Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to dobry projekt?  

10 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy to dobry projekt?

• HGW - ale jestem na TAK
    • HGW - ale jestem na NIE

Recommended Posts

Dzięki eleeectra jak to miło, że znalazł się ktoś komu też się podoba ten domek.

Na pewno na dole zlikwidujemy pomieszczenia 7 i 3, no a dalej są dwie wersje - albo spiżarka do pomieszczenia gosp. i powstaje spiżarkokotłownia, a "łazieneczka" pod schody, albo odwrotnie - kibelek do PG, a pod schodami spiżarka. Obydwa rozwiązania mają taką wadę - wszystkie większe duperele, których miejsce jest zazwyczaj w PG, będą musiały wyprowadzić się do garażu, a te mniejsze - na górę. Jakoś innego wyjścia nie widzę.

Co do podziurawienia ściany między salonem i kuchnią to też nie wiem czy jest to możliwe - na razie to taka moja radosna twórczośc. No właśnie, może ktoś podpowie, czy zrobienie okienek/dziur/czy jakby to tam zwać w ścianie między kuchnią i salonem (na planie nad 5 ) jest możliwe???

JAGNA - Co do psa to u nas jest podobna sytuacja, tylko Słoik utrzymuje, że wszystkie okrzyki O JAKI PIĘKNY! to do niego i wtedy grzecznie odpowiada DZIĘKUJĘ, ALE PIESKA TEŻ MAM ŁADNEGO, PRAWDA?

A może tak:

schody zrobić dookoła komina z wejściem w miejscu W.C. Spiżarenka zostaje ale 1.6m wysokości

Obecne pom. gosp ma mniejszą kubaturę i jest lepiej wykorzystane, ale nie ma wyjścia do ogrodu. Jak się upierasz przy drzwiach "na tyły" to może dzwi zamiast okna w garażu ?

Przy takim rozwiązaniu zyskujesz całkiem ładną łazieneczkę w miejscu klatki schodowej nie narażając się na duże i kosztowne zmiany w projekcie.

• 2 weeks później...

beataj przywiodła mnie na pokuszenie w sprawie dolnej 5-ki.

No to proponuję:

1) likwidację podcieni, wyciąć i dach równo obramiować, będzie więcej symetrii, a i tak toto nieustawne jest. Jest kominek zewnętrzny, ustawić stoliczek i fotele, a będzie trzeba się albo prtzeciskać, albo dookoła biegać,

2) ścianę wschodnią zrównać ze ścianą kuchni, będzie parę m2 więcej, a i ustawność inna,

3) ścianę południową (elewacja frontowa) zrobić z dwoma oknami będzie ładnie słonecznie i ciepło w livingroomie (czy jakoś tak),

4) z 1 zrobic przejscie do 5, a zamknąć do 2, odetnie się wtedy prywanę 2 od gościny, a tak goście mają odruch ładować się na schody, albo do ogrodu, a i złażący schodami nie musi obawiąć się rozpłąszczenia na drzwiach,

5) kominek na ścianę działową tą zamykajacą widok na kibel, komin będzie trochę więcej kosztował, ale będzie lepiej ciągnął i z rozprowadzeniem ciepła będzie lepszy efekt w środku domku niż na skraju, trzeba będzie tylko drzwi w górnej 5 nieco przesunąć,

6) okno przy wejści na out, nie musi listonosz lub inkasent widzieć co jest w saloonie, gosci i tak będzie widać przez onka, być może nawet z kuchni,

7) może ściana działowa między 5, a 4 podciąg z drzwiami przesuwnymi, całość by dała przestrzeń około 45 m2.

A skoro już tu jestem:

1) zastanowił bym sięczy z 7 nie zrobić prysznica, wtedy goście zostają na dole jest łazienka nr 3, można etapować łazienki,

2) 7 można przenieść pod schody z wentylacją przestrzeń pod schodami może być też spiżarką. Tak było i jest u mojej babci,

3) może tą harmoniję (drzwi) przeniósłbym do kuchni i pod nimi taras, przecież taras w ogrodzie jest dla robienia wyżerek ewentualnie czytania literek przez przysmat rozcieńczalników wiec linie zaopatrzenia musza być krótkie.

4) Cosik mi nie grają wysokości do wanny i kibelków na górze, ale to można sprawdzić i poprzestawiać,

5) a no i z oszczędności zrobiłbym ścieżkę do garaży i schody w jego kierunku, te wejściowe do domu. "Uspokoi" to wchodzących i wychodzących, a balustradka w tynm miejscu z kwiatami, a nawet kreta pod dach powinna ładnie wyglądać i od przewiewów chronić.

Mi się rzuciła w oczy wielka ilość okien dachowych. Może taniej by było zrezygnować z okien w garderobie, schowku, pralni? Dach powstanie szybciej i chyba trochę taniej.

Druga rzecz, która mi się nie podoba to pion kominowy w ścianie zewnętrznej dla wewnętrznego i zewnętrznego kominka. Ja raczej wolałbym mieć komin wewnątrz domu.

No i pokombinowałbym nad dodatkową łazienką (prysznicem) - jakby co, żeby nie czekać, aż goście/żona/dziecko skończy kąpiel.

Przyznaję natomiast, że z zewnątrz jest bardzo łądny.

Kroyena Dziękuję za cenne rady w imieniu beataj, która jest prywatnie moją żoną. Twoje spostrzeżenia dotyczące HGW są generalnie rewelacyjne - piszę generalnie, bo z kilkoma rzeczami nie w pełni sie zgadzam. Zaznaczam od razu , że nie jestem faachowcem i moje spostrzeżenia mogą być dla Ciebie nieco dziwne - ale zaryzykuję.

Otóż

2) ścianę wschodnią zrównać ze ścianą kuchni, będzie parę m2 więcej, a i ustawność inna,

Te metry i ustawność to racja ale tracisz wtedy naturalną zasłonę od wiatru na tarasie. Od strony płn będzie u nas wiało często bo tam tylko pola. Nie bardzo jescze mogę pojąć co ważniejsze - czy 3m więcej w salonie czy "załamanie" ściany na tarasie.

4) z 1 zrobic przejscie do 5, a zamknąć do 2, odetnie się wtedy prywanę 2 od gościny, a tak goście mają odruch ładować się na schody

Takie rozwiązanie ma wadę, bo jeżeli są ze mną goście w living-roomie to mój syn, wracający z kolegami z podwórka musi przejść przez ten pokój

aby wejść na górę?

5) kominek na ścianę działową tą zamykajacą widok na kibel, komin będzie trochę więcej kosztował, ale będzie lepiej ciągnął i z rozprowadzeniem ciepła będzie lepszy efekt w środku domku niż na skraju, trzeba będzie tylko drzwi w górnej 5 nieco przesunąć,

6) okno przy wejści na out, nie musi listonosz lub inkasent widzieć co jest w saloonie, gosci i tak będzie widać przez onka, być może nawet z kuchni,

Dwa powyższe punkty świadczą o fachowości ich autora. Dziękuję.

MaxymovFajny pomysł z tymi schodami -pomyślimy, dzięki.

Adriano oknach myślimy tak samo (chociaż kusi potrójne okno w sypialni jak na reklamach ) O kominie jak wyżej, zgoda. Dzięki.

Pozdrowienia dla wsjech.