Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dwa elektryczne podgrzewacze podlaczone szergowo

wuszy1

Recommended Posts

Witam,

robię totalny remont domku letniskowego. Będzie nowa cała hydraulika. Chciałem się spytać, czy mogę ją zaprojektować w następujący sposób:

Woda z zestawu hydroforowego (zbiornik 80-100l) w piwnicy trafi do podgrzewacza elektrycznego w łazience (zbiornik 50l), po czym ciepła woda zostanie rozdzielona na łazienkę i kuchnię. W kuchni mały będzie mały (5-10L) podgrzewacz ciśnieniowy, do którego wpływać będzie nie zimna woda, lecz woda z podgrzewacza w łazience.

Idea jest taka, że jak przyjadę na dłużej to będę grzał wodę w tym dużym podgrzewaczu w łazience i z niego będzie od razu lecieć ciepła woda do podgrzewacza w kuchni. Natomiast gdy wpadnę tylko na chwilę na działkę i nie będę chciał grzać 50l to uruchomię tylko ten mały podgrzewacz w kuchni.

Czy można tak użytkować podgrzewacz zbiornikowy, że będzie do niego trafiała wcześniej podgrzana woda? Czy może to być niebezpieczne (tak mi dzisiaj powiedział doradca w markecie budowlanym)?

Jak to niebezpieczne? Dlaczego? Chyba, że ten doradca chciał Ci wcisnąć jakiś badziew, który nie ma zabezpieczenia termicznego . Podgrzewacz wyposażony jest w regulację temperatury więc jeżeli trafi cieplejsza woda niż masz ustawienie to nie załączy się grzałka. A tak swoją drogą do kuchni wstaw mały przepływowy montowany w zlew.

Sprzedawca próbował mi powiedzieć, że na wejściu wody do podgrzewacza jest jakieś zabezpieczenie termiczne i nie można mu podać ciepłej wody. Był mało przekonujący, więc stwierdziłem, że dopytam na forum. Jeśli chodzi o podgrzewacze przepływowe to jakoś zawsze mnie denerwowały bo ciągle inna temperatura wody z nich leciała i człowieka "złość" brała. Może jakiś droższe o większej mocy się sprawdzają, ale ja nie mam trójfazowej instalacji.

Ja zamontowałem na działce w domku letniskowym dla sąsiadki kupiony na alle-drogo. Jak znajdę to wrzuce link na priv. Mówię szczerze jest super u siebie też wiosna taki sam zainstaluję. Grzeje szybko i wydajnie, zasilanie 230 V i na zabezpieczeniu 16 A. A swoja drogą w domu mam dwa instanty jeszcze z dawnego Biawaru Białystok, jeden w kuchni 3 KW a drugi prysznicowy 6KW i jest super chociaż już pracują ponad 10 lat , nawet i dłużej.

Teraz wysłałęm pocztę na priv. Proszę popatrzeć i szczerze mówię polecam.Proste montowanie do zlewu, otwór można wykonać samemu, podłączenie wężykiem 1/2cala do zaworu, wystarczy jedna linia t.j. dopływ zimnej wody, wylewka ruchoma . Edytowane przez wiesiek6308

Doszedłem do wniosku, że najlepszym rozwiązaniem będzie doprowadzenie do kranu w kuchni bezpośrednio ciepłej wody z podgrzewacza w łazience, ale z zaworkiem, który będę zamykał jak będę chciał skorzystać z mniejszego podgrzewacza w kuchni. Tak więc zrobię przed kranem trójnik i woda będzie leciała albo z jednego podgrzewacza, albo z drugiego.