Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chcę wcześniej spłacić kredyt na mieszkanie. Zabezpieczeniem jest bankowy tytuł egzekucyjny i hipoteka. W banku powiedzieli mi, że w związku z jakimś wyrokiem sądu bankowy tytuł egzekucyjny jest nielegalny i nie muszą (oni czyli bank) po spłacie całości kredytu dać mi na piśmie oświadczenia (czy jak to się nazywa) o tym, że bankowy tytuł egzekucyjny z mojej umowy z bankiem jest nieaktualny. Czy tak właśnie jest? Boję się, żeby za x lat ktoś do mnie nie zapukał z tym tytułem, bo przecież nigdzie na piśmie nie będzie , że go anulowali.
https://forum.murator.pl/topic/208918-bankowy-tytu%C5%82-egzekucyjny-bte-co-w-tej-sytuacji/

Chcę wcześniej spłacić kredyt na mieszkanie. Zabezpieczeniem jest bankowy tytuł egzekucyjny i hipoteka. W banku powiedzieli mi, że w związku z jakimś wyrokiem sądu bankowy tytuł egzekucyjny jest nielegalny i nie muszą (oni czyli bank) po spłacie całości kredytu dać mi na piśmie oświadczenia (czy jak to się nazywa) o tym, że bankowy tytuł egzekucyjny z mojej umowy z bankiem jest nieaktualny. Czy tak właśnie jest? Boję się, żeby za x lat ktoś do mnie nie zapukał z tym tytułem, bo przecież nigdzie na piśmie nie będzie , że go anulowali.
Od 1 sierpnia 2016 bankowy tytuł egzekucyjny traci moc prawną tj bank nie może na jego podstawie dochodzić należności. Musi uzyskać wyrok sądu w pełnym postępowaniu tj przedstawić dowody, liczyć się z kontr dowodami pozwanego itd. Teraz, sąd, nie dociekając czy dług istnieje naprawdę, na podstawie tytułu wystawionego przez bank wydaje nakaz zapłaty wiążący dla dłużnika, no i komornika. Po spłacie kredytu dostaniesz od banku zaświadczenie o tym, że kredyt został spłacony i to jest dla ciebie najważniejszy dokument. Bankowy tytuł egzekucyjny to nie jest weksel, który można sprzedać komukolwiek, więc nikt z tym do ciebie, po latach nie przyjdzie. Jak już, to z sądowym nakazem zapłaty ale na taką okoliczność (nieprawdopodobną, jeżeli kredyt spłacisz) masz zaświadczenie z banku.
https://forum.murator.pl/topic/208918-bankowy-tytu%C5%82-egzekucyjny-bte-co-w-tej-sytuacji/#findComment-7050449