_John 02.03.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 (edytowane) Moim zdaniem czas najwyższy zacząć wprowadzać porządek w partyzantce tego kraju i olbrzymiej szarej strefie gdzie wszystko biega bez kwitów i podatków. Każdy kto chce prowadzić legalnie działalność musi znać koszty jakie powinien ponieść na wyposażenie firmy i wyszkolenie pracowników jeśli go nie stać na to to zamiast pc pw, gruntowych czy klim może zajmować się kotłami na paliwa stałe czy gaz mniejsze koszty. Powiedz mi w jaki sposób twój wyszkolony pracownik, posiadający certyfikowany sprzęt za grube pieniądze uniknie rozszczelnień w układzie chłodniczym? To jaki jest w końcu cel tego zamieszania? Minimalizacja ubytków freonów do atmosfery, czy kolejne kłody pod nogi dla małych przedsiębiorców? Ponieważ temat dotyczy gazów chłodniczych, to proponuję nie przytaczać przykładów pomiarów elektrycznych lub spalinowych. Bo za chwilę w temacie o freonach będziemy dyskutować nad wypiekiem chleba. Trzymajmy się tematu. Edytowane 2 Marca 2016 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 02.03.2016 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Ale jakie niszczenie małych firm? Dla Ciebie działanie na pograniczu prawa na lewych zaświadczeniach jest w porządku? Prosty przykład firma X wygrywa przetarg na pomiary elektryczne. Bierze 1,20ZŁ. NETTO OD PUNKTU. ma 20000 punktów jeden miernik / 3 ludzi / 1 miesiąc czasu. Jak to zrobi mała firma? Po prostu chodzą z próbówką i przepisują kwity z poprzednich pomiarów.ty. A jaka jest gwarancja ,że duża firma zrobi to inaczej?????? A lewe zaświadczenia są , bo tyle są warte . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 02.03.2016 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Moja opinia jest tak że powinno się w danych branżach dbać o obsługę, fachowość, kształcenie pracowników itp.Uważam że czynniki chłodnicze powinny być kontrolowane choćby ze względu na ich działania na Nasze środowisko.A to że przy podpisywaniu protokołu z KYOTO było wiadomo że kraje poniosą znaczne koszty wypełniając warunki to był fakt.Nie mam zamiaru udowadniać że wy nie macie racji a ja mam.Mój wybór jest prosty ja i moich 3 serwisantów i 3 monterów jedziemy na szkolenie w nadchodzącym tygodniu.Podpisałem umowę z PROZONEM na 2 dodatkowe stacje do odzysku czynnika i zamówiłem dodatkowych 8 butli na stan.Zamówiłem naklejki na urządzenie, książki urządzeń i nowe wzory protokołów.Z mojego punktu i moich klientów wydatek kilkunastu tysięcy nie ma za dużego znaczenia.Obsługujemy duże maszynownie wyposażone w układy chłodzenie od 30kW do 350kW i nie opłaca mi się na takich klientach oszczędzać.Panowie od PC sami muszą zdecydować czy chcą mieć porządek czy wolą partyzantkę ale prędzej czy później i tak będą musieli porobić papiery, uprawnienia.Co się odwlecze to.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 02.03.2016 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 (edytowane) Moja opinia jest tak że powinno się w danych branżach dbać o obsługę, fachowość, kształcenie pracowników itp. ................................. Podpisałem umowę z PROZONEM na 2 dodatkowe stacje do odzysku czynnika i zamówiłem dodatkowych 8 butli na stan ................................. Co się odwlecze to.... Czy mamy przez to rozumieć, że dopiero przymusowa certyfikacja, zmusiła Cię do zakupu niezbędnego wyposażenia? Czy dotychczas robiłeś to jak przysłowiowy "Pan Mietek za osiem dych"? Napisał wyżej fachman; "A jaka jest gwarancja ,że duża firma zrobi to inaczej??????" Cudze pod lasem.... Pozdrawiam Pratchawiec Edytowane 2 Marca 2016 przez Pratchawiec literówka popr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 02.03.2016 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 (edytowane) Czy mamy przez to rozumieć, że dopiero przymusowa certyfikacja, zmusiła Cię do zakupu niezbędnego wyposażenia? Czy dotychczas robiłeś to jak przysłowiowy "Pan Mietek za osiem dych"? Napisał wyżej fachman; "A jaka jest gwarancja ,że duża firma zrobi to inaczej??????" Cudze pod lasem.... Pozdrawiam Pratchawiec Nie nie ustawa/ Zgodnie z ustawą każdy oddział firmy - przedsiębiorcy powinien mieć wymagany zestaw urządzeń. Korzystaliśmy z 2 stacji a teraz domówiłem dodatkowe 2. Co do butli to tęż dokupiłem po 2 na nietypowe i rzadko spotykane w Naszych obiektach czynniki aby u każdego serwisanta był zestaw 4 butli plus 4 w zapasie ( butle do odzysku ). Fakt że prace dotyczące odzyskania czynnika były zawsze planowane i wtedy dobierano butle i stacje z magazynu. Teraz na każdym aucie będzie zestaw aby było to zgodnie z ustawą i nie trzeba było tłumaczyć się przy kontroli. Każdy auto serwisowe i biuro jest oddziałem i tak to interpretuję. Co do gwarancji. Nie wiem jak jest u innych ale u Nas każde prace dotyczące napraw / wymian elemtów każdych układów automatyki, elektryki, wentylacji, chłodzenia czy grzania ma cały zakres procedury tzn.: - ustalenie usterki; - wycena elementów. - demontaż i wymiana - rozpisanie wszystkich zużytych materiałów co do 0,1kg i sztuki - utylizacja urządzeń i czynników ( klient zgodnie z umową za to płaci ) - rozpisanie magazynów. Nie opłaca się nam kantować, każda praca jak lutowanie w osłonie układów chłodniczych, płukanie układów, wymiana olejów, wymiana przy okazji elemtnów eksploatacyjnych typu, filtrów, zaworów, schrederków, manomentów itp. Po prostu nie opłaca się kantować w wypadku gdy się obsługuje refinerie, banki, firmy produkujące lekki. Oszczędzisz kilka stówek a stracisz umowę obsługi na kilka lat za kilka set tysięcy. Jest to inna skala niż pc za kilkanaście tysięcy ale też i inne pieniądze. Zawsze uważałem że serwisant jeśli chce mieć godne zarobki powiennien sam siebie i klienta szanować. Albo wykonujesz naprawę zgodnie z procedurą zachowując wszystkie kroki albo nie rób tego wcale. Wymagam tego od swoich ludzi i płacę im za to że robią tak jak powinno się robić. Edytowane 2 Marca 2016 przez szukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 03.03.2016 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Witam Mój serwisant/instalator - sądząc po ilości zatrudnianych pracowników, większy od Ciebie, opisane powyżej urządzenia i procedury stosuje od dawna.Nie była mu do tego potrzebna żadna ustawa, a siebie i swoich ludzi szkoli na bieżąco. A przy tym stosuje ludzkie anie bankowe czy rafineryjne ceny. Nawet będąc profesjonalistą można łyżką, a nie.... Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 03.03.2016 06:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Może powstać jeszcze inny problem .Można przyjąć ,ze cena PC wzrośnie w wyniku takiego prawa .Dzieki temu zamontuje się mniej PC ,a więcej kotłów.A to spowoduje w konsekwencji większe szkody dla środowiska. GWP dla 410A to 2080 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 03.03.2016 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 (edytowane) Droższy będzie przegląd i serwis już pracujących PC, nowe po prostu będą miały inny czynnik z GWP 3 "Jednocześnie jednak, należy pamiętać, iż zgodnie z przepisami Rozporządzenia (UE)517/2014 obowiązującym bezpośrednio wszystkie podmioty w państwach członkowskich UE, kontroli szczelności będą od 1 stycznia 2017 r. podlegać także urządzenia zawierające poniżej 3 kg, ale 5 ton CO2 eq lub więcej fluorowanych gazów cieplarnianych."Czyli PC z 2,4 kg r-410 lub więcej. Edytowane 3 Marca 2016 przez Vld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 04.03.2016 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Ciekawe kto teraz będzie chciał PC .Poco komu kłopot , wydatki i współudział w przestępstwie.( niedopełnienie obowiązku kontroli) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 04.03.2016 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Ciekawe kto teraz będzie chciał PC . Poco komu kłopot , wydatki i współudział w przestępstwie.( niedopełnienie obowiązku kontroli) czarny rynek będzie , wszyscy kupią PC na lewo podłączą a do komina świeca dymna aby zmylić przeciwnika a tak na dobrą sprawę kogo to obchodzi kto będzie chciał ten będzie miał inni będą palić czym chcą i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 04.03.2016 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Z tego co wyczytałem klient ma obowiązek zgłosić posiadanie pompy powyżej 3 kg ale to wszystko. Chodzi o to aby w razie awarii czynnik chłodniczy się zgadzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 04.03.2016 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 A ja jestem ciekawy skąd klient w ogóle ma wiedzieć, żeby coś zgłosić. CI co będą teraz kupowali to jeszcze OK, dowiedzą się od swoich instalatorów, ale Ci co montowali parę lat temu i przypadkiem nie wyczytali tego na FM to raczej nic nie zgłoszą, bo nawet o tym nie mają pojęcia:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 04.03.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Witam ignorantia iuris nocetW wolnym przekładzie oznacza to, że nie można się tłumaczyć nieznajomością prawa. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 04.03.2016 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Witam ignorantia iuris nocet W wolnym przekładzie oznacza to, że nie można się tłumaczyć nieznajomością prawa. Pozdrawiam Pratchawiec Spodziewałem się takiej odpowiedzi;) Nie mniej jednak pomyśl, że gdyby ustawodawca zapragnął abyśmy zarejestrowali lodówki to najprawdopodobniej byłaby to zorganizowana i nagłośniona akcja. A w przypadku produktu tak niszowego jak pompa ciepła wątpię aby ktoś się zainteresował popularyzacją tych informacji, a uwierz mi, że jest masa ludzi korzystających z tych urządzeń, którzy nie zaglądają na forum, nie serwisują ich (bo niby co i po co?) i w życiu nie będą spodziewać się, że zakupili urządzenie tak strategiczne, że należy je zarejestrować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 04.03.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Szanujący się instalator sam zadba o upoważnienie i pozostałe niezbędne czynności zrobi sam. Nieszanujący się, poczeka na konieczność serwisu, wykona czynności serwisowe i zgłosi niezarejestrowane urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts