Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór domu a ogrzewanie

Recommended Posts

Rozumiem, dzięki za poradę

bedzie problem, bo do odbioru musisz miec odbiory wszystkich mediów jaki masz w pozwoleniu i projekcie. jak masz gaz to musisz im dac odbiór instalacji gazowej, nie wiem jak jest przy zmianie, czy potrzeba projekt zamienny czy tylko podpis kierbuda ale wydaje mi sie ze moze nie byc latwo

bedzie problem, bo do odbioru musisz miec odbiory wszystkich mediów jaki masz w pozwoleniu i projekcie. jak masz gaz to musisz im dac odbiór instalacji gazowej, nie wiem jak jest przy zmianie, czy potrzeba projekt zamienny czy tylko podpis kierbuda ale wydaje mi sie ze moze nie byc latwo

A czy nie wystarczają umowy kompleksowe dostarczania prądu, gazu, wody ???

Ja nie miałam żadnych problemów z sytuacją odwrotną, w projekcie (typowym) kotłownia na paliwo stałe, a zrobiliśmy gaz - moim zdaniem to kwestia odbioru przez kominiarza. No i kwestia wielkości kotłowni, bo na paliwo stałe musi być większa, zakładam, że komin jest zrobiony. Ale rzeczywiście najlepiej spytać kierownika - choć po doświadczeniach z naszym jak od razu szłabym do nadzoru i się pytała.

............. nie wiem jak jest przy zmianie, czy potrzeba projekt zamienny czy tylko podpis kierbuda ale wydaje mi sie ze moze nie byc latwo

W zasadzie powinien wystarczyć wpis projektanta w projekt, że zmiana sposobu ogrzewania - i finito.

Ale jak trzeba będzie "dorobić" np. komin, to musi go wrysować w projekt, z ewentualnym opisem.

Na ogrzewanie inne niż gazowe, nie potrzeba żadnych "kwitów" (projektów, itp.) .

:confused:Dzięki wszystkim za pomoc. Kotłownia jest duża (9m kw), jest komin. Tylko projektant zrobił w projekcie gotowym zmiane na gazowe ogrzewanie, że niby szybciej (łatwiej dla niego?) zrobi się papiery. Zapytam kiera budowy co on na to. Chce grzać piecem na paliwo stałe a może w przyszłości gazem. Boje się tylko, że przy odbiorze budynku będzie problem;) Edytowane przez start2222
błąd