zdesperowany 06.03.2016 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Acha, namawiam producenta kotła Pana Grzegorza Królaka na zorganizowanie latem szkolenia - targów , gdzie spotkali by się producenci kotłów , producenci opału , klienci i seria wykładów ludzi doświadczonych , aby wyszkolić klientów , dostawców opału i producentów kotłów. W dobie walki ze smogiem może odpowiednie instytucje poparły by ten projekt i umożliwiły wszystkim zainteresowanym wspólne spotkanie. Czekam na opinie Panów tu mi doradzających , ale także innych osób . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.03.2016 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Zainwestowałem w modernizację kotłowni z myślą o starości , wygodzie i czystości - byłem naiwny. Płytki w kotłowni , pełen zasobnik opału , raz w tygodniu obsługa kotła i dosypanie kolejnych worków węgla i znów spokój i czysto. Ale to nierealne. Ależ oczywiście że realne ... Ale ... Ja mam mnóstwo składów lokalnych niedaleko mnie ... Tyle że większość sprzedaje tylko luzem a ci co sprzedają pakowany sami pakują łopatą i nie wiadomo co dokładnie jest w tym worku ani co oni sprzedają .. Ja w tym roku zamówiłem w lato opał przez internet ze sklepu. Przyjechał z końca Polski , suchutki i kosztował mnie mniej niż z lokalnego składu. Opał miał być niespiekalny i taki jest ... Więc podstawą jest dobry opał i to wcale nie o największej kaloryczności ... I powinno kupować się w lato , bo wtedy największa szansa na kupno suchego ... Sterownik jaki Pan posiada to naprawdę dobry sterownik , sam taki miałem. Niestety nie pozwala Pan mu dobrze pracować , bo tak jak pisałem podstawa to włączenie PID .. To algorytm PID ma wyliczać dawkę paliwa i przerwę w podawaniu i sterować obrotami wentylatora .. Ja u siebie jadę na jednych ustawieniach na kotle od ponad roku , nie ważne czy było to lato czy jest zima ... Moja praca polega na uzupełnianie co pewien czas podajnika , na wywalaniu popiołu i czyszczenia co pewien czas ... A tak zbytnio nie zaglądam , bo i po co ? Sterownik sam steruje kotłem (PID) i tyle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.03.2016 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 i jakby nie to , ze każdej doby idzie w komin ok 33 kg to było by znośnie. Pytanie- Jak się ma zużycie do tej cyfry pod wykrzyknikiem na diagramie temperatur ? Serwisant kazał nastawić 13 - dlaczego 13 , a nie 10 czy 15 ? Pozdrawiam i dziękuję Zużycie- patrzeć na budowę instalacji, ocieplenie domu i konstrukcję wymiennika. Kupić termometr spalin, wsadzić w czopuch Dlaczego 13?, to już opisywałem, jak to dokładnie wyskalować napisałem Panu w poście nr.16 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?246632-Jak-ustawi%C4%87-kocio%C5%82-firmy-quot-Gregor-quot-Mo%C5%BCe-si%C4%99-nie-da&p=7090331&viewfull=1#post7090331 To 13kg to tylko skalowanie licznika spalania, jak jest dobrze wyskalowane, to dla danego groszku zgadza się już zawyżając +,- 5kg w skali całego zasypanego kosza 13kg to ok. 3,6grama/1sekunde pracy podajnika, co powinno byc OK dla przekładni 1obr/min i dla niepełnych uzwojeń od strony kosza i w palenisku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdesperowany 29.03.2016 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Witam , trochę zapomniałem o tym kotle, ale dziś był teść mojego syna - budowlaniec i zamontował mi na powrocie CWU pompę , którą podłączyliśmy do sterownika Cobra. Teraz pytanie- Czy ta pompa zwiększy zużycie opału ? Czy jest właściwie podłączona ( na powrocie wężownicy) , no i czy może pracować na układzie 2- stanowym bez PID ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts