start2222 28.02.2016 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Wtam. Jak wygląda sprawa z odbiorem budynku mieszkalnego w sytuacji gdy w projekcie dom ma być ogrzewany gazem a chce zdobić ogrzewanie kotłem na paliwo stałe? Czy będzie to problemem przy odbiorze domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 28.02.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 A co masz w MPZP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
start2222 28.02.2016 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 W MPZP nie ma żadnych zakazów ogrzewania piecem na paliwo stałe. Więc jesli w projekcie mam gazowe ogrzewanie a zrobię na paliwo stałe to nie powinno być zastrzeżeń przy odbiorze budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 28.02.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Zastrzeżenia mogą być. Pogadaj z kierownikiem budowy bo to On się będzie pod tym podpisywał i ewentualnie tłumaczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
start2222 28.02.2016 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Rozumiem, dzięki za poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 28.02.2016 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Rozumiem, dzięki za poradę bedzie problem, bo do odbioru musisz miec odbiory wszystkich mediów jaki masz w pozwoleniu i projekcie. jak masz gaz to musisz im dac odbiór instalacji gazowej, nie wiem jak jest przy zmianie, czy potrzeba projekt zamienny czy tylko podpis kierbuda ale wydaje mi sie ze moze nie byc latwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 29.02.2016 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 bedzie problem, bo do odbioru musisz miec odbiory wszystkich mediów jaki masz w pozwoleniu i projekcie. jak masz gaz to musisz im dac odbiór instalacji gazowej, nie wiem jak jest przy zmianie, czy potrzeba projekt zamienny czy tylko podpis kierbuda ale wydaje mi sie ze moze nie byc latwo A czy nie wystarczają umowy kompleksowe dostarczania prądu, gazu, wody ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 29.02.2016 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Ja nie miałam żadnych problemów z sytuacją odwrotną, w projekcie (typowym) kotłownia na paliwo stałe, a zrobiliśmy gaz - moim zdaniem to kwestia odbioru przez kominiarza. No i kwestia wielkości kotłowni, bo na paliwo stałe musi być większa, zakładam, że komin jest zrobiony. Ale rzeczywiście najlepiej spytać kierownika - choć po doświadczeniach z naszym jak od razu szłabym do nadzoru i się pytała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.02.2016 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 ............. nie wiem jak jest przy zmianie, czy potrzeba projekt zamienny czy tylko podpis kierbuda ale wydaje mi sie ze moze nie byc latwo W zasadzie powinien wystarczyć wpis projektanta w projekt, że zmiana sposobu ogrzewania - i finito. Ale jak trzeba będzie "dorobić" np. komin, to musi go wrysować w projekt, z ewentualnym opisem. Na ogrzewanie inne niż gazowe, nie potrzeba żadnych "kwitów" (projektów, itp.) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
start2222 29.02.2016 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 (edytowane) :confused:Dzięki wszystkim za pomoc. Kotłownia jest duża (9m kw), jest komin. Tylko projektant zrobił w projekcie gotowym zmiane na gazowe ogrzewanie, że niby szybciej (łatwiej dla niego?) zrobi się papiery. Zapytam kiera budowy co on na to. Chce grzać piecem na paliwo stałe a może w przyszłości gazem. Boje się tylko, że przy odbiorze budynku będzie problem;) Edytowane 29 Lutego 2016 przez start2222 błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts