dociągnąć je pod podłogą prysznica...

Tylko wybierz model z odplywem fi 50, ja mam fi 32 i slabo odbiera wode