arczi_79 28.02.2016 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Witam!Jestem posiadaczem domu w konstrukcji 3W. Od wew max 19cm, wśrodku ocieplenie 2x6 styropianem a na zew połówka maxa czyli 9 cm. W budynku mieszkam już prawie 6 lat i przyszedł czas aby zrobić w końcu jakąś ładną elewację. I tutaj moja ogromna prośba o poradę, sugestie. Czy zewn. elewację robić w formie styropian 10cm + puc silikatowy czy może tradycyjny tynk, siatka zatopiona w kleju i puc silikatowy. Jak radzicie. Z punktu widzenia kosztowności inwestycji to różnica miedzy ociepleniem styropianem a tynkiem wynosi około 5 do 10 zł na m2 a mam ich około350m2. Jak to jest z tym punktem rosy na ścianie za styropianem czyli mojej połówce maxa. Czy 10 cm styropianu załatwi problem i kiedyś nie będę miał niespodzianek w postaci grzyba, wilgoci w domu. Jeśli chodzi teraźniejsze zużycie węgla to mam na poziomie około 2700 przez ostatnie 3 zimy paląc non stop od początku listopada do początku kwietnia przy temp w domu około 21-22 stopnie. Z góry dzięki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 26.03.2016 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Szanowny Panie, proponuję zapoznać się z ofertą rozwiązań FOVEO TECH - polecam tynk silikatowy (Tynk Silikatowy TT 20). Przy stosowaniu wybranego tynku najlepiej stosować się do zaleceń producenta odnośnie przygotowania podłoża pod aplikację wyrobu. Przy prawidłowo wykonanej elewacji nie powinno być problemów z zagrzybieniem i zawilgoceniem w domu. Zagrożenia te pozwoli również wyeliminować prawidłowo działająca wentylacja budynku i jego ogrzewanie. Warstwa 10 cm styropianu powinna być wystarczająca. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts