Janek_B 29.02.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Witam. Chciałbym poprosić o poradę osoby doświadczone, które mają do czynienia na co co dzień z takimi sprawami, ale również i osoby, które być może miały sytuację podobną do mojej i sobie poradziły. Mianowicie, niedawno wraz z żoną staliśmy się właścicielami działki wraz z małym domem zbudowanym na przełomie lat 80 i 90. Dom ma niecałe 50m2, parter + piętro. Zbudowany z pustaków żużlo-betonowych, stropy wylewane betonowe. Nie ma żadnego ocieplenia zewnętrznego, ale planuję w lecie ocieplenie ze styropianu na ścianach oraz na stropie wełną, tak by w zimie można było nim spokojnie mieszkać. Planujemy tam mieszkać i w międzyczasie zająć się budową nowego domu. Moje pytanie jest następujące: Czym domek ten ogrzewać? Rozpatrzyłem wiele możliwości i mogę stwierdzić na pewno, że dom jest za mały, żeby zrobić w nim jakąkolwiek kotłownie, tak więc wszelkie kotły z buforami czy bez odpadają. Zastanawiam się nad zwykłym ogrzewaniem kozą lub kominkiem lecz mam wątpliwości czy pomieszczenia na górze będą podczas mrozów dobrze nagrzane. Ciepło rozchodziło by się tylko przez ściany komina umiejscowionego centralnie na środku domu oraz przez klatkę schodową. Według mnie było by na górze po prostu zimno. Czy grawitacyjna DGP w tym wypadku załatwi sprawę? Jeśli tak to czy rozgrzanie kominka nie zrobi na dole sauny? Jak widać powierzchnia jest dość mała i nie wiem czy w ogóle kominek nadaje się do takich pomieszczeń? Zaznaczam, że całe życie mieszkałem w bloku i nie mam za bardzo doświadczeń z kominkami. Czy mam jeszcze jakąś inną opcję oprócz wymienionych powyżej i ogrzewania prądem? Poniżej plan parteru i piętra. http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1cc9885154d0.jpghttp://naforum.zapodaj.net/thumbs/2e32b34cc81b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 29.02.2016 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 W tak małym pokoju z komikiem to się ugotujecie, nawet przed termomodernizacją. W tym domku to rozsądnie jest założyć klimatyzatory z funkcją grzania, a w łazience, jeśli planujecie w niej remont z możliwością położenia styropianu na podłogę, kable lub maty grzewcze elektryczne. Najtańszą inwestycją będą naścienne grzejniki konwekcyjne elektryczne z termostatami o mocy do 1 kW. na pomieszczenie. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 29.02.2016 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Zamontuj sobie dwa klimatyzatory z funkcją grzania. Do -20st spokojnie sobie poradzą. Będziesz miał tanio i komfortowo, a po wybudowaniu nowego domku możesz z powodzeniem te klimatyzatory tam wykorzystać. Nie pakuj się w żadne paliwa stałe, czy tym bardziej kominki. W tak małym domu jest to kompletny bezsens... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 29.02.2016 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 (edytowane) Rodzai paliwa jest naprawdę sporo. Ale jak by je tak ze sobą porównać to zdecydowanie bardziej opłacalny jest ekogroszek. Jest wydajny i dobrze ogrzewa dom czy mieszkanie. Spróbuj sam obliczyć takie koszty ogrzewania a przekonasz się co jest opłacalne. Przeczytaj ze zrozumieniem to co napisał autor wątku w pierwszym poście. Pozdrawiam Cezary Edytowane 29 Lutego 2016 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.02.2016 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Przeczytaj ze zrozumieniem to co napisał autor wątku w pierwszym poście. Pozdrawiam Cezary Przeciez to spamer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 29.02.2016 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Po ociepleniu zrobiłbym masywny piec tam gdzie komin.Paląc na dole ogrzewałoby się masę akumulacyjną również na górze.Przy takim mikrusie palenie na dobę lub rzadziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 29.02.2016 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 W tak małym pokoju z komikiem to się ugotujecie, nawet przed termomodernizacją. W tym domku to rozsądnie jest założyć klimatyzatory z funkcją grzania, a w łazience, jeśli planujecie w niej remont z możliwością położenia styropianu na podłogę, kable lub maty grzewcze elektryczne. Najtańszą inwestycją będą naścienne grzejniki konwekcyjne elektryczne z termostatami o mocy do 1 kW. na pomieszczenie. Podpisuję się pod tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 29.02.2016 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 (...)Dom ma niecałe 50m2, parter + piętro. Zbudowany z pustaków żużlo-betonowych, stropy wylewane betonowe. (...) Czym domek ten ogrzewać? (...) Jakiej grubości są te ściany? Domek jest maleńki, nie warto tam inwestować w kominki, kozy czy tym bardziej w węgiel (w zasadzie to rzadko kiedy warto, szczególnie w wyjątkowo małych i większych nowych domach), bo zwyczajnie się żywcem ugotujecie. Szczególnie jeśli planowana jest termomodernizacja w lato. Ja również przychylam się do opcji grzania klimatyzatorami (w lato dodatkowo będą chłodzić), ew. punktowo małymi grzejnikami na prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 29.02.2016 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Zwykłe grzejniki elektryczne załątwią sprawę - 3-4sztuki po 200zł/szt. - http://www.atlantic-polska.pl/nasze_produkty/grzejniki_elektryczne/f117/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 29.02.2016 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Zwykłe grzejniki elektryczne załątwią sprawę - 3-4sztuki po 200zł/szt. - http://www.atlantic-polska.pl/nasze_produkty/grzejniki_elektryczne/f117/ No dobrze, a Atlantic to jedyna firma robiąca grzejniki elektryczne? Jak spojrzeć w Twoje posty to ciągle gdzieś produkty tej firmy polecasz. Rozumiem, że masz i polecasz, ale trochę to dziwnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 29.02.2016 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 No dobrze, a Atlantic to jedyna firma robiąca grzejniki elektryczne? Jak spojrzeć w Twoje posty to ciągle gdzieś produkty tej firmy polecasz. Rozumiem, że masz i polecasz, ale trochę to dziwnie wygląda. To forum powstało by dzielić się wiedzą.... u mnie atlantiki się sprawdziły - innych nie próbowałem, więc nie mogę polecić bo najzwyczajniej bym kłamal. Oczywiście jest wiele firm produkujących grzejniki elektryczne, ale firma atlantic jest niekwestionowanym liderem na rynku jeśli chodzi o naścienne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 29.02.2016 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 To forum powstało by dzielić się wiedzą.... u mnie atlantiki się sprawdziły - innych nie próbowałem, więc nie mogę polecić bo najzwyczajniej bym kłamal. Oczywiście jest wiele firm produkujących grzejniki elektryczne, ale firma atlantic jest niekwestionowanym liderem na rynku jeśli chodzi o naścienne.... Tu się zgadzamy, forum jest po to by dzielić się wiedzą a nie swoim jednostronnym zdaniem. Skoro nie miałeś okazji sprawdzać innych, to notoryczne polecanie jednej tylko "słusznej" firmy jest jednak trochę przesadą -- bo nie jesteś w pełni obiektywny i o ten brak obiektywizmu się rozchodzi. Pomijam już, że autor wątku też pytał o sposób a nie o konkretną firmę -- stąd nie rozumiem po co ten element ciągle "lokujesz" w swoich postach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 29.02.2016 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Tu się zgadzamy, forum jest po to by dzielić się wiedzą a nie swoim jednostronnym zdaniem. Skoro nie miałeś okazji sprawdzać innych, to notoryczne polecanie jednej tylko "słusznej" firmy jest jednak trochę przesadą -- bo nie jesteś w pełni obiektywny i o ten brak obiektywizmu się rozchodzi. Pomijam już, że autor wątku też pytał o sposób a nie o konkretną firmę -- stąd nie rozumiem po co ten element ciągle "lokujesz" w swoich postach. Nie robię tego dla lokowania produktu - po prostu gdy pisałem o konwektorach elektrycznych, nie wklejając żadnych linków, to sporo osób myślało o farelkach lub o tych wolnostojących z wentylatorem w środku a to zupełnie inne grzejniki. Podaję liki do grzejników które posiadam bo tylko o nich mogę się wypowiedzieć - u mnie się sprawdzają rewelacyjnie - drugi sezon grzewczy się kończy i nie mam co do nich żadnych uwag. Myslę że na 99% producenci grzejników elektrycznych naściennych innych niż atlantic mają swoje wyroby równie dobre lecz zawsze pozostaje ten ułamek niepewności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek_B 08.03.2016 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Witam ponownie i dziękuje za rady. Jakiej grubości są te ściany? . Z tego co się dowiedziałem to ściana składa się z całego pustaka + wełna 5cm + pół pustaka. Rozmiarów pustaków nie znam, ale grubość ściany to będzie około 40cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 18.03.2016 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Janek_B, Idealnym rozwiązaniem dla Pańskiego budynku jest wykorzystanie powietrznej pompy ciepła, której koszty eksploatacyjne są znacznie niższe niż w przypadku ogrzewania elektrycznego czy innych nośników energii. Dodatkowo urządzenie ma kompaktowe wymiary, więc może znajdować się bezpośrednio w pomieszczeniu. Marka Junkers posiada w swojej ofercie powietrzną pompę ciepła Supraeco A SAO-2, która może pracować zarówno w funkcji chłodzenia, jak i ogrzewania. Urządzenie może funkcjonować w temperaturach sięgających -20°C, wykorzystując pracę układu chłodniczego. Pompa wyposażona jest w dogrzewacz elektryczny uzupełniający stopniowo pracę sprężarki, a w przypadku wyłączenia układu chłodniczego, zastępujący jego pracę, co pozwala jej na pracę w temperaturach poniżej -20°C. Więcej informacji o pompie ciepła można znaleźć na stronie internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/powietrzne-pompy-ciepla/. Chętnie odpowiem na pozostałe pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 18.03.2016 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 (...)której koszty eksploatacyjne są znacznie niższe niż w przypadku ogrzewania elektrycznego czy innych nośników energii. (...) Marka Junkers posiada w swojej ofercie powietrzną pompę ciepła Supraeco A SAO-2 (...)Chętnie odpowiem na pozostałe pytania. To świetnie, że Pan odpowie na pozostałe pytania. Moje brzmi, po jakim czasie zwróci się ww. pompa ciepła w stosunku do "znacznie wyższego kosztu eksploatacyjnego" ogrzewania prądem, skoro zaproponowana pompa jako najtańsza w katalogu kosztuje ponad DWADZIEŚCIA DZIEWIĘĆ TYSIĘCY ZŁOTYCH NETTO? Proszę o przedstawienie wyliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 18.03.2016 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 To świetnie, że Pan odpowie na pozostałe pytania. Moje brzmi, po jakim czasie zwróci się ww. pompa ciepła w stosunku do "znacznie wyższego kosztu eksploatacyjnego" ogrzewania prądem, skoro zaproponowana pompa jako najtańsza w katalogu kosztuje ponad DWADZIEŚCIA DZIEWIĘĆ TYSIĘCY ZŁOTYCH NETTO? Proszę o przedstawienie wyliczeń. Chyba długo będziesz czekał na te wyliczenia. Bardzo długo. Podejrzewam że nie ujrzysz ich nigdy. Bez wyliczania po kilkunastu sekundach można domniemywać, że okres zwrotu to kilkadziesiąt lat. Co najmniej. Pan Konsultant miałby wykazywać że zakup takiej pompy nie ma sensu? Raczej nie wystarczy życia. Tylko nie wiem które szybciej się skończy, nasze czy pompy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 26.03.2016 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Ano niestety, niczego innego się nie spodziewałem. Ci "konsultanci" jedyne co potrafią, to spamować forum swoimi ofertami. Widać pomylili forum DYSKUSYJNE z tablicą ogłoszeniową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 20.04.2016 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 To świetnie, że Pan odpowie na pozostałe pytania. Moje brzmi, po jakim czasie zwróci się ww. pompa ciepła w stosunku do "znacznie wyższego kosztu eksploatacyjnego" ogrzewania prądem, skoro zaproponowana pompa jako najtańsza w katalogu kosztuje ponad DWADZIEŚCIA DZIEWIĘĆ TYSIĘCY ZŁOTYCH NETTO? Proszę o przedstawienie wyliczeń. Witam, Załóżmy, że budynek potrzebuje 20000 kWh energii cieplnej do ogrzania i przygotowania c.w.u. – jest to wartość niezależna od rodzaju zastosowanego źródła ciepła, która wynika z konstrukcji budynku, jego izolacji, rodzaju wentylacji i ilości zużywanej c.w.u. 20000 kWh * 0,58 zł/ kWh daje 11600 zł grzejąc bezpośrednio grzałką elektryczną. Jeżeli pompa ciepła gruntowa pracuje w układzie B0/W35 z współczynnikiem COP równym 4,8 to do zasilenia tej pompy będziemy potrzebowali 4810 kWh energii elektrycznej z sieci elektrycznej ( wyliczone dla pompy ciepła SUPRAECO T 8 kW) Co daje 4810 kWh * 0,58 zł/ kWh = 2790 zł Roczne oszczędności przy dostarczeniu tej samej ilości energii cieplnej (20000 kWh) wynoszą około 8810,- zł . Jeżeli zapotrzebowanie budynku będzie dwukrotnie większe to oszczędności roczne będą dwukrotnie większe itp. Przy mniejszym zapotrzebowaniu naturalnie zmniejszają się też oszczędności. Pozdrawiam, Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 20.04.2016 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam, Załóżmy, że budynek potrzebuje 20000 kWh energii cieplnej do ogrzania i przygotowania c.w.u. – jest to wartość niezależna od rodzaju zastosowanego źródła ciepła, która wynika z konstrukcji budynku, jego izolacji, rodzaju wentylacji i ilości zużywanej c.w.u. 20000 kWh * 0,58 zł/ kWh daje 11600 zł grzejąc bezpośrednio grzałką elektryczną. Jeżeli pompa ciepła gruntowa pracuje w układzie B0/W35 z współczynnikiem COP równym 4,8 to do zasilenia tej pompy będziemy potrzebowali 4810 kWh energii elektrycznej z sieci elektrycznej ( wyliczone dla pompy ciepła SUPRAECO T 8 kW) Co daje 4810 kWh * 0,58 zł/ kWh = 2790 zł Roczne oszczędności przy dostarczeniu tej samej ilości energii cieplnej (20000 kWh) wynoszą około 8810,- zł . Jeżeli zapotrzebowanie budynku będzie dwukrotnie większe to oszczędności roczne będą dwukrotnie większe itp. Przy mniejszym zapotrzebowaniu naturalnie zmniejszają się też oszczędności. Pozdrawiam, Konsultant marki Junkers Jak te "wyliczenia" przeczytałem, to mi oczy pękły! Szanowny konsultant, przypomnę, pisał w wątku, kierując "ofertę" PC bezpośrednio do użytkownika, który ma założenie ogrzewania 50m2 w przyszłości ocieplonego muru. Nie doczytał szanowny konsultant w powodzi spamowania swoją ofertą? Polecam na przyszłość się zapoznawać z treścią tego co ew. przyszły klient pisze! Na dodatek materiał ścian jest podany i można w przybliżeniu oszacować zużycie energii. W związku z powyższym skąd (przyznam, bardzo wygodne dla udowodnienia swojej tezy) założenie zużycia na poziomie 20MWh (które jest przewalone 2x nawet dla łysego muru, a co dopiero docieplonego) i wyliczanie zwrotu kosztu zakupu PC dla takiej akurat wartości? Przez grzeczność pominę założenie że dom 50m2 może wciągać 40MWh... bo to nie dom, tylko szałas z chrustu. Ponadto jak ktoś zamierza ogrzewać prądem, to bierze sobie 2 taryfę i grzeje w nocy, kiedy to prąd jest 2x tańszy. Po wtóre, gruntówce jest ciężko dobić do sCOP 4.8, rzetelnie jest założyć COP na poziomie 4. A jeśli nie ma tam podłogówki tylko kalafiory, to szlag trafia założenie grzania niskotemperaturowego i COP leci na przysłowiowy ryj. Proszę zatem rzetelniej odnieść się do tematu i przekalkulować to ponownie. Wyjdzie w końcu szanownemu konsultantowi, że inwestowanie w tym wypadku w PC, szczególnie gruntową, to strzelanie klientowi w stopę. Gratulacje zatem za podejście do klienta. Edytowane 20 Kwietnia 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts