fachman19 28.02.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Warto wiedzieć co się kupuje , bo można narobić sobie kłopotu . Pojawiła się ustawa .Urządzenia z czynnikiem chłodniczym podlegają rejestracji jeżeli zawierają 3 lub 6 kg czynnika.Mało tego,po przekroczeniu tych ilości serwis będzie droższy.To pewno będzie martwy przepis , ale przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 28.02.2016 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 To 3 czy 6kg? A jak z układami zamkniętymi niewymagającymi ingerencji w układ chłodniczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 28.02.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 powyżej 3kg a potem ma być powyżej 1,5kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 28.02.2016 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 To 3 czy 6kg? A jak z układami zamkniętymi niewymagającymi ingerencji w układ chłodniczy? Myślę ,że gruntówki , jako wykonane w fabryce ( hermetyczne) 6 kg a PcPw split do 3 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 28.02.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Czyli nikt nic nie wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 28.02.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 każde urz. pow 3kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 28.02.2016 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 każde urz. pow 3kg Ja wyczytałem ,że hermetyczne powyżej 6 kg jeżeli są specjalnie oznakowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 28.02.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 a split 2kg ? Jest jakaś różnica pomiędzy układem zamkniętym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 28.02.2016 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 a split 2kg ? Jest jakaś różnica pomiędzy układem zamkniętym ? 2 jest mniej niż 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 28.02.2016 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Ale są układy hermetyczne i wymagające ingerencji a to duża różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 28.02.2016 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Niedługo będę wiedział wszystko.Okazuje się że moi pracownic i ja muszą też mieć takie kwity. Więc musimy jechać na szkolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 29.02.2016 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Ale są układy hermetyczne i wymagające ingerencji a to duża różnica. Teoretycznie wszystkie układy są hermetyczne. Nawet te poskładane i napełnione w fabryce mogą się rozszczelnić i wymagać uzupełnienia czynnika. Rejestracji podlegają wszystkie urządzenia powyżej 3 kg czynnika. Ale na razie wszystko to jest na wariackich papierach - machina urzędnicza kwitów i szkoleń dopiero się rozkręca. Dla spokoju kontaktujcie się w tej sprawie ze swoimi instalatorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 29.02.2016 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Witam Skontaktowałem się z instalatorem. On dopiero ma problem. Serwisuje ponad 1600 urządzeń. Jego rada była taka; dopóki nic się nie będzie dziać z układem chłodniczym można nic nie robić. Jak coś się zdarzy - wtedy się rejestrować.Ostatecznie wszedłem na stronę, w ciągu 15 minut wypełniłem formularz i następnego dnia dostałem na e-mail link aktywacyjny.Otrzymałem kartę urządzenia - pół kartki A4, wydrukowałem, włożyłem do koszulki, a następnie położyłem na obudowie jednostki wewnętrznej.Wypełniając formularz należy podać nr seryjny urządzenia - podałem oba ( wewn. i zewn. oraz datę produkcji.Mam T-Cap z 2012 r. -- 3,1 kg R410A. Nowsze mają chyba 2,85 kg, więc te jednostki obowiązek rejestracji obejmie najprawdopodobniej w przyszłym roku. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majsterrr 29.02.2016 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 czyli mamy rozumieć że w tym przypadku prawo działa wstecz? i nie tylko trzeba rejestrować wszystkie nowe ale także stare uruchomione przed wejściem w życie przepisu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 29.02.2016 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 czyli mamy rozumieć że w tym przypadku prawo działa wstecz? i nie tylko trzeba rejestrować wszystkie nowe ale także stare uruchomione przed wejściem w życie przepisu ? A jak zabronią jazdy samochodami EURO3 to też powiesz, że prawo działa wstecz? Ustawa dotyczy F-gazów, a więc obowiązku rejestracji podlegają wszystkie urządzenia chłodnicze z czynnikiem o objętości pow. 3kg. Nawet te z przed 20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 29.02.2016 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 A te bez F gazów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 29.02.2016 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Ostatecznie wszedłem na stronę, w ciągu 15 minut wypełniłem formularz i następnego dnia dostałem na e-mail link aktywacyjny. Otrzymałem kartę urządzenia - pół kartki A4, wydrukowałem, włożyłem do koszulki, a następnie położyłem na obudowie jednostki wewnętrznej. Wypełniając formularz należy podać nr seryjny urządzenia - podałem oba ( wewn. i zewn. oraz datę produkcji. Mam T-Cap z 2012 r. -- 3,1 kg R410A. Nowsze mają chyba 2,85 kg, więc te jednostki obowiązek rejestracji obejmie najprawdopodobniej w przyszłym roku. Pozdrawiam Pratchawiec Na jaką stronę? Mógłbyś podlinkować, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 29.02.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 (edytowane) Na jaką stronę? Mógłbyś podlinkować, dzięki. Stąd zaczynasz. https://dbcro.ichp.pl/ Miej pod ręką nr seryjny oraz datę produkcji - ba tabliczkach z boku obudów. Pozdrawiam Pratchawiec Edytowane 29 Lutego 2016 przez Pratchawiec poprawa linku rej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 29.02.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Nieźle sobie to wymyślili. Zgarną kasiorkę najpierw z instalatorów za szkolenia i certyfikaty, a ci następnie z operatorów. W końcu i tak zakażą f-gazy. Zostanie albo coś podobnego do r1234yf za ciężkie pieniądze, albo przeproszą się z propanem, jak w lodówkach przeprosił się z butanem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 29.02.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Nieźle sobie to wymyślili. Zgarną kasiorkę najpierw z instalatorów za szkolenia i certyfikaty, a ci następnie z operatorów. W końcu i tak zakażą f-gazy. Zostanie albo coś podobnego do r1234yf za ciężkie pieniądze, albo przeproszą się z propanem, jak w lodówkach przeprosił się z butanem. "Mosz recht i prowie", jak to w mojej okolicy czasem mówią, ale... Nie ma obowiązku regularnego serwisu domowych PC, klimatyzatorów, czy lodówek. Póki co. Prawdopodobieństwo rozszczelnienia (z różnych powodów) instalacji występuje, jest jednak nikłe. W poprzednim domu mam 3 dość duże klimatyzatory - łącznie 17 kW mocy nom. intensywnie używanych od 10 lat. Porządny montaż i markowy produkt czynią cuda. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts